Týden v ČR

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Petr Nečas byl začátkem týdne na státní návštěvě v Iráku. Šlo o vůbec první cestu předsedy české vlády do Iráku po pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003. Doprovázela ho početná česká delegace. Cílem cesty bylo nastartování hospodářských vztahů a spolupráce v obranném průmyslu.

Petr Nečas a Núrí al-Málikí,  foto: ČTK
Premiér Petr Nečas byl začátkem týdne na státní návštěvě v Iráku. Šlo o vůbec první cestu předsedy české vlády do Iráku po pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003. Doprovázela ho početná česká delegace. Cílem cesty bylo nastartování hospodářských vztahů a spolupráce v obranném průmyslu. Irácké vzdušné síly mají velký zájem o české stroje. Po pondělním jednání s iráckou stranou v Bagdádu to řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Letouny česká armáda před lety vyřadila z provozu a zatím pro ně nenašla kupce.

Letoun L-159,  foto: Archiv Armády ČR
"Realita je ta, že irácké vzdušné síly si vybraly letoun L-159 jako tu správnou volbu a nyní probíhají konkrétní jednání. Ta nejsou zavřena. Ve finále je to samozřejmě politické rozhodnutí. Podmínky financování jsou vždycky důležitou součástí takovýchto vyjednávání. Jednání nejsou u konce, pokračují v technické i v této úrovni a budou pokračovat dál."


Radek John,  foto: ČTK
Staronovým předsedou strany Věci veřejné byl zvolen Radek John. Hlasování přes internet a mobilní telefony se mohlo zúčastnit víc než šest tisíc zaregistrovaných členů nebo sympatizantů strany, z toho svůj hlas poslalo necelých 41%. Na post nového šéfa strany kandidovali kromě Johna předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake a olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová. Volbu Radka Johna musí potvrdit stranická konference, která probíhá tento víkend v Hradci Králové. John po volbě uvedl, že bude razantnější při prosazování stranického programu.

"Prosadíme 30 procent programu Věcí veřejných, jinak koaliční projekt nemá smysl. Ty věci jsou dojednány od léta a my stojíme o to, aby projekt pokračoval, pokud bude naplněna protikorupční strategie a pokud vyjednáme sociální pojistky reforem. Takže změny by měly být jenom k lepšímu v České republice. Rozhodně nepřistoupíme na dohody, kde nám někdo něco slíbí, a my budeme důvěřovat, že to splní. A pak se v průběhu týdnů dozvíme, že to neplní."

Radek John se společně s dalšími členy vedení strany bude snažit udržet jednotu Věcí veřejných. Měly by se podle jeho slov stát "republikovou stranou se silným hlasem z krajů" a usilovat o to, aby byly "nejsociálnější" z vládních stran. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška je důležité, aby Věci veřejné uvnitř koalice podporovaly dohodnuté reformy.

"Nás spíše zajímá, zdali Věci veřejné přestanou svými skandály a problémy plnit deníky a noviny a zdali se stanou v koalici stranou, která začne plně podporovat reformy."

Premiér Petr Nečas nepředpokládá návrat znovuzvoleného předsedy Věcí veřejných Radka Johna do vlády. Podle premiéra se John vzdal vládní funkce vicepremiéra pro boj s korupcí po zralé úvaze a mnohé nasvědčuje tomu, že názor nezmění. John se rozhodl odejít z kabinetu kvůli tomu, že mu premiér údajně kladl překážky při personálním obsazování jeho úřadu.


maturit

Vláda schválila, že v roce 2012 se zvýší snížená daň z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. V roce 2013 se sjednotí sazby daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta. Mohou tak zdražit například potraviny, léky, bydlení, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče, vstupné na kulturní akce, knihy, výstavba bytů nebo svoz odpadu. Vláda chystá kompenzace, například zvýšení slev na dítě. Premiér Petr Nečas však zdůraznil:

"Od 1. ledna roku 2013 dojde ke sjednocení daně z přidané hodnoty do jediné sazby 17,5 procenta bez výjimek."

Sociální demokraté dlouhodobě vládní návrh kritizují. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka znovu zopakoval, že ho nepodpoří, a pokud jeho strana vyhraje příští volby, pak prý změny v sazbách daně z přidané hodnoty zruší.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Toto rozhodnutí vlády je chybné, neboť zvýší sklon k deficitu v systému zdravotního pojištění, v systému hospodaření obcí a krajů, poškodí středně a nízkopříjmové domácnosti, rodiny s dětmi a seniory. A ve skutečnosti jediným cílem operace je profinancovat opt-out, to znamená částečnou privatizaci průběžného důchodového systému."


Leoš Heger,  foto: ČTK
Koaliční devítka se neshodla na tom, kdo a jak určí nadstandardní zdravotnickou péči. Ministr zdravotnictví Leoš Heger nepřesvědčil Věci veřejné, že by se k tomu měl využít zákon o veřejném zdravotním pojištění, který je už ve sněmovně. Po jednání to potvrdila místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake:

"Pro nás byla zásadní i otázka procesu, jakým bude tento první reformní krok předložen. Nechceme akceptovat to, že to bude pozměňovací návrh ve druhém čtení zákona, který už ve sněmovně leží. Chceme, aby to byl zákon nový, který bude také předložen v červnu, který nám ale dá prostor mezi prvním a druhým čtením, abychom mohli ty detaily skutečně definovat s lékařskou veřejností."


Foto: ČT24
Zatím bez větších problémů pokračují státní maturity. Minulý pátek skončila ústní část zkoušky, v pondělí pak začaly písemné práce a didaktické testy. Jak jsou zatím maturanti úspěšní, řekl náměstek ministra školství Ladislav Němec.

"V současné době nebylo připouštěno k maturitě 10,9 procenta studentů. Z českého jazyka a literatury neudělala maturitní zkoušku 3,8 procenta a z cizího jazyka 5,4 procenta studentů."

Většina studentů si přitom zvolila lehčí úroveň zkoušky.


Karel Otčenášek,  foto: ČTK
V Hradci Králové v pondělí večer zemřel arcibiskup Karel Otčenášek. Bylo mu 91 let. Už v roce 1950 byl pověřen vedením královéhradecké diecéze. Kvůli komunistické perzekuci se ale funkce mohl ujmout až o čtyřicet let později. Mezitím byl odsouzen pro vlastizradu a víc než deset let strávil ve věznicích v Leopoldově, Mírově a ve Valdicích. Karel Otčenášek po sobě zanechal velký morální odkaz, uvedl biskup Jan Vokál.

"Pan arcibiskup Karel Otčenášek mi zůstane v paměti nejen jako výjimečný pastýř naší diecéze, ale také jako mimořádná osobnost dějin církve v Evropě. A konečně i můj osobní vzor na cestě ke kněžství."


Nález v Dobroníně,  foto: ČTK
V Dobroníně na Jihlavsku se našly další ostatky dvou - pravděpodobně německých obětí údajného českého poválečného násilí. Odborníci spolu s kriminalisty očistili nálezy dvou lebek, dlouhých i krátkých kostí a zbytků ošacení. Místo nálezu popisuje kriminalista Michal Laška..

"Ta hloubka je přibližně 80 centimetrů pod původním terénem. Ty tělesné ostatky se našly přímo pod cestou, která propojovala kovový mostek a zahrádky. Provedli jsme poměrně rozsáhlý průzkum za použití stavební techniky a toto je poslední místo, kde průzkum budeme provádět."

Kosterní pozůstatky archeologové převezli do brněnského antropologického ústavu. V lokalitě budou hledat dál.


Obludárium bratří Formanů
V Paříži se představilo Obludárium bratří Formanů. Dvoupatrový stan s kovovou konstrukcí postavili divadelníci na Elysejských polích v centru města. Jak v úterý uvedl zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd, pařížská metropole uvidí na třicet představení.

"Úspěšný projekt se dostane až do samotného centra města na známé Champs Elysées. Obludárium Divadla bratří Formanů je volným sledem netradičních rozmanitých čísel a jeho inspirací je především svět kabaretu. V sobotu bude navíc v Českém centru zahájena výstava k tomuto projektu. Na představení v Paříži je možné zajít do 2. července."