Týden v ČR

Petr Nečas
0:00
/
0:00

Česko je zatím spolu s Velkou Británií jedinou zemí, která odmítla podepsat dohodu o zpřísnění rozpočtových pravidel v Evropské unii. Premiér Petr Nečas po jednání uvedl, že nemůže vyslovit souhlas z obsahových důvodů i nejasností v ratifikační proceduře.

Petr Nečas
Česko je zatím spolu s Velkou Británií jedinou zemí, která odmítla podepsat dohodu o zpřísnění rozpočtových pravidel v Evropské unii. Premiér Petr Nečas po jednání uvedl, že nemůže vyslovit souhlas z obsahových důvodů i nejasností v ratifikační proceduře:

"Vzhledem k postoji pana prezidenta, i kdyby to český premiér podepsal dnes a zítra to odsouhlasily obě dvě komory parlamentu, tak ratifikační proces minimálně do března příštího roku nebude stejně ukončen, či-li ČR by stejně zůstávala mimo jednací místnost."

Odmítavý postoj Česka způsobil roztržku na politické scéně. Kriticky se k tomu vyjádřil ministr zahraničí a šéf druhé nejsilnější vládní strany TOP09 Karel Swarzenberg. Podle něj premiér Nečas svým prostojem Česko poškozuje a obvinil ho, že podlehl národně socialistickému křídlu v ODS. Nečas pak k výrokům ministra Schwarzenberga uvedl, že byly mimořádně nepovedené, nepromyšlené a neprofesionální.

Ve středu premiér vysvětloval svůj postoj k unijní smlouvě vládním kolegům. Podle něj je vyhrocení situace kolem ratifikace smlouvy přehnané. Řekl, že je stále otázkou, které země nakonec v březnu nová pravidla podepíší. Premiérův postoj k rozpočtovému paktu ocenil prezident Václav Klaus, na Nečasovu stranu se postavily i Věci veřejné. Jako špatné naopak vidí premiérovo rozhodnutí opoziční ČSSD. Podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka Česká republika ztratí možnost podílet se na dění v Evropské unii.


Mimořádná schůze sněmovny k problémům s vyplácením sociálních dávek na úřadech práce bude příští čtvrtek. Rozhodla o tom předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová z ODS. O jednání požádala opoziční ČSSD - podle místopředsedy Zdeňka Škromacha se vedení ministerstva chová neodpovědně:

"Zmatky, které vládnou na úřadech práce, nejsou způsobeny zaměstnanci úřadů práce, kteří bohužel vychytávají to nejhorší zespoda, nespokojení lidé, kteří si přichází pro podpory, z druhé strany tlak ministerstva, aby se vše ututlalo."

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek označil kritiku opozice za "snůšku útoků" a kolaps nového systému vyplácení příspěvků odmítá. Už dříve řekl, že úřady práce vyplatily sto procent dávek, na které mají lidé nárok. Za chyby, které zavedení nového systému provázely, potrestá manažery ministerstva i centrálního úřadu práce:

"My v tuto chvíli chyby a nedostatky, které se objevily v lednu, analyzujeme a to jak uvnitř ministerstva práce a sociálních věcí, tak budu požadovat vyvození konkrétní odpovědnosti na Úřadu práce ČR a to včetně personálních opatření. Osobní odpovědnost je prostě záležitost, kterou není možné zpochybnit."

Ministr Drábek už ve čtvrtek dva manažery odvolal. Problémy s čerpáním dávek budou řešit i šéfové koaličních stran. Systém vyplácení dávek se změnil od ledna a provázejí ho komplikace. Všechny příspěvky a podpory teď vyplácejí úřady práce, které převzaly agendu od jednotlivých radnic. Odboráři z úřadů práce ministra nešetřili kritikou. Podle nich přechod nebyl připravený, nový počítačový systém nefunguje a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech.


Karolína Peake,  foto: Vláda ČR
Poslanci přehlasovali Senát a potvrdili původní verzi zákona o veřejných zakázkách. Vítězové tendrů tak nebudou muset rozkrývat svoji vlastnickou strukturu včetně anonymních akcionářů nebo například tichých společníků a dalších zainteresovaných lidí. Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake z Věcí Veřejných označila senátní úpravy za zmatené s tím, že by firmám způsobily nadměrnou administrativní zátěž:

"Ten zákon, pokud by měl být přijat v senátním znění, by vedl k zúžení otevřené soutěže ve veřejném zadávání. Tam, kde je méně nabídek, protože je komplikované se do veřejné soutěže přihlásit, je také horší výběr, menší soutěž a horší ceny."


Václav Havel
Poslanci také přijali zákon, který obsahuje jedinou větu: Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii. Zákon oceňuje zásluhy nedávno zesnulého prvního polistopadového prezidenta.


Foto: ČTK
Česko sevřel mráz! Na mnoha místech padají teplotní rekordy. Meteorologové naměřili v pátek ráno na Kvildě minus 38,1 stupně Celsia. Mráz poškodil koleje na několika tratích v Čechách i na Moravě. Města rozšiřují kapacity azylových domů pro bezdomovce. Mráz si mezi nimi vyžádal už několik obětí. Například Praha postavila pro bezdomovce stan, uvedl ředitel Centra sociálních služeb v Praze Tomáš Ján:

"Bezpečnost zajišťovala městská policie, která celou noc naše klienty hlídala. Nebyly žádné problémy, kromě asi dvou místních obyvatel, kteří tam protestovali proti umístění tohoto zařízení na území Prahy 8."

Přes den se otevírají i další zařízení, která bezdomovcům pomáhají v ostatních městech.