Týden v ČR

Milan Štěch, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Novým předsedou Senátu, v němž sociální demokracie letošními volbami získala poprvé sama nadpoloviční většinu, byl ve středu podle očekávání zvolen Milan Štěch z ČSSD. Během stávky 8. prosince se zavřou některé školy a omezí se provoz nemocnic. Situace ve zdravotnictví se dramatizuje, hrozí i hromadné výpovědi lékařů ke konci roku. Vzácný relikviář sv. Maura je od úterý na Pražském hradě.

Milan Štěch,  foto: ČTK
Novým předsedou Senátu, v němž sociální demokracie letošními volbami získala poprvé sama nadpoloviční většinu, byl ve středu podle očekávání zvolen Milan Štěch z ČSSD. Dvakrát dokázal výrazně obhájit svůj mandát senátora za Pelhřimovsko. Dosud byl místopředsedou horní komory parlamentu. Milan Štěch upřesnil, že by chtěl zlepšit koordinaci ve vedení Senátu:

"To znamená, abychom ve vedení byli přece jen více kolegové a méně političtí soupeři. Samozřejmě za tím řečništěm při jednání Senátu budeme pochopitelně každý mít nadále své názory, které jsme si přinesli."

Milan Štěch by také chtěl, aby se koaliční vláda s opozicí sblížily v názorech na další reformní kroky, a chce tomu sám pomoci. Podle něj by to velmi prospělo stabilitě právního prostředí v zemi.

Post prvního místopředsedy Senátu získal občanský demokrat Přemysl Sobotka, který popsal, jak bude nyní Senát vypadat:

"Určitě bude levicový ve svých názorech. Číslovka 41, plus dva, to znamená Severočechy, plus šest - to jsou lidovci, a tímto směrem se bude ubírat i diskuse a hlavní hlasování v Senátu. My budeme chtít být velmi konstruktivní, velmi konkrétní, a chceme podporovat současnou vládu, což Senát v tomto zbarvení určitě dělat nebude."

Vedení Senátu doplní Alena Gajdůšková a Zdeněk Škromach z ČSSD, Alena Palečková z ODS a lidovec Petr Pithart. Jediný senátorský klub, který nemá v předsednictvu zastoupení, je TOP09 a Starostové.


Vláda se ve středu rozhodla uvolnit necelou miliardu korun ze "zmrazené" částky, kterou zatím ministerstva nemohla používat. Podle premiéra Petra Nečase má celkem 380 milionů korun získat vnitro, 250 milionů spravedlnost, ministerstvo průmyslu a obchodu 200 milionů a 30 milionů ministerstvo zdravotnictví.

Ministři se rovněž dohodli, že by už cizincům nic nemělo bránit, aby si u nás koupili zemědělskou půdu. Překážku, v podobě výjimky, kterou si Česko vyjednalo při vstupu do Evropské unie, má odstranit vládou schválená novela devizového zákona. Výjimka se na Česko vztahuje do května příštího roku. Podle agrárního analytika Petra Havla nebude mít novela větší význam pro trh s půdou:

"Cizinci, kteří chtěli v České republice hospodařit a obdělávat zemědělskou půdu, již tuto půdu vlastní, většinou prostřednictvím nějakých společných podniků s českými fyzickými osobami. Takže si myslím, že se nic zásadního neděje. A také zemědělská půda v České republice na řadě lokalit není zcela vhodná pro zemědělské hospodaření. Proto si myslím, že zájem cizinců nebude nijak enormní."


Během stávky 8. prosince se zavřou některé školy a omezí se provoz nemocnic. Podobu protestu proti vládním škrtům ve veřejném sektoru ve středu upřesnilo vedení Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory plánují protestní mítinky ve všech krajských městech a v Praze na Palackého náměstí. Místopředseda konfederace Václav Pícl upřesnil, jak by měla stávka vypadat:

"Forma stávek může být různá, je to podle odvětví. Například ve zdravotnictví a sociálních službách je zapotřebí zabezpečit chod těchto zařízení. Odborový svaz zdravotnictví se dohodl, že tam bude probíhat tzv. víkendový provoz, to znamená, že ten provoz bude omezen, ale nebude dotčeno zdraví pacientů."

Ve středu 8. prosince zůstanou zavřené také některé školy.


Leoš Heger,  foto: ČTK
Situace ve zdravotnictví se dramatizuje, hrozí i hromadné výpovědi lékařů ke konci roku. To přimělo ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby se ve středu krátce sešel s premiérem Petrem Nečasem. Výzvu Děkujeme, odcházíme už podepsalo přes 4 tisíc lékařů. V Česku pracuje v nemocnicích 16 tisíc lékařů. Aktuálně prý zvažuje odchod 7000 z nich. Pokud se tak stane, ministr Leoš Heger rezignuje. Chce, aby vláda vyšla lékařům vstříc a dala jim perspektivu. V napjatém rozpočtu však podle ministra Hegera 3 miliardy na platy doktorů nejsou:

"Velmi uznávám mladé lékaře a lékaře ve středním věku, že jsou se svými platy nespokojeni. Platy zejména u mladších lékařů byly zanedbané, ale pro příští rozpočtový rok ty peníze nebudou a zvýšení o tři miliardy je prostě absurdní."

Průměrný plat lékaře je nyní se všemi službami a přesčasy okolo 50 tisíc korun.


Vzácný relikviář sv. Maura je od úterý na Pražském hradě. Ze zámku v Bečově na Karlovarsku ho přivezl speciální vůz chráněný policisty z Útvaru rychlého nasazení. Vystaven bude do 27. února příštího roku. Kastelán zámku Bečov nad Teplou Tomáš Wizovský nám o relikviáři řekl:

"Relikviář svatého Maura bývá považován nejen za druhou nejcennější zlatnickou památkou po korunovačních klenotech, ale také za památku evropského významu. Relikviář podobného domečkového typu má ještě několik příbuzných ze stejné doby, ze stejné oblasti, tento je však výjimečný, že jako jediný je ve světském držení, tedy nepatří církvi."

Relikviář vyrobený z pozlaceného stříbra a mědi ozdobený téměř 200 drahými kameny se na Pražském hradě ocitl v těsném sousedství kopií českých korunovačních klenotů. Historie románské zlatnické práce sahá na počátek 13. století, přitom se o relikviáři dlouho vůbec nevědělo. Jeho posledními vlastníky byli Beaufortové, kteří museli po druhé světové válce opustit Bečov a relikviář ukryli pod podlahu hradní kaple. Tady památku objevil po usilovném pátrání 5. listopadu v roce 1985 tým kriminalisty Františka Maryšky.