Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na Šumavě trvá vyostřený konflikt mezi správou národního parku, která se rozhodla razantním kácením zakročit proti lýkožroutu smrkovému, a ekologickými aktivisty, kteří tomuto kácení fyzicky brání a na jejichž straně stojí významná část odborné veřejnosti. Celý spor vyvolal zájem Evropské komise.

Foto: ČTK
Na Šumavě trvá vyostřený konflikt mezi správou národního parku, která se rozhodla razantním kácením zakročit proti lýkožroutu smrkovému, a ekologickými aktivisty, kteří tomuto kácení fyzicky brání a na jejichž straně stojí významná část odborné veřejnosti. Celý spor vyvolal zájem Evropské komise. Ministr zahraničních věcí a předseda vládní strany TOP09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že Evropská komise se dosud s podobným případem nesetkala. Vyzval, aby se v této věci uspořádal kulatý stůl odborníků, zástupců parku, ministerstva i ekologických organizací.

"Je opravdu nejvyšší čas, abychom na sebe přestali řvát, přestali nasazovat sílu a posadili se ke stolu a zahájili věcnou diskusi, ze které nelze vyloučit vědeckou obec."

Do vyřešení otázky aktivisté slíbili upustit od blokád, pokud park zastaví kácení. To se ale nestalo. Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský ale na pondělí 8. srpna do Mordavy svolal bilaterální jednání.


Místo pro reklamu by mělo být na veřejnoprávní České televizi pouze na kanálech ČT2 a ČT4. Rozhodli tak senátoři. Mírně přitom upravili poslaneckou novelu a sněmovna proto návrh posoudí znovu. Jak doplňuje senátor za ODS Tomáš Töpfer - výměnou za omezení reklamy v České televizi budou velké komerční televizní stanice odvádět dvě procenta z čistých výnosů z reklamy:

"Výnosy z reklamy na ČT2 budou financovat státní fond kultury a ČT4 půjde na podporu sportu a menšinového sportu, jak má Česká televize v plánu, a Státní fond kinematografie, který by přestal mít zdroje."

Senát navrhl zmírnit podmínky pro odškodnění českých občanů za nemovitý majetek, který museli nechat na Podkarpatské Rusi. Platný zákon totiž neumožňuje dosáhnout na odškodnění těm, kteří majetek nuceně opustili mimo zákonem vymezenou lhůtu před druhou světovou válkou. Senátoři navrhli tuto lhůtu rozšířit na období od podpisu mnichovské dohody až po odevzdání území někdejšímu Sovětskému svazu, tedy od 29. září 1938 po 29. červen 1945. Platný zákon počítá s obdobím mezi 5. listopadem 1938 a 18. březnem 1939. Kvůli tomuto termínu na odškodnění nedosáhlo asi 200 z 600 žadatelů, uvedl za autory novely předseda senátní krajanské komise Tomáš Grulich. Novelu nyní dostane k projednání sněmovna.

Senátoři ČSSD, KDU-ČSL i ODS vyzvali otevřeným dopisem premiéra Petra Nečase, aby zajistil odvolání Ladislava Bátory z funkce ředitele personálního odboru ministerstva školství. Zdůvodňují to Bátorovým někdejším propojením s nacionalistickou Národní stranou. Otevřený dopis podepsalo 24 senátorek a senátorů, sdělil iniciátor výzvy Marcel Chládek.


Jiří Paroubek
Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se rozhodl vybudovat se svým týmem novou politickou stranu, kterou chce veřejnosti představit nejpozději letos na podzim. Jak prohlásil, je rozčarován současnou politikou ČSSD. Předseda této strany Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že se pokusí Jiřího Paroubka od jeho úmyslu odradit, protože k tomu nejsou žádné programové ani jiné důvody. Zeptali jsme se politologa Jana Bureše, zda může být motivem pro založení nové strany rozčarování z činnosti ČSSD?

„Já si osobně myslím, že tady jde skutečně především o osobní rovinu, to znamená o určité vlastnosti Jiřího Paroubka jako takového, který podle mého názoru prostě neunesl to, že byl donucen odejít z funkce předsedy ČSSD a v současné sociální demokracii prostě není nálada na to, aby on měl nějakou vyšší funkci. A to je podle mne hlavní důvod."

Možnost vstoupit do případné nové strany Jiřího Paroubka zatím nevyloučili mimo jiné teplický zastupitel Petr Benda, dříve nazývaný pravou rukou tehdejšího šéfa ČSSD v severočeském regionu, a bývalý hokejový reprezentant, nyní poslanec Jiří Šlégr, kterého právě Jiří Paroubek do politiky vytáhl.


Foto: Miloš Turek
Začátkem tohoto týdne proběhlo v Praze už III. mezinárodní setkání Českých škol bez hranic. První z nich vznikla v Paříži v r. 2003 a každou sobotu se v ní děti učí češtinu, českou historii, zeměpis a vlastivědu. Za osm let ale vznikla už celá síť těchto škol, jsou v Evropě, Spojených státech i v Austrálii. A další přibývají. Dětem ze smíšených manželství nebo z českých rodin, které jsou v zahraničí pracovně, umožňují udržet a zdokonalit si češtinu. Škola bez hranic do budoucna ale nahradí i dosavadní povinné přezkoušení na českých školách, kam se děti musely nejméně jednou za dva roky vracet. Více zakladatelka České školy bez hranic Lucie Slavíková - Boucher z Paříže:

"Český stát se chystá k určitému posunu vůči nám, chce nastavit určitá pravidla, aby naše existence v zahraničí byla trochu snadnější a možná trochu jistější do daleké budoucnosti. Jinak co se týká nás jako škol, je nás více. Teď od září nám přibudou školy ve Frankfurtu, v Neapoli, v Římě, přidal se k nám během roku Baltimore a v minulém týdnu jsem dostala požadavek z Los Angeles. V září nás bude zahajovat patnáct."


Foto: Radu Vioreaunu,  EPA/ISIFA
Čeští fotbalisté do 19 let se začátkem týdne na šampionátu v Rumunsku umístili druzí a na titul mistrů Evropy nedosáhli. Ve finále sice dvakrát vedli nad favorizovaným Španělskem po gólech Ladislava Krejčího a Patrika Láchy, nakonec však prohráli 2:3 po prodloužení. Svěřenci trenéra Jaroslava Hřebíka tak potvrdili prokletí českých týmů ve finále velkých turnajů, když z osmi účastí zvládla boj o zlato jen jednadvacítka na ME 2002. Španělé vyhráli šampionát devatenáctek popáté v historii. Spolukomentátor televizního přenosu, bývalý fotbalista Pavel Karoch, však hned po závěrečném hvizdu rozhodčího nalézal pro hru českého mužstva jen slova chvály:

"Naši hráči jsou sice padlí, ale musím říct, že pro mne jsou dnes vítězové. Jednoznačně je musíme pochválit za celé mistrovství Evropy, za všechny předvedené zápasy, odvážný vysoký pressing, aktivní celé mužstvo, skvělé individuální výkony, rychlý kolmý přechod do útoku, vysoká efektivita. Dnes chybělo opravdu málo, možná jen trochu štěstí - ten druhý gól, který Španělé tečovali, samozřejmě měli i příležitosti a jsou skvělí. Rozhodně ale naši jsou pro mne vítězové."

Španělský fotbal v současnosti vládne světu a i na tomto turnaji budil svou hrou respekt. Český tým však potvrzoval velkou formu a aktivním napadáním nepouštěl Španěly k jejich typické hře.