Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Tento týden pokračovalo jednání ministra zdravotnictví a lékařů, kteří dali výpověď v rámci protestní odborářské akce Děkujeme, odcházíme. Tento týden jednala také Poslanecká sněmovna. Například cizinci ze zemí Evropské unie by si mohli už oficiálně v Česku kupovat zemědělskou půdu. Pozornost Čechů se v těchto dnech upírala i situaci v Egyptě, oblíbeného místa jejich dovolené. Většina klientů se podle cestovních kanceláří vrátí do nedělního večera.

Leoš Heger,  foto: ČTK
Tento týden pokračovalo jednání ministra zdravotnictví a lékařů, kteří dali výpověď v rámci protestní odborářské akce Děkujeme, odcházíme. Čtvrteční jednání skončilo nezdarem. Dvě miliardy, které ministr odborům nabídl na platy zdravotníků, k dohodě nestačily. Odboráři chtěli kromě záruk, že slíbené dvě miliardy budou použity jen na platy lékařů, i garance, že pokud doktoři své výpovědi stáhnou, vezmou je nemocnice zpátky do práce. S tím ale ministr Leoš Heger nesouhlasí:

"Musím konstatovat, že návrh dohody, kterou nám Lékařský odborový klub s komorou předložili, má vysloveně ultimativní charakter a navíc nekoresponduje s původními požadavky Lékařského odborového klubu."

Šéf České lékařské komory Milan Kubek začátkem týdne řekl, že pokud se ministerstvo s nimi nedohodne, nemocnice budou muset omezit péči.

"Vyzývám pana ministra Hegera, aby zaujal k problému konstruktivní postoj, abychom společně hledali cestu, jak lékařskou péči zachovat a nevymýšleli stále důvody a záminky, proč nic nejde. Já mám strach z toho, že by nemocnice zůstaly pro pacienty od 1. března zavřené."

Hrozí, že od 1. března nenastoupí do práce 3800 lékařů, především porodníků, anesteziologů, chirurgů nebo internistů. Do sporu se mezitím vložily i zdravotní sestry. Jejich Asociaci se nelíbí, že by dvě miliardy, které ministerstvo našlo ve svých rezervách, měly sloužit jen na platy lékařů. Platy sester a dalšího zdravotnického personálu jsou podle Asociace podhodnocené.

Lékaři nyní chtějí o situaci jednat s předsedy koaličních stran. Ministr Heger řekl, že i přes nedohodu přidá lékařům od března 5 až 8 tisíc korun měsíčně, návrh dá na web a týden vyčká jestli lékaři začnou výpovědi stahovat. Kraje mezitím připravují krizový scénář. Například hejtman Moravskoslezského kraje přiznává, že nemocnice by nedokázaly zajistit péči o rodící ženy a žádá o pomoc stát.


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Tento týden jednala také Poslanecká sněmovna. Například cizinci ze zemí Evropské unie by si mohli už oficiálně v Česku kupovat zemědělskou půdu. Sněmovna to schválila v prvním čtení. Zákaz prodeje zemědělské půdy si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí letos v květnu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska si cizinci stejně našli cestu, jak zákon obejít.

"Upřímně řečeno, ta výjimka nebyla příliš účinná. Existují nejméně dva naprosto bezpečné způsoby, jak paragraf 17 devizového zákona obejít. A také byl obcházen. Buď tak, že si půdu kupovala právnická osoba registrovaná podle českého práva a nebo to kupovali čeští tzv. bílí koně a právně měl zahraniční zájemce ošetřeno, že je to v zásadě jeho."

Sněmovna v prvním čtení podpořila i změkčení také tzv. náhubkového zákona. Média asi budou moci ještě letos zveřejňovat informace z odposlechů, bude-li to ve veřejném zájmu. Vztahovalo by se to například na údaje, které se týkají korupce politiků či jiných státních funkcionářů.

Poslanci v prvním čtení také podpořili, aby oběti násilných trestných činů měly možnost žádat v trestním řízení také náhradu morální a nemajetkové újmy. Předloha má posílit práva obětí trestných činů, které se budou moci s jejich následky vyrovnat mnohem rychleji.

Na jednání sněmovny se nedostaly protesty lékařů ani ministerské kauzy. Ministr financí Kalousek totiž v Hospodářských novinách nepřímo obvinil nynějšího ministra obrany Alexandra Vondru z odpovědnosti za ztráty stamilionů korun při českém předsednictví EU. Vondra byl v první části českého předsednictví vicepremiérem pro evropské záležitosti. Poslanci odmítli tuto kauzu projednávat, stejně jako sledování politiků agenturou ABL.


Foto: ČTK
Pozornost Čechů se v těchto dnech upírala i situaci v Egyptě, oblíbeného místa jejich dovolené. Většina klientů se podle cestovních kanceláří vrátí do nedělního večera. Jejich průzkum nicméně ukázal, že klienti by své pobyty v letoviscích v naprosté většině rádi dokončili. Asociace cestovních kanceláří ani ministerstvo zahraničí však turistické cesty do Egypta nedoporučují. Česká ambasáda v Káhiře nemá informace o českých turistech, které by ohrozily protivládní demonstrace. V pondělí bylo v Egyptě asi 1200 českých turistů, jejich počet však prudce klesá. Ve čtvrtek tam začaly ozbrojené bandy napadat zahraniční žurnalisty. Českým novinářům se podařilo odjet z káhirského hotelu na letiště za mimořádně dramatických okolností. Například fotografa Lidových novin Františka Vlčka přitom zadrželi policisté a odvlekli na policejní stanici.


Tomáš Jungwirth
Velký úspěch zaznamenal známý český vědec Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd. Získal nejprestižnější evropský grant pro pokročilé vědecké pracovníky od Evropské výzkumné rady. Jeho pětiletý projekt výzkumu nových způsobů fungování spintronických součástek rada dotuje částkou 2,5 milionu eur (zhruba 62 milionů korun). Cílem je miniaturizace procesorů a až tisícinásobně rychlejší přenos dat. Jde o první takový grant, který byl udělen českému žadateli na projekt z oblasti věd o neživé přírodě.


V oblasti kultury se tento týden objevila informace, že ministerstvo chystá zásadní reformu v pražském Národním divadle a ve Státní opeře. Místo dosavadních souborů chce vytvořit jeden soubor pro balet, pro operu a jeden orchestr. Podle náměstka ministra kultury Radka Zdráhala by to pro stovky umělců mohlo také znamenat, jít na nový konkurz.

"Snažíme se vytvářet legitimní podmínky pro všechny zaměstnance, aby se mohli popasovat v rámci například konkurzu či rekonkurzu s tím, kdo bude dál pokračovat v těchto nových souborech."

Ministerstvo podle Zdráhala vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor.


A na závěr jedna gratulace. Neuvěřitelné 100. narozeniny oslaví 28. února legenda české filmové režie Otakar Vávra. Oslavy se uskuteční v prostorách pražské restaurace Mánes v rámci křtu jeho pamětí, které mapují jeho osobní i profesní život od 30. let až po současnost. Roli kmotra knihy předběžně přijal prezident republiky Václav Klaus, potvrzena je přítomnost ministra kultury Jiřího Bessera. Křest završí ohňostroj nad Vltavou. Vávrovy Paměti mají 324 stran a bohatou fotopřílohu. Otakar Vávra napsal přes 80 scénářů a režíroval padesátku filmů.