Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Koaliční poslanci tento týden ve sněmovně podle očekávání přehlasovali opozici, a schválili tak balík reformních zákonů. Z vlády odchází ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Evropská komise výrazně zhoršila svůj odhad vývoje české ekonomiky. V Praze ve čtvrtek zemřel básník a legenda českého undergroundu Ivan Martin Jirous, známý pod přezdívkou Magor.

Foto: ČTK
Koaliční poslanci tento týden ve sněmovně podle očekávání přehlasovali opozici, a schválili tak balík reformních zákonů. Hlasování předcházely několikadenní obstrukce. Poslanci schůzi zahájili už minulé úterý a třikrát jednali i v noci. Reformní zákony pak ale sněmovna přijala během půl hodiny. Předseda vládních Věcí veřejných Radek John na závěr víkendového jednání zkritizoval obstrukce sociálních demokratů:

"Denní provoz sněmovny stojí několik set tisíc korun. Nebylo nic uděláno a bylo vyplýtváno několik milionů, aniž to mělo výsledek. Naopak výsledek byl, že ministři nemohli vykonávat svou práci na ministerstvech a poslanci se nemohli připravovat na další jednání."

Pokud reformní zákony podepíše i prezident, zvýší se od ledna dolní sazba daně z přidané hodnoty na 14 procent. Přijat byl i první ze zákonů penzijní reformy, který zavádí druhý pilíř penzijního systému. Ten má umožnit individuální spoření v důchodových fondech. Prodlouží se také doba pro příjezd záchranné služby k pacientovi z 15 na 20 minut. Sněmovna odhlasovala i další změny ve zdravotnictví a v sociální oblasti.

Způsob projednání reformních zákonů ve sněmovně může mít dohru u Ústavního soudu. S ústavní stížností se na něj chce obrátit opoziční sociální demokracie. Nelíbí se jí, že koalice omezila diskusi nad zákony vrácenými Senátem.

Poslanci schválili i nový občanský zákoník. Má platit od roku 2014. Rozsáhlý kodex nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Předloha má více než 3000 paragrafů a podle předkladatelů znamená rozchod s komunistickým právem. Nový kodex podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila chrání mnohem lépe práva občanů. Místopředseda opoziční ČSSD Jiří Dienstbier ale tvrdí, že nový zákoník má chyby a vnáší do právního prostředí nejistotu.


Martin Kocourek,  foto: ČTK
Z vlády odchází ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Premiérovi nabídl svou rezignaci kvůli tři roky staré finanční transakci se společností Key Investments. Jeho matka tehdy měla za nejasných okolností získat dluhopisy ve výši 16 miliónů, které obratem prodala. Kocourek tvrdí, že touto cestou chtěl kvůli rozvodu "odklonit" rodinné peníze před svou bývalou manželkou. Předseda vlády demisi přijal s tím, že ministr odejde 14. listopadu, po svém dlouho naplánovaném jednání s ruským vicepremiérem Alexandrem Žukovem.

"Já jsem vzhledem k okolnostem a k tomu, že ta věc by byla těžko vysvětlitelná, protože on prostě udělal objektivně chybu v r. 2008, neměl důvod to jakkoliv odkládat."

Martin Kocourek je pro šéfa kabinetu Nečase už třetím ministrem z jeho vlastní strany, který vládu opouští.


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Evropská komise výrazně zhoršila svůj odhad vývoje české ekonomiky. Ta letos podle Bruselu vzroste jen o 1,8 procenta. Na jaře přitom čekala dvouprocentní navýšení. Příští rok by se český hrubý domácí produkt měl podle prognózy zvýšit o 0,7 procenta. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je teď velmi těžké odhadovat další vývoj i možný dopad zpomalení eurozóny na Česko:

"Eurozóna je zmítána krizí. Nerýsuje se zatím žádné jasné řešení. Trhy jsou nervózní, klesá úvěrová angažovanost, tedy ochota půjčovat, a když klesá ochota půjčovat, daleko hůře se podniká. Do jaké míry se tato finanční krize promítne do hloubky krize hospodářské, dnes neumí nikdo předjímat. Záleží to na tom, jak eurozóna dokáže svou krizi vyřešit. Takové řešení se zatím nerýsuje."

Potíže eurozóny se k nám přenesou spíše přes reálnou ekonomiku, než přes bankovní sektor. Ten je v České republice v pořádku, je stabilizovaný a silný. Zdůraznil to prezident Václav Klaus po své návštěvě v České národní bance. Kvůli zpomalující Evropě je podle Václava Klause nutné, aby se český vývoz více zaměřil na země mimo Evropskou unii


Ivan Martin Jirous,  foto: ČTK
V Praze ve čtvrtek zemřel básník a legenda českého undergroundu Ivan Martin Jirous, známý pod přezdívkou Magor. Bylo mu 67 let. Jirous je držitelem literární ceny Jaroslava Seiferta za celoživotní básnické dílo a ceny Toma Stopparda za sbírku Magorovy labutí písně. Do povědomí lidí se dostal zejména prostřednictvím legendárních The Plastic People of the Universe. Za svou činnost v disentu byl opakovaně vězněn. Jeho úmrtí zasáhlo jeho kamarády a bývalé disidenty - exprezidenta Václava Havla nebo Františka Stárka.