Týden v ČR

Dominik Duka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kandidáti na prezidenta pravděpodobně nebudou v předvolební kampani finančně omezení. V Česku by mohly začít fungovat takzvané předdůchody. Křeslo šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu je po pondělí neobsazené. Poprvé v kardinálském purpuru přicestoval v úterý do Prahy z Vatikánu pražský arcibiskup Dominik Duka. Pražské Divadlo na Vinohradech povede od 1. září Tomáš Töpfer.

Karel Schwarzenberg a Karolína Peake,  foto: ČTK
Kandidáti na prezidenta pravděpodobně nebudou v předvolební kampani finančně omezení. Vláda ve středu odsouhlasila pravidla prezidentské volby. Pro nedostatek času však do prováděcího zákona nevložila finanční limity pro kampaně. Podle vicepremiérky Karolíny Peake teď chtějí jednat s opozicí, aby návrh podpořila. K přijetí ústavního zákona jsou totiž nutné i hlasy opozice:

"Požádáme opoziční strany i zástupce Senátu, abychom podnikli podobnou schůzku, jaká byla nad novelou Ústavy, protože je potřeba domluvit společný postup při schvalování tohoto zákona. Jedná se o volební zákon, komory se nemohou vzájemně přehlasovávat, a všem nám snad záleží na tom, abychom tuto normu přijali co nejrychleji."

ČSSD ale chce zavést finanční limit na výdaje pro předvolební prezidentskou kampaň. Kandidáti by měli mít na svoji propagaci maximálně 15 milionů korun. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by tyto úpravy schvalování zákona nezdržely:

Jiří Dienstbier a Bohuslav Sobotka  (vpravo),  foto: ČTK
"Podle našeho názoru ty úpravy nejsou do té míry složité, aby jakýmkoliv způsobem zdržely přípravu legislativy, která má založit a umožnit přímou volbu prezidenta republiky. takže bych rád požádal vládu, aby si nezlehčovala práci, aby se nechovala alibisticky. Není možné, aby na jednu stranu paní Peake a pan Nečas říkali, že oni jsou pro limity výdajů na kampaň, a současně sem, do Poslanecké sněmovny, poslali návrh zákona, který tyto limity obsahovat nebude."

ČSSD zároveň navrhuje, aby na prezidentskou kampaň nemohly přispívat právnické osoby. Koalice chce s parlamentními stranami o zákonu ještě jednat, protože potřebuje pro schválení i hlasy opozice.

Ve čtvrtek se řada kandidátů na přímo voleného prezidenta rozšířila. Svůj zájem o tento úřad ohlásila europoslankyně Zuzana Roithová.


Petr Bendl a Jaromír Drábek  (vpravo),  foto: ČTK
V Česku by mohly začít fungovat takzvané předdůchody. Využít by je mohli všichni zaměstnanci, nejen ti, kteří pracují v těžkých a nebezpečných profesích. Shodli se na tom ve čtvrtek zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. Na předdůchod by spořili zaměstnavatelé a lidem, kteří by jej čerpali, by se nekrátil starobní důchod tak, jako je to dnes při odchodu do předčasného důchodu. Novinku by podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka mohla využít až třetina lidí, kteří teď mají pár let do penze:

"Jsem přesvědčen vzhledem k tomu, jaká jsou dnes čísla zaměstnanosti v období těsně před důchodem, jaká jsou čísla obecné nezaměstnanosti, parametry trhu práce, že by bylo reálné, aby systém předdůchodů využila až třetina lidí, kteří jsou v těsně předdůchodovém věku. Ale je to skutečně naprosto orientační názor vyplývající z aktuálních zkušeností a čísel."

Ministr Drábek potvrdil, že se zřejmě podaří předdůchody spustit už příští rok:

"My jsme se shodli, že vzhledem k tomu, v jakém stádiu je dohoda o principech, na kterých by předdůchody měly být splněny, je reálně dosažitelný termín 1. ledna 2013, aby ten systém předdůchodů mohl být spuštěn."


František Dohnal,  foto: ČTK
Křeslo šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu je po pondělí neobsazené. Ve funkci nedobrovolně skončil František Dohnal, když mu městský soud v Praze potvrdil osmiměsíční podmíněný trest. František Dohnal podle rozsudku porušil zákon, když odmítl vydat kontrolnímu výboru Poslanecké sněmovny podklady pro audit hospodaření NKÚ. Hájil se tím, že neexistuje nadřízený orgán Nejvyššího kontrolního úřadu, který by ho kontroloval. A podal proto správní žalobu na vymezení pravomocí, potvrdil Dohnalův advokát Václav Vlk:

"Již dva roky u zdejšího soudu leží civilní žaloba, která by mohla ozřejmit, jaké je postavení prezidenta NKÚ ve vztahu ke kontrolujícím, tedy k Poslanecké sněmovně. Dva roky nebylo rozhodnuto. Trestní soud rozhodl sám bez toho, že by vyčkal na tu civilní žalobu tak, jak to normálně má být."

Rozsudek je pravomocný. Přestože proti němu František Dohnal zřejmě podá dovolání, ztratil zákonné předpoklady pro výkon funkce v čele NKÚ. Vicepremiérka Karolína Peake věří, že pozice Nejvyššího kontrolního úřadu se teď stabilizuje:

"Je to konečné rozhodnutí nezávislého soudu a jako takové musí být respektováno. Já jsem v první řadě ráda, že tímto rozhodnutím by měla být ukončena situace, kdy byla značně znevěrohodňována pozice Nejvyššího kontrolního úřadu právě tímto vyšetřováním a tím soudním řízením."


Dominik Duka,  foto: ČTK
Poprvé v kardinálském purpuru přicestoval v úterý do Prahy z Vatikánu pražský arcibiskup Dominik Duka. Z letiště zavítal rovnou do katedrály svatého Víta, poté jej přijal prezident Václav Klaus a přivítali kanovníci metropolitní kapituly a nejbližší spolupracovníci. Podle prezidenta Klause patří Dominik Duka mezi důležité představitele veřejného života. Jeho hlas je podle něj nepostradatelný při diskusích o celospolečenských tématech. Dominik Duka po schůzce s prezidentem řekl:

"Doufám také, že společnost, ne že bych jich chtěl něco vyčítat, začne více přemýšlet nad skutečnými hodnotami, které dokáží náš život, chceme-li ve světské řeči, opravdu zkvalitnit, ale především do něho přinést trochu radosti a úlevy, protože myslím, že ty obavy nejsou zase až tak nutné. Na druhou stranu, jestliže přijmeme to určité poselství, na kterém byla tato zem a její kultura postavena, tak myslím, že i pro ty, kterým se nedaří, bude větší porozumění a pochopení."


Pražské Divadlo na Vinohradech povede od 1. září Tomáš Töpfer. Jeho volbu v úterý schválila rada hlavního města. Tomáš Töpfer tak odejde z pozice ředitele Divadla na Fidlovačce, ve kterém se chystá prodat i svůj podíl. Vinohradskému divadlu chce vrátit jeho ztracený lesk. Revoluční změny ale neplánuje, vše se má měnit postupně:

"Divadlo Na Vinohradech je opravdu veliká loď. A pokud bychom chtěli s novým vedením obměnit repertoár, čistě matematicky, kdyby se nám podařilo udělat každý rok tři geniální inscenace skvěle obsazené, tak než obměníme repertoár Vinohradského divadla, tak jsou to čtyři roky."