Týden v ČR

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Trojkoaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných funguje právě jeden rok. Premiér Petr Nečas vidí jako hlavní úspěch to, že se vládě daří šetřit. To se podle něj odráží hlavně na pozitivním hodnocení České republiky z pohledu ratingových agentur. Podle Nečase se vládě za první rok existence podařilo prosadit šest desítek zákonů.

Petr Nečas a Karolína Peake,  foto: ČTK
Trojkoaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných funguje právě jeden rok. Premiér Petr Nečas vidí jako hlavní úspěch to, že se vládě daří šetřit. To se podle něj odráží hlavně na pozitivním hodnocení České republiky z pohledu ratingových agentur. Podle Nečase se vládě za první rok existence podařilo prosadit šest desítek zákonů.

"V tuto chvíli minimálně prvním čtením již prošlo 123 vládních návrhů zákonů a 61 zákonů, které předložila tato vláda, již parlament schválil. Jsou už publikovány ve Sbírce zákonů nebo tam v nejbližší době publikovány budou."

V kabinetu nově zasedla místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. Ministři ji potvrdili ve funkci šéfky legislativní rady vlády a předsedkyně výboru pro koordinaci boje s korupcí. Peake bude mít na starosti také hodnocení zákonů z pohledu omezování korupce.


Sněmovna měla na programu zdravotní a důchodovou reformu. Zdravotnické zákony vymezí například poskytování zdravotní péče, upraví činnost záchranné služby nebo posílí práva pacientů - třeba i v možnosti stěžovat si na špatný postup nebo chování lékaře. S reformními zákony zásadně nesouhlasí opozice. Na jejich zamítnutí jí však chyběly potřebné hlasy. Normy tak postoupily do druhého čtení. Proti reformě v úterý protestovaly i odbory. Odboráři uspořádali před ministerstvem zdravotnictví happening. Kritizují především zavedení standardů. Jak řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková, problém je mimo jiné v tom, co by měl být standard a co už je takzvaně lepší péče, za kterou si pacient bude muset připlatit.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Zatím se mluví o pěti případech, bude lepší sádra, budou lepší čočky, budou klouby, budou některé robotické operace a teď se dokonce začíná mluvit o císařském řezu. Takže my skutečně nevíme, kolik té ekonomicky náročnější péče bude, jaká bude, v jaké výši si ji pacienti budou platit. Nevíme k tomu vůbec nic. Jen víme, že ve zdravotnictví i kvůli zvýšení DPH budou chybět miliardy."

Sociální demokracie podle svého předsedy Bohuslava Sobotky už nyní připravuje ústavní stížnost na první část zdravotnické reformy. Právní experti ČSSD zahájili přípravné práce na dvou tématech - poplatcích za pobyt v nemocnici a na rozdělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní.


Miroslav Kalousek
Sněmovna v prvním čtení podpořila rovněž vládní návrhy zákonů, které tvoří důchodovou reformu. První ze zákonů, zákon o důchodovém spoření, upravuje tzv. druhý pilíř, tedy vyvedení části peněz z penzijního systému na spoření v důchodových fondech. Podle ministra financí za TOP09 Miroslava Kalouska je nutné rozložit v penzijním systému rizika.

"Je vždycky samozřejmě možné hovořit o některých parametrických úpravách, nicméně já jsem tady slyšel zásadní výhrady proti celému systému. Přitom bych rád zdůraznil, že země, které rozkládají rizika budoucnosti svých důchodců, mají své systémy stabilní. Země, které se stoprocentně spolehly na průběžný státní důchodový systém, jsou země jako Řecko, Portugalsko, Itálie a Španělsko"

Zřízení druhého pilíře nejvíc vadí sociálním demokratům. Šéf strany Bohuslav Sobotka kritizoval koalici také za to, že zkrátila lhůtu na projednávaní norem na čtyřicet dnů. S kabinetem se ale sociální demokraté dohodli na vytvoření společné expertní skupiny.


Vít Bárta,  foto: ČTK
Exministr dopravy Vít Bárta nově povede poslanecký klubu Věcí veřejných. Nahradí tak Karolínu Peake, která se stala místopředsedkyní ve vládě Petra Nečase. Bárta ve volbě o šéfa klubu porazil Viktora Paggia a Dagmar Navrátilovou. Hlas mu dalo 14 z 19 přítomných poslanců. Policie přitom žádá sněmovnu o vydání Bárty k trestnímu stíhání a zbavení imunity kvůli podezření z korupce. Bárta řekl, že kvůli tomu kandidaturu delší dobu zvažoval.

"Já samozřejmě jsem velmi detailně vážil, zda takovou kandidaturu přijmout. A samozřejmě pro celkové čtení té krize je majoritní podpora mé osoby signál, který beru velmi vážně a kterého si velmi vážím. Nicméně všechno, co se týká řady věcí, o kterých zatím nebyla řeč ohledně krize Věcí veřejných, jsou věty, které si schovávám pro imunitní výbor."

Mandátový a imunitní výbor zatím o případném vydání poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky nerozhodl. Kdy to udělá, zatím není jasné.


V pražském Rudolfinu se ve čtvrtek lidé rozloučili s houslovým virtuosem Josefem Sukem, který zemřel po těžké nemoci 7. července ve věku 81 let. Pietního aktu zorganizovaného festivalem Pražské jaro a Českou filharmonií se zúčastnili Sukovi příbuzní, přátelé, hudebníci, i široká veřejnost. Pravnuk Antonína Dvořáka a vnuk skladatele Josefa Suka byl v pátek pochován v rodinné hrobce na vyšehradském hřbitově. Podle houslisty Jaroslava Svěceného byl charismatický umělec pro jeho generaci vzorem.

"Jeho tón houslí já budu stále mít v srdci, protože je nezapomenutelný, zvuk jeho nástroje jasný. A hlavně způsob, jakým hrál, je pro mne identifikovatelný po pár taktech. Jeho kumšt je obrovsky rozsáhlý. On se vedle konzervativního publika dokázal přiblížit i širšímu publiku, dokázal hrát i populárnější skladby, ale v tom nejlepším slova smyslu. Byl to skutečně člověk, před kterým se lze pouze sklonit, velký Mistr."