Týden v ČR

Dominik Duka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko ve středu slavilo státní svátek, Den české státnosti. Lidé si na mnoha místech připomněli Svatého Václava, knížete, který se stal symbolem a patronem českého národa. Hlavní oslavy se konaly ve Staré Boleslavi. Na Národní svatováclavskou pouť dorazily na tři tisíce lidí. Poutní mši sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka, který především vyzdvihl význam tradičních hodnot a rodiny.

Dominik Duka,  foto: ČTK
Česko ve středu slavilo státní svátek, Den české státnosti. Lidé si na mnoha místech připomněli Svatého Václava, knížete, který se stal symbolem a patronem českého národa. Hlavní oslavy se konaly ve Staré Boleslavi. Na Národní svatováclavskou pouť dorazily na tři tisíce lidí. Poutní mši sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka, který především vyzdvihl význam tradičních hodnot a rodiny. Jak řekl, o svatém Václavovi slýchával doma už od dětství.

"Já jsem vyrůstal v prostředí, kde se tento svátek vždy připomínal, protože můj otec byl voják z povolání a vojáci se ke sv. Václavu hlásili i v moderní době. První legie v Rusku byly Legie sv. Václava. Víme také, že i v době první republiky byly jednotky, které měly svatováclavský prapor. Tak tomu bylo v západní armádě i ve druhé světové válce a je tomu i v současnosti."

Hostem svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi byl i přes nemoc prezident České republiky Václav Klaus, který rovněž vyzdvihl význam rodiny a připomněl celospolečenskou funkci církve.

"Při pohledu kolem sebe vidíme, že pokrokáři všeho druhu vedou soustavný a stále nezakrytější útok na naše tradiční společenské hodnoty a ctnosti. Vlastenectví je vydáváno za šovinismus, demokratický stát za překonanou instituci, která má být obětována ve prospěch nadstátních seskupení, která nikdy nemohou získat demokratickou legitimitu."


Vláda schválila základní obrysy vyrovnání státu s církvemi. Přijala návrh, na kterém se dohodli zástupci koalice s představiteli 17ti církví. Podle podmínek dohody by stát měl během třiceti let církvím zaplatit celkem 59 miliard korun. Zhruba 56 procent majetku by jim pak měl vrátit v naturálních restitucích. Majetková odluka církví od státu by měla trvat 17 let. Podle ministra kultury Jiřího Bessera by mohla výplata vyrovnání začít v roce 2013. Nesouhlasí s námitkami, že vyplacení peněz je pro stát nevýhodné.

"Myslím, že kdo z kolegů opozičních poslanců umí počítat, musí náš návrh podpořit. Čili jednáme s opozicí. Je to natolik vážná, celospolečensky významná zákonná norma, že si myslím, že je potřeba ji opozici minimálně vysvětlovat."

Církve považují návrh za kompromis. Nesouhlasí s ním opozice. Podle poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD je plán nepřiměřený.


Tento týden jednala i Poslanecká sněmovna. Mimo jiné o chráněných svědcích. Ti by si mohli nechat novou identitu i po ukončení ochranného režimu. Umožnit by jim to měl zákon o zvláštní ochraně svědků, který podpořila sněmovna. Předloha řeší i uznání nároku na důchod u lidí s více identitami. Větší ochrana svědků závažných trestných činů by mohla, jak řekla vicepremiérka za Věci veřejné Karolina Peake, pomoci i v boji proti korupci.

"Obecně je třeba chránit nejenom svědky, ale i oznamovatele korupce. Ale také všechny ty, kteří se rozhodnou z toho koloběhu organizovaného zločinu vystoupit a napomoci, ať už z důvodů chvályhodných, nebo čistě sobeckých. Napomoci k vyšetření korupce nebo jiného organizovaného zločinu. Takže vítám tuto novelu."


Jiří Hubač,  foto: ČTK
Ve věku 82 let zemřel dramatik a scenárista Jiří Hubač. Podepsán byl například pod televizními inscenacemi Ikarův pád a Nezralé maliny. Byl také autorem úspěšných seriálů Sanitka a Dobrá voda. Právě při natáčení Sanitky se s Jiřím Hubačem potkal televizní režisér Jiří Adamec. A takto na spolupráci zavzpomínal.

"Když jsem začal ten seriál točit, bylo mi 33 let. Jiřímu Hubačovi bylo o dvacet let víc. Byl to renomovaný a slavný scénárista. Tak jsem ho pozval na natáčení a chtěl jsem, aby mi řekl něco k tomu, co jsem udělal. A on mi na to řekl: hochu, já už jsem svou práci udělal, teď je to tvoje dílo, tvoje odpovědnost. On byl navíc tak velkorysý, že i když má tuto pozici a něco tak báječného napíše, tak se ke klukovi, které je třiatřicet a teprve začíná, chová tímhle způsobem. To je něco, na co jsem nikdy nezapomněl."