Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Památku studentské demonstrace, kterou komunistická policie 17. listopadu 1989 brutálně rozehnala, uctili lidé ve středu na pražské Národní třídě. Prahu povede velká koalice ODS a ČSSD a lídr ODS Bohuslav Svoboda se stane primátorem. Policie v úterý zahájila trestní řízení v korupční kauze náměstka ministra financí a někdejšího ministra obrany Martina Bartáka v armádním obchodě s Tatrou. Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO v úterý nově přibyly masopustní průvody z Hlinecka. Mezinárodní vědecký tým vyzvedl v pondělí z hrobky v Týnském chrámu v Praze cínovou rakev s ostatky slavného dánského astronoma Tychona Braha.

Foto: ČTK
Památku studentské demonstrace, kterou komunistická policie 17. listopadu 1989 brutálně rozehnala, uctili lidé ve středu na pražské Národní třídě. Policejní zásah a zpráva o tom, že jeden ze studentů při něm údajně zahynul, odstartovaly v následujících dnech mohutné demonstrace občanů proti totalitní moci a vedly k pádu komunistického režimu. Prezident Václav Klaus zdůraznil, že by 17. listopad měl naše občany spojovat. Připomněl i odpor studentů proti nacistické moci v roce 1939. Premiér Petr Nečas zdůraznil význam 17. listopadu pro historii republiky:

"Připomínat si svoji historii a okamžiky, kdy tento národ dokázal vykročit směrem ke svobodě, je nesmírně důležité. Abychom nežili ve světě, že svoboda je samozřejmost. O tu se musíme dnes a denně zasazovat. Není to něco, co je nám automaticky dáno. A připomínat si svou historii a to, co jsme jako národ zaplatili."

Odstupující pražský primátor Pavel Bém uvedl, že je nutné si připomínat lidi, kteří do boje za svobodu investovali a nasadili své životy:

"Národní paměť je jenom jedna a ztratit ji znamená vracet se o desetiletí zpátky a riskovat, že budeme procházet stejnou historií, jakou už jednou za sebou máme. Boj za svobodu není triviální, a všichni ti, kteří do něj investovali, nasadili vlastní životy a možná obětovali to nejcennější, co měli, si zaslouží naši obrovskou úctu. Není to klišé, není to rituál, je to zrcadlo naši národní hrdosti, našeho vlastenectví, a je to záruka budoucnosti našeho národa."

Boj za svobodu a demokracii z let 1939 a 1989 si lidé ve středu připomněli po celé České republice.


Foto: ČTK
Prahu povede velká koalice ODS a ČSSD a lídr ODS Bohuslav Svoboda se stane primátorem. Obě strany se v úterý dohodly na rozdělení pražské rady pět ku pěti. Jedno místo v radě bylo nabídnuto TOP 09, která volby v Praze vyhrála, ta to ale odmítla a odchází do opozice. Podle Zdeňka Tůmy, kandidáta na primátora za TOP 09, se teď jeho strana soustředí na činnost v opozici:

"Bereme na vědomí fakt, že jsme v opozici. Dáme oběma politickým stranám dost jasně najevo, jak vypadá opozice v Praze."

Šéf pražské TOP 09 František Laudát lituje, že ODS i ČSSD takto pohrdají vůlí pražských voličů:

"S politováním musím konstatovat, že Pražané si budou muset na skutečnou změnu poměrů na pražské radnici i na některých městských částech počkat ještě čtyři roky. Zajisté nás budou Pražané chápat, že vzhledem k tomu, že nám dali nejsilnější mandát, budeme vyvíjet veškeré legitimní úsilí k tomu, aby tato podivná 4K koalice skončila dříve než za čtyři roky."

Podle prezidenta Václava Klause je dohoda o koaliční spolupráci ODS a ČSSD v Praze rozumná a není na ní nic zvláštního. Naopak premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas pokládá uzavření koalice mezi ODS a ČSSD na pražském magistrátu za politicky nesprávný krok.


Martin Barták
Policie v úterý zahájila trestní řízení v korupční kauze náměstka ministra financí a někdejšího ministra obrany Martina Bartáka v armádním obchodě s Tatrou. Martin Barták si údajně v roce 2008 jako náměstek resortu obrany řekl o úplatek za to, že společnost Tatra nebude mít problémy s armádní zakázkou. Kvůli sídlu podniku bude na vyšetřování dohlížet ostravské krajské státní zastupitelství, které řídí Zlatuše Andělová. Ta v minulosti vyšetřovala i kauzu bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka:

"Zdejšímu krajskému státnímu zastupitelství byl doručen záznam o zahájení úkonů trestního řízení, a to z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jedná se o podezření ze spáchání trestného činu přijímání úplatku. Byly zjištěny skutečnosti, které nasvědčují důvodnému podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu. Trestní sankce je 5 až 12 let."


Perchta a Lucie,  foto: Archiv Radia Praha International
Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO v úterý nově přibyly masopustní průvody z Hlinecka. Lidé s maskami, kteří obcházejí vesnici, je možné v zimě potkat například ve Vortové, Studnici či Hamrech. Podle etnografky Ilony Vojansové jde o prestižní záležitost:

"V těch tradičních vesnicích, to znamená Hamry, Studnice, Vortová, se ta obchůzka koná téměř bez přerušení po dlouhá desetiletí. Můžeme ji sledovat od 19. století, a charakter těch masek a jejich funkce se proměnily jenom minimálně."

Na seznam přibylo také sokolnictví, které na zápis navrhlo 11 zemí včetně Česka. Na tento seznam jsou zařazovány tradice, kterým hrozí úpadek či zánik a které skupiny lidí pokládají za součást svého kulturního dědictví. Česko dosud zastupoval jen tanec ze Slovácka.


Foto: Barbora Kmentová
Mezinárodní vědecký tým vyzvedl v pondělí z hrobky v Týnském chrámu v Praze cínovou rakev s ostatky slavného dánského astronoma Tychona Braha. O tom, jak zemřel, se spekuluje už několik staletí. Určit konkrétní příčinu smrti má pomoci zkoumání jeho ostatků. Jejich vyzvednutí česko-dánským vědeckým týmem popsal vedoucí archeologického oddělení Národního památkového ústavu Jaroslav Podliska:

"Bylo nutné se podívat mikrokamerou do interiéru a navrhnout ten nejšetrnější postup při otevírání hrobky tak, aby třeba padající cihla, která byla součástí klenby, nezničila tu cínovou rakev umístěnou v interiéru. Na základě toho jsme zjistili, že západní část umožňuje kamenické otevření hrobky, a následně zhruba během hodiny došlo k vyjmutí cínové rakve do interiéru kostela a následně k jejímu odvezení do Národního muzea."

Tam bylo zahájeno zkoumání ostatků.