Týden v ČR

Dominik Duka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na způsobu přímé volby prezidenta republiky se ve středu shodli vyjednavači tří vládních stran a opoziční ČSSD. Vláda by měla podle Hospodářské komory snížit navrhovanou dvacetiprocentní daň z přidané hodnoty na 17 procent. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny chtějí optimalizovat síť zdravotnických zařízení v celé České republice, což mimo jiné předpokládá zrušení zhruba 10 tisíc lůžek akutní péče. Pražský arcibiskup Dominik Duka ve středu zahájil slavnostní mší rok sv. Anežky.

Foto: Kristýna Maková
Na způsobu přímé volby prezidenta republiky se ve středu shodli vyjednavači tří vládních stran a opoziční ČSSD. Pro diskusi už zbyly jen podrobnosti. Je ale velmi pravděpodobné, že se kvůli technickým záležitostem zřejmě nestihne připravit přímá volba prezidenta už na rok 2012.

Přímá volba prezidenta by měla být dvoukolová, podobná nynějším volbám do Senátu. K dalším parametrům volby, které ještě zbývá dořešit, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS řekl:

"Nyní budeme diskutovat některé detaily, například to, jaká má být doba mezi prvním a druhým kolem. Zda zvolit variantu jednoho týdne, nebo tuto lhůtu prodloužit například na 14 dní, jako to mají některé země v rámci Evropy."

Nepanuje také shoda na tom, zda by se mělo prodloužit funkční období prezidenta o rok, tedy na šest let, jak navrhuje ČSSD. Mělo by to přinést úspory, protože volba hlavy státu by se mohla konat současně s jinými volbami.

Kandidát na prezidenta bude muset získat podpisy 50 tisíc obyvatel. Nominovat by ho mohla také skupina deseti senátorů nebo dvaceti poslanců. Odpovědnost prezidenta by se při přímé volbě měla rozšířit. Podle ministra Pospíšila by prezident mohl být nově zodpovědný také za hrubé porušení Ústavy:

"Cítím, že se začíná rýsovat shoda na tom, že vedle velezrady by byl prezident republiky odpovědný ještě za hrubé porušení Ústavy. Na druhou stranu musím konstatovat, že u případné trestní odpovědnosti vyvstává celá řada nejasných otázek, jak by toto bylo aplikováno v praxi. Proto jsme požádali ještě o další rozbory a tomuto tématu budeme věnovat ještě další schůzku."

Definitivní dohodu o přímé volbě prezidenta chtějí politici uzavřít do konce dubna.


Martin Kocourek  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Vláda by měla podle Hospodářské komory snížit navrhovanou dvacetiprocentní daň z přidané hodnoty na 17 procent. Vyšší sazba by totiž mohla podle komory poškodit podnikání v Česku. Podnikatelé se obávají, že kvůli sjednocení DPH budou zaměstnanci požadovat zvýšení mezd v době, kdy firmy kvůli hospodářské krizi výrazně seškrtaly náklady. Prezident Hospodářské komory Petr Kužel chce o výši daně z přidané hodnoty jednat s premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Petr Kužel v úterý vyjádřil názor, že i sedmnáctiprocentní sazba postačí na financování důchodové reformy:

"I sedmnáct procent bohatě stačí na krytí důchodové reformy. My podporujeme důchodovou reformu a naše výpočty jsou nastaveny tak, aby důchodová reforma mohla býti financovatelná."

Ministr financí Miroslav Kalousek ale neoblomně trvá na vládním návrhu:

"Já mám plné pochopení jak pro odbory, tak pro Hospodářskou komoru, že navrhují něco jiného než vláda. Nicméně vláda navrhuje dvacet procent."

Sociální demokracie odmítá zvýšení daně z přidané hodnoty úplně. Podle ČSSD by se spíše měla zavést progresivní daň fyzickým osobám a zvýšit daň podnikatelům, případně navýšit spotřební daň na lihoviny.


Leoš Heger a Michal Hašek  (vpravo),  foto: ČTK
Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny chtějí optimalizovat síť zdravotnických zařízení v celé České republice, což mimo jiné předpokládá zrušení zhruba 10 tisíc lůžek akutní péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger proto v úterý podepsal s Jihomoravským krajem dohodu o spolupráci na koncepci lůžkové péče. Plán je součástí reformy, která má přinést peníze na růst platů lékařů a sester i na lepší péči.

Některá akutní lůžka by se měla přeměnit na lůžka následné péče. Právě dohoda, kterou hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek podepsal s ministrem Hegerem a zástupci pojišťoven, má restrukturalizaci lůžek umožnit:

"K té dohodě patří i určitý předpoklad, že se ta aktivita rozšíří na všechny kraje naší republiky. Kraj jihomoravský je představitelem mnoha krajů, které mají v sobě duální zdravotnickou síť: jednu, která patří pod kraj jako takový, a druhá soustava patří pod ministerstvo zdravotnictví a je realizována většinou nemocnicemi fakultními", řekl ministr Heger.

Podle hejtmana Haška je na jihu Moravy 9 tisíc akutních lůžek. Z nich 52 procent je ve státních, třetina v krajských a zbytek v městských a soukromých zařízeních. Lůžka následné péče chybějí, uvedl hejtman Hašek, který je zároveň předsedou Asociace krajů. Proto doufá, že stejný krok udělají i další kraje:

"Postupně začnou být měněny smluvní vztahy v souladu s tím, co bude dohodnuto, tak, aby už ve druhé polovině roku začaly faktické restrukturalizační kroky. Je to ale dohodnutá restrukturalizace. Nepleťte si to, prosím, se slovem restrikce, protože my nechceme lůžka pouze mechanicky škrtat, ale chceme také měnit část akutního lůžkového fondu na lůžka následné péče, případně na lůžka sociální."


Dominik Duka,  foto: ČTK
Pražský arcibiskup Dominik Duka ve středu zahájil slavnostní mší rok sv. Anežky. Tato česká národní patronka byla nejmladší dcerou krále Přemysla Otakara I. a podle některých pramenů se narodila 20. ledna před 800 lety. Její jméno pak najdeme v kalendáři 2. března, kdy zemřela. Tato princezna a řeholnice je jednou z nejvýznamnějších osobností české historie. Na její roli upozornil pražský arcibiskup Dominik Duka:

"Je to žena, kterou můžeme i z mezinárodního hlediska považovat za zakladatelku odborné zdravotní a sociální péče. Proto u všech svých klášterů zdůrazňuje, aby existovaly zdravotnická zařízení, špitály. Dokonce založila jediný český řád - řád špitálníků, tzv. křížovníků s červenou hvězdou."

Rok svaté Anežky vyvrcholí v listopadu unikátní výstavou, která připomene životní dílo, osobní vlastnosti i dějinný význam mimořádné postavy české historie.