Týden v ČR

Petr Bendl, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Novým ministrem zemědělství byl ve čtvrtek jmenován Petr Bendl, šéf středočeské ODS. Vystřídal Ivana Fuksu, který ve vládě skončil v úterý, kdy jeho demisi přijal prezident Václav Klaus. Odvolání provázela řada spekulací a teorií.

Petr Bendl,  foto: ČTK
Novým ministrem zemědělství byl ve čtvrtek jmenován Petr Bendl, šéf středočeské ODS. Vystřídal Ivana Fuksu, který ve vládě skončil v úterý, kdy jeho demisi přijal prezident Václav Klaus. Odvolání provázela řada spekulací a teorií. Premiér Petr Nečas o odvolání Fuksy uvažoval už na jaře, kdy byl tento ministr druhý v pořadí - za ministrem vnitra Radkem Johnem. Ivan Fuksa své působení na ministerstvu považuje za úspěšné a není si vědom žádných profesních pochybení. Za příčinu považuje něco jiného.

"Ta příčina je pravděpodobně taková, že tři Středočeši z výkonné rady, mezi nimiž jsem i já, jsme si dovolili nesouhlasit v některých návrzích pana premiéra, jako například na prodloužení mandátu managementu ODS vedení ODS. To byla pravděpodobně poslední kapka do toho našeho vztahu, kdy není dovoleno v ODS zastávat svůj vlastní názor, který je rozličný s názorem premiéra."

Nečasův krok překvapil politiky jak z koaličních, tak i opozičních stran. Například Věci veřejné si od nového šéfa resortu slibují změnu k lepšímu - odvolání Fuksy žádaly už na jaře. Opoziční ČSSD prohlásila, že ministerstvo by měl řídit někdo, kdo je kompetentnější. Bendl čelí kritice za to, že resortu nerozumí. Před novináři prohlásil, že nechce sto dnů hájení, ale postačí mu několik týdnů. K jeho volbě se vyjádřil i agrární analytik Petr Havel.

"Petr Bendl je poněkud jiný typ, než Ivan Fuksa. Myslím si, že těch možných konfliktů se zemědělskou veřejností bude asi více. Samozřejmě nelze předjímat. Co je podle mého názoru zcela zřejmé, že vzhledem k lepšímu strategickému postavení Petra Bendla z hlediska vztahu k premiérovi je pravděpodobné, že by se mohla potřebná legislativa - a změny v této legislativě - v České republice urychlit."


Miroslav Kalousek a ředitel odboru Řízení státního dluhu a finančního majetku Petr Pavelek  (vpravo),  foto: ČTK
Od 3. října si mohli začít lidé objednávat spořící státní dluhopisy. Na účet jim budou připsané 11. listopadu. Občané a neziskové organizace si mohou vybrat ze tří druhů dluhopisů. Jeden se splatností jednoho roku a výnosem dvě procenta, další dva jsou pětileté a budou mít průměrný výnos přes tři procenta. O státní dluhopisy byl větší zájem, než se čekalo. Ministerstvo financí jich během dvou dnů prodalo téměř 90 procent z desetimiliardové zkušební emise. Ministr financí Miroslav Kalousek vysvětlil smysl vydání státních dluhopisů pro občany.

"Je to pilotní emise, kterou poměrně v malém rozsahu do desíti miliard chceme otestovat jednak slabá místa v distribuci, jednak zájem občanů. Na základě zkušeností z této pilotní emise, chcete- li v poloprovozu, potom skutečně nastartovat ten masivní prodej od 1.1.2012."


Foto: ČTK
Do Vrchlického sadů se po sedmdesáti letech vrátila socha amerického prezidenta Woodrow Wilsona. V roce 1941 ji odstranili nacisté. Původní pomník u hlavního - tehdy Wilsonova nádraží - vztyčili v roce 1928. Slavnostního odhalení se zúčastnili bývalý prezident Václav Havel, současná hlava státu Václav Klaus i řada další osobnosti. Mezi nimi nechyběla bývala ministryně zahraničních věcí Spojených států amerických Madeleine Albrightová a americký velvyslanec v Praze Norman Eisen. Prezident Václav Klaus i zástupci americké strany označili pomník za symbol dlouholetého partnerství mezi Českou republikou a Spojenými státy.

"Před 83 lety, a stejně tak i dnes, se o postavení pomníku prezidentu Wilsonovi přičinili Američané českého původu, kteří na svou vlast nezapomněli, a kteří zůstali jejími přáteli. Ani dnes se tedy nejedná o akci organizovanou státy či oficiálními institucemi, ale o aktivitu občanů obou spřátelených národů Čechů a Američanů."


Madeleine Albright,  Dagmar Havlová a Václav Havel,  foto: ISIFA/ Alan Pajer
Narozeniny oslavily na začátku týdne dvě významné české osobnosti - Pět a sedmdesáté narozeniny oslavil dramatik, spisovatel a bývalý prezident Václav Havel a 80. narozeniny legendární divadelní a hudební umělec Jiří Suchý. Havlovi přišly do pražské galerie Dox popřát desítky hostů z protikomunistického disentu, z uměleckých i politických kruhů. Doplnila je i česká rodačka a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Václav Havel prodělal letos dlouhou a obtížnou rekonvalescenci z jarního zánětu dýchacích cest, kvůli které se na několik měsíců stáhl z veřejného života.

"Zajímavé na tom je, že jsem měl dobrodružný život a přitom vůbec nejsem povahou dobrodruh. Jsem člověk velmi klidný, nenápadný a netoužím po dramatickém životě. Mám rád, když jsou věci na svém místě, jsem přítel pořádku a za svůj dobrodružný život vděčím spíš osudu, dějinám, než sobě jakožto vyhledávači dobrodružství."


Po dvaceti letech končí samostatná Státní opera Praha a od 1. ledna přechází pod Národní divadlo. Její projekt byl podle ministerstva kultury od samého počátku zle dramaturgicky a ekonomicky nastavený. Umělci i diváci dopláceli na silně podhodnocený finanční rozpočet i na to, že za dvě desítky let se v Česku nenašla skutečně výrazná osobnost, která by Státní opeře dala jasný směr. Uvádí se to v koncepci ministerstva kultury o společném fungování zmíněných divadelních domů. Náměstek ministra kultury Radek Zdráhal uvedl, že současné vedení ministerstva stav Státní opery musel řešit, jinak by byla zrušena definitivně.

"Ministerstvo kultury řeší problémy, které jsou od roku 1992, to znamená od vzniku Státní opery. Ty problémy jsou v nastavení rozpočtu, v dramaturgickém směřování. Ten komplex je mnohem širší, takže se nedá říct, že úspora je jenom o tom, že organizace má špatný hospodářský výsledek. V podstatě by v uvozovkách zkrachovala, kdyby to byla standardní firma. Takže je to komplex všech věcí, která ta transformace obsahuje."