Týden v ČR

0:00
/
0:00

Mezinárodní měnový fond v pondělí v Praze zveřejnil závěry ze své mise v České republice. Ve středu v Česku fakticky skončila několikaměsíční protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme, v níž lékaři hrozili k 1. březnu hromadným odchodem z nemocnic, pokud nedostanou přidáno. Ústavní soud odložil na neurčito rozhodnutí o návrhu sociálních demokratů zrušit vládní balík úspor.

Mezinárodní měnový fond v pondělí v Praze zveřejnil závěry ze své mise v České republice. Narozdíl od řady jiných evropských zemích, které se dosud potýkají s fiskálními problémy, fond Česko pochválil. Ocenil zejména chystanou penzijní reformu, se kterou je spojena úprava daně z přidané hodnoty. Pozastavil se ale nad tím, že spoření na důchod v tzv. druhém pilíři, tedy v penzijních fondech, bude pouze dobrovolné. Pokud chce ale vláda dosáhnout vyrovnaných financí do roku 2016, musí ve svých reformních krocích podle fondu ještě přidat.


Ve středu v Česku fakticky skončila několikaměsíční protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme, v níž lékaři hrozili k 1. březnu hromadným odchodem z nemocnic, pokud nedostanou přidáno. Vláda schválila nové platové tabulky, které jim v nemocnicích mají zajistit o 5000 až 8000 korun měsíčně víc. Potvrdila tak memorandum podepsané lékařskými odbory a ministrem zdravotnictví. Premiér Petr Nečas upřesňuje, jak se budou tarify zvedat:

"Tarify se lineárně zvyšují tak, že v 11. a 12 platové třídě o 5.000 korun, ve 13. platové třídě o 6.000 korun a ve 14. a vyšších platových třídách o 8.000 korun."

Doktoři v reakci na krok vlády začali stahovat své výpovědi.


Ústavní soud odložil na neurčito rozhodnutí o návrhu sociálních demokratů zrušit vládní balík úspor. Opozice zákonu vyčítá hlavně způsob, jakým ve sněmovně prošel, podle ČSSD byl protiústavní. Koalice totiž využila stavu legislativní nouze, i když k tomu údajně neměla zákonný důvod. Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška by konečné rozhodnutí mohlo padnout v řádu několika týdnů.

"Soudci si musí samozřejmě zanalyzuovat vše, co zaznělo ve svědeckých výpovědích, jak předsedy vlády Petra Nečase tak předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové. To si nepochybně vyžádá nějaký čas, soudci se nad tou věcí budou scházet na teď už neveřejných poradách a jakmile dospějí k rozhodnutí, stanoví termín vyhlášení nálezu."

Podle premiéra Petra Nečase, který u ústavního soudu už vypovídal jako svědek, by neschválení zákonů způsobilo státu miliardové škody. Předseda vlády proto věří, že Ústavní soud úsporné zákony nezruší.

"Byla by to samozřejmě věc, která by za určitých okolností mohla vést velmi výrazně i k ekonomickým škodám, k nedůvěryhodnosti našeho rozpočtu i rozpočtové politiky České republiky a já pevně věřím, že tento stav nenastane."


Firmy by mohly za závažné trestné činy stanout před soudem. Počítá s tím zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který ve středu schválila vláda. Norma má znemožnit lidem z vedení firem vyhýbat se trestní odpovědnosti tím, že se odvolají na rozhodnutí kolektivního orgánu právnické osoby. Česko je jedním z posledních států Evropské unie, který nemá otázku trestní odpovědnosti právnických osob vyřešenou. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dodává, jaké sankce budou firmám hrozit:

"Počítáme s tím, že v seznamu budou sankce od peněžitého trestu, přes propadnutí majetku až po nejpřísnější trest, jakýsi trest smrti pro právnickou osobu - její zrušení."

Návrh měl by začít zákon platit letos na podzim.


Pokutu za chyby při opravě Karlova mostu Praha jako jeho vlastník platit nemusí. Podle ministerstva kultury je případ promlčený. S městem vedl řízení Plzeňský kraj víc než rok a vyměřil mu pokutu 950 tisíc korun. Praha se však odvolala. Jak řekl tajemník ministra kultury Stanislav Brunclík, šéf resortu považuje celý postup za nefunkční:

"Jemu samotnému celé to rozhodování, přehazování rozhodování z Prahy do plzně a zpátky připadá jako nefunkční. A jestliže jeden článek v řetězci udělá dvakrát chybu, tak vy jste pak vlastně jako nejvyšší dozorovací orgán prakticky bezbranní. A možná by to podle pana ministra stálo za to zamyslet se nad pravidly správního řízení, protože tady bylo evidentně něco špatně."


V pondělí byl v Praze zahájen pátý ročník festivalu Mene Tekel, který každoročně připomíná období totality a boje proti zlu. Pro jeho zahájení zvolili pořadatelé už tradičně balkón paláce Kinských, odkud v únoru 1948 promlouval k Pražanům Klement Gottwald. Právě probíhal komunistický puč, který si po dalších 40 let totalitní režim připomínal jako Vítězství pracujícího lidu.

"Festival Mene tekel je zahajován právě zde, na Staroměstském náměstí, aby bylo toto místo navždy očištěno od zla a násilí,"

řekla k tomu předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. Po celý týden probíhaly v hlavním městě výstavy, koncerty, filmová představení, besedy s bývalými politickými vězni a programy pro školy.


Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky
Národní muzeum vystavuje v rámci výstavního cyklu Kosmas, Dalimil a ti další představuje rukopisy nejstarších českých kronik. Jako první přišel na řadu ten nejstarší a návštěvníci muzea si tak až do 4. března mohou prohlédnout budyšínský rukopis Kosmovy kroniky. Rukopisy budou vystaveny jako součást výstavy Staré pověsti české, zdůraznil generální ředitel muzea Michal Lukeš:

"My se snažíme naše výstavy nekoncipovat pouze jako statický výstavní projekt, ale jsou během svého konání doplňovány celou řadou doprovodných programů a jsou´občerstvovány´ různými dalšími akcemi. Pochopitelně do této naší koncepce zapadá tento ´seriál´ představování velice vzácných a ze škol všem dobře známých kronik a rukopisů, které se nějakým způsobem vztahují ke starým pověstem českým a líčí jejich legendární události."

Budyšínský rukopis je zřejmě nejstarším dochovaným opisem Kosmovy kroniky. Do českých zemí se dostal v 50. letech minulého století jako dar Wilhelma Piecka, prezidenta tehdejší NDR, jeho československému protějšku Klementu Gottwaldovi. Rukopis pochází z počátku 13. století.