Týden v ČR

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika je stabilnější než jiné evropské země, ale přesto potřebuje další rychlé reformy politického, ekonomického i sociálního systému. Lidé by se na to měli připravit a nezvyšovat své nároky. Zdůraznil to prezident Václav Klaus ve svém novoročním projevu.

Václav Klaus při novoročním projevu,  foto: ČTK
Česká republika je stabilnější než jiné evropské země, ale přesto potřebuje další rychlé reformy politického, ekonomického i sociálního systému. Lidé by se na to měli připravit a nezvyšovat své nároky. Zdůraznil to prezident Václav Klaus ve svém novoročním projevu. Podstatná část prezidentova vystoupení byla věnována hospodářské problematice. Vyzval také k pokračování reforem.

"Úspěch či neúspěch stojí a padá především s výkonem každého z nás a také s fungováním či nefungováním našeho politického, ekonomického a sociálního systému. Ten vyžaduje další reformy. Pokud se nechceme dočkat opravdu bolestivých následků, musí se tyto změny provést co nejrychleji."

Politologové Tomáš Lebeda a Petr Just se shodli, že novoroční projev prezidenta Václava Klause nebyl kontroverzní. Podle Lebedy i Justa prezident překvapil tím, že nemluvil příliš kriticky a snažil se dodat optimismus v pesimistických předpovědích.


Václav Klaus  (vpravo) a Petr Nečas a jejich manželky,  foto: ČTK
Ekonomická situace v celé Evropě je vážná, není ale důvod k panice. Na tom se shodli na tradičním novoročním obědě na zámku v Lánech prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas. Nečas dodal, že vláda má připravené krizové scénáře řešení a politici a ústavní činitelé by podle něj neměli v lidech vzbuzovat zbytečné obavy:

"To znamená nerýsovat různé apokalyptické a katastrofické scénáře, protože pak logicky vzbuzují obavy u občanů, u podniků, kteří se pak bojí například investovat, nakupovat a podobně. To všechno utlumuje jak domácí spotřebu, tak i tvorbu kapitálu našich firem, to nepotřebujeme. Na druhou stranu mám mít realistický pohled na ekonomiku, žádné lakování na růžovo. Vláda musí být připravena na všechny scénáře."


Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Bitva o vládní reformy se přesouvá k Ústavnímu soudu. Sociální demokraté do Brna odeslali stížnosti na všech 14 reformních zákonů, které sněmovna schválila v obstrukčním režimu. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka zatím nechtěl odhadovat, jaké má v tomto případě ČSSD šance na úspěch.

"My respektujeme absolutně nezávislou pozici Ústavního soudu, ale přesto cítíme povinnost mu tyto závažné otázky v souvislosti s přijetím takzvaných 14 reformních zákonů předložit a jsme přesvědčeni o tom, že máme a přinášíme pro ústavní soudce velmi silné a závažné argumenty."

Ministr financí Miroslav Kalousek doufá, že Ústavní soud stížnost ČSSD zamítne. Pokud by reformy zrušil, hrozily by pode něj Česku vážné ekonomické problémy.

"Nebyl by to pouze propad příjmů, ale bylo by to zrušení nezbytných dlouhodobých strukturálních reforem, které vedou k makroekonomické rovnováze, k větší konkurenceschopnosti České republiky i k větší důvěryhodnosti České republiky."


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Státní rozpočet za minulý rok skončil proti původnímu plánu se schodkem vyšším o skoro osm miliard korun. Podle ministra financí za to můžou problémy s čerpáním evropských fondů. Miroslav Kalousek za letošní rok předpokládá příjmy rozpočtu oproti plánu nižší, přesně prý ale situaci odhadnout nelze.

"Scénář, se kterým pracujeme jako s největší realitou, je scénář někde mezi nulou až -2. Myslíme si, že oproti příjmům rozpočtovaným ve schváleném rozpočtu budou ty příjmy na příští rok nižší zhruba o 30 až 50 miliard korun. To je scénář, kterému nejvíc věříme. Jak to bude doopravdy, to vážně v tuto chvíli neví nikdo."


Jaromír Drábek
Nový rok přináší řadu změn v sociálních dávkách a příspěvcích. Životní a existenční minimum, podle kterých se stanovuje nárok na různé sociální dávky, se zvýšilo o 9 procent. Vláda tak chce částečně kompenzovat nejchudším občanům růst nižší sazby daně z přidané hodnoty. Ministr práce Jaromír Drábek už současně chystá další změny:

"Letos se chceme zaměřit především na oblast sociálně právní ochrany dětí, na oblast pěstounské péče, na oblast ústavní výchovy, tam je třeba udělat rychlé korky. Budeme také vyhodnocovat to, jakým způsobem byla naplněna první část sociální reformy, chceme pokračovat ve sdružování dávek a ve zvyšování efektivity celého systému, aby klient byl obsloužen co nejlépe a pokud možno najednou."

Mění se i sazba daně z přidané hodnoty a tím i ceny například léků či potravin. Na změny se musí připravit i nezaměstnaní.


Michal Veber,  Jiří Cetel a Jan Coufal,  foto: ČT24
Tři Češi obvinění v Zambii ze špionáže jsou doma. Okolnosti jejich návratu jsou ale tajné - spekuluje se o tom, že jim pomohly uprchnout ze země české úřady. Přestože zambijské instituce několik měsíců ujišťovaly, že celý případ je vlastně velkým omylem, vše spělo k tomu, že soud opravdu začne. Podle českého velvyslance v Harare Luďka Zahradníčka to pro trojici turistů mohlo odpadnout špatně.

"Jim hrozilo od 20 do 30 let vězení a i kdyby třeba v zájmu nějakého kompromisu se zambijskými tajnými službami, které vlastně stály za celým tímto případem, byli odsouzeni k nižšímu trestu. Podmínky v zambijských věznicích, jak jsem viděl na vlastní oči, jsou takové, že by to možná skoro byl rozsudek smrti nebo přinejmenším vážných nemocí."


Foto: ČTK
Urna s popelem Václava Havla byla ve středu, při soukromém pietním aktu, uložena do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově. Obřadu se účastnili vdova Dagmar Havlová a bratr Ivan s manželkou. Datum uložení urny vybrala rodina na den, kdy uplynulo 15 let od Havlovy svatby s jeho druhou ženou Dagmar.


Josef Škvorecký,  foto: ČTK
V 87 letech zemřel v kanadském Torontu jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů Josef Škvorecký. Někdejší exulant, který poslední čtyři dekády strávil hlavně v Kanadě, napsal úctyhodnou řadu próz, několik filmových scénářů, nepočítaně článků, studií či esejů. Z jeho tvorby připomeňme romány Zbabělci, Prima sezóna, Příběh inženýra lidských duší nebo Tankový prapor. Podle jeho knih vznikla také řada filmů. Literární vědec Michal Přibáň ztratil v Josefu Škvoreckém také přítele.

"Na Josefovi Škvoreckém jsem si nejvíce cenil jeho velkorysosti. Myslím, že to byla jeho dominantní vlastnost, kterou by sice pravděpodobně čtenáři Miráklu a některých jízlivějších pasáží z řady jeho textů neočekávali, ale myslím si, že této vlastnosti byl opravdu plný. Ostatně to, že mě - člověka o 40 let mladšího - přijal mezi své přátele, to o něčem vypovídá."