Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má podle návrhu klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Poslanci návrh přijali po desítkách hodin nepřetržitého jednání.

Foto: ČTK
Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má podle návrhu klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Poslanci návrh přijali po desítkách hodin nepřetržitého jednání. Ministr financí Miroslav Kalousek přitom připouští, že v příštím roce pravděpodobně bude třeba rozpočet změnit. Ekonomika totiž poroste pomaleji, než se předpokládalo. Podle prognózy ministerstva financí to bude pouze o jedno procento - původní odhad byl přitom 2,5 procenta. Podle člena Národní ekonomické rady vlády Jiřího Rusnoka ale současný návrh ministerstva má svůj smysl.

"Určitě to má smysl. Je třeba říci, že je vždycky lepší, aby nějaký rozpočet země měla, než aby neměla žádný. Byť je to poznamenáno zlomovou dobou, kdy přesně nevíme, jak bude vypadat příští rok z hlediska ekonomického vývoje, tak zase tak dramatická odchylka od toho současného návrhu to nebude."

Sociální demokracie v reakci na zhoršenou prognózu vývoje české ekonomiky vyzvala vládu, aby odložila plánované reformy - především důchodů a daní. Nižší růst naší ekonomiky přičítá ČSSD nejen vývoji v eurozóně, ale především dopadům politiky české vlády. Ta, jak řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, nemůže situaci řešit jen přepracováním státního rozpočtu.

"Přepracování státního rozpočtu, to je v tuto chvíli málo. Musíme myslet v kontextu všech zákonů, které leží v poslanecké sněmovně. Jestliže sociální demokraté nesouhlasí s těmi návrhy, které zamítl také Senát, tak to děláme také proto, abychom vládě dali možnost přehodnotit tyto návrhy a v rámci zhoršení rozpočtové situace od nich ustoupit."


Zdravotní pojišťovny plánují vypovědět do konce roku smlouvy všem nemocnicím. Celý příští rok pak budou jednat o smlouvách nových. Pojišťovny se na tom dohodly s ministrem zdravotnictví ve společném memorandu. Chtějí tak mimo jiné dosáhnout zrušení deseti tisíc nadbytečných lůžek. Podle šéfa Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka ale není cílem likvidovat péči.

"Předesílám, že tady není záměr nikoho šikanovat, ale je to logický závěr toho, jak se v současné době legislativa mění a jak ta situace by měla vypadat potom od roku 2013."


Foto: ČTK
Fakultní nemocnice také začaly zveřejňovat, jak dlouho u nich pacienti čekají na plánované operace a vyšetření. Někdy jsou mezi nimi velké rozdíly. Třeba u operace kyčelního kloubu se čeká od dvou měsíců do dvou a půl roku. Náměstek ministra zdravotnictví Vítězslav Vavroušek řekl, že to jsou nejen informace pro pacienta, ale má to i jiný význam:

"Je to motivace pro nemocnice jako takové, protože zveřejnění těchto čekacích dob, pokud je mají dlouhé, tak budou přicházet o klienty. Takže je potřeba, aby si svoji práci začaly organizovat jiným způsobem. Také je to zvýšená transparentnost a jistá forma protikorupčního opatření, protože tam, kde jsou jasně definované ošetřovací doby, tak tam zřejmě nějaké všimné už nemůže hrát roli z hlediska zařazení konkrétního pacienta do programu."


Zájemci o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín převzali od energetické společnosti ČEZ zadávací dokumentaci. Mají na ni ušít svou nabídku a předložit ji do poloviny příštího roku. O zakázku za zhruba 200 miliard korun se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda Jaderné strojírenství, Gidropress a Atomstrojexport. ČEZ by chtěl podle svého generálního ředitele Daniela Beneše podepsat smlouvu s vítězem tendru do konce roku 2013.

"Dvě hlavní kritéria, když to hodně zjednoduším, jsou cenové a technické podmínky. Nikde na světě se netendruje výstavba jaderného bloku jako veřejná zakázka, většinou jsou to mezivládní dohody, takže pro všechny naše tři kandidáty to je trochu novum. Věřím ale, že si s tím poradí. Především to je výhoda v tom, že to bude nejtransparentnější způsob výběru toho nejlepšího."


Petra Kvitová,  foto: ČTK
Tenistka Petra Kvitová se stala třetí Češkou, která triumfovala na Turnaji mistryň. V istanbulském finále porazila Bělorusku Azarenkovou 2:1 na sety, a navázala tak na Martinu Navrátilovou a Janu Novotnou. Po triumfu na Turnaji mistryň se Kvitová posunula v novém vydání žebříčku WTA na druhé místo. Přitom loni touto dobou byla v pořadí až 34. Ke svému skoku, který ji pravděpodobně vynese i titul Hráčka roku WTA, Kvitová řekla:

"Byla jsem celou sezonu docela zdravá, takže to bylo nejdůležitější. Mohla jsem víc trénovat, víc makat na fyzičce a na všem. Spolupracovala jsem s psychologem, se kterým budu spolupracovat i dál, protože nám to klape. Já se nijak jinak necítím."