Týden v ČR

0:00
/
0:00

Poslední dny přinesly mezi vládní koaliční partnery několik sporů. Nejsilnější emoce vyvolal návrh ministra dopravy Víta Bárty ze strany Věci veřejné, aby řidiči platili pokuty podle výše platu či ceny vozidla.

Poslední dny přinesly mezi vládní koaliční partnery několik sporů. Nejsilnější emoce vyvolal návrh ministra dopravy Víta Bárty ze strany Věci veřejné, aby řidiči platili pokuty podle výše platu či ceny vozidla. Ministr Bárta se nechal inspirovat pravidly, která platí ve Finsku či ve Švýcarsku, kde tzv. progresivní pokuty už fungují. Svůj návrh podpořil těmito slovy:

"Znemožní, aby především dobře situovaní a agresivní mladí řidiči měli dojem, že česká silnice je divokým západem. V Čechách je velké množství podnikatelů, kteří se řekněme uměle drží ve ztrátě. Považujeme za vhodné tento model doplnit i cenou vozidla."

Ministr Bárta ihned získal na svou stranu opozici. U koaličních partnerů z ODS a TOP 09 však narazil. Premiér Petr Nečas označil návrh za nesmyslný:

Petr Nečas,  foto: www.vlada.cz
"Představa, že si policie bude moci získat jen kvůli udělení pokuty údaje o výši příjmů nebo o výši majetku, je spíše nakročením do nějakého autoritativního režimu. Policii do toho, jaký má kdo plat nebo majetek, vůbec, ale vůbec nic není. Já si nedovedu představit, jak by takový systém fungoval."

Olej do ohně koaličních vztahů přilil také výrok ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který kritizoval plošné vyhoštění Romů z Francie. Premiér Nečas prohlásil, že jeho slova byla unáhlená. Koaliční rozpory byly i kolem novely zákoníku práce. Premiér Nečas označil návrh zákona z pera ministra práce Jaromíra Drábka z TOP 09 za málo ambiciózní.


Alena Vondrová
Česko čeká 21. září demonstrace. Zúčastní se jí většina státních zaměstnanců - zdravotníci, pracovníci ve školství, vojáci, civilní zaměstnanci armády, policisté nebo zaměstnanci v dopravě a kultuře. Předsedkyně odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová v úterý vysvětlila, proti čemu budou protestovat:

"Proti neodborným, tupým škrtům, které ve svých důsledcích povedou ke snížení bezpečnosti v zemi, snížení ochrany občanů, ochrany jejich majetků, ochrany zdraví a životů, které povedou k omezení některých služeb, ke snížení jejich kvality, které povedou k tomu, že některé zásadní funkce státu nebudou řádně vykonávané. Protestujeme proti snížení platů státních zaměstnanců, změně systému odměňování."

Premiér Petr Nečas by měl v pondělí se zástupci odborů ještě jednat.


Vít Bárta
Masivní propouštění nebo až kolaps odvětví. To podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví mohou způsobit plánované vládní škrty investic. Zastavování některých staveb navíc svazu připadá chaotické a nesystémové. Odvětví by prý spíše pomohla novela stavebního zákona nebo průhlednější veřejné soutěže. Ministr dopravy Vít Bárta ale v pondělí prohlásil, že škrty jasný cíl sledují:

"Kdybychom dále stavěli, tak by vznikala řada dalších závazků, řada desítek milionů, možná sto milionů ztrát, které tímto způsobem se snažíme minimalizovat. Jednáme pod značným časovým tlakem, a já z tohoto hlediska jsem jenom krizový manažér, který nese zodpovědnost vůči občanům České republiky, aby ztráty v tomto procesu byly co nejmenší."


Velvyslanectví v Kostarice
Premiér Petr Nečas se v pondělí setkal s českými velvyslanci. Jak uvedl, pro zahraniční politiku Česka jsou klíčové euroatlantická vazba a aktivita státu v Evropské unii a NATO. Ministr Karel Schwarzenberg velvyslancům oznámil, že ministerstvo zahraničí propustí na 250 zaměstnanců, kvůli škrtům ve státním rozpočtu není vyloučeno ani zavírání dalších zastupitelských úřadů. Vláda minulý týden rozhodla o zrušení pěti z nich: velvyslanectví v Keni, Kongu, Jemenu, Kostarice a Venezuele. První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider vysvětlil, proč padla volba právě na ně:

"Ono je to vždy velmi těžké rozhodování. Všechny naše úřady mají své odůvodnění a vždy se samozřejmě uvažuje o určité skupině úřadů, kde jsou na jedné straně zájmy obchodní a konzulární ochrany, a na druhé straně jejich efektivita. Vycházeli jsme z analýz a auditů, které byly provedeny v posledních letech. A pak jsou kritéria měkká, to znamená, kde se otevírají nějaké příležitosti, něco se tam chystá. To jsou všechno věci, které bylo nutno zvážit."

Ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák na jedné straně rušení ambasád schvaluje, na druhé jejich výběr podrobuje kritice:

"To spíš připomíná nějaký výstřel od boku. Zejména v případě Jemenu, který byl donedávna prioritou naší rozvojové spolupráce a je jasné, že ta nese své plody až po několika desetiletích, nikoliv v řádu let. A také si kladu otázku s Kostarikou, což byl jediný zastupitelský úřad, který jsme měli ve střední Americe. Tím ten region vlastně opouštíme."


Nový školní rok, který v Česku začal ve středu, přinese mnoho změn pro učitele i žáky. Středoškoláky čeká nová zkouška z dospělosti - státní maturita. Na čtyřiceti školách se také rozbíhá experiment ve výuce nového a jednoduššího způsobu psaní Comenia script. Jednou z pokusných škol je Základní škola Komenského ve Zlíně. Zástupkyně ředitelky Zdena Velebová vybrala pro novinku dvaadvacet žáků:

"Vždycky v červnu máme s rodiči třídní schůzku, takovou první seznamovací. Tam jsme rodičům popsali Comenia script, vysvětlili jsme jim rozdíly, výhody. Rodiče byli nadšeni, a dokonce se stalo, že i z vedlejších tříd chtěli rodiče přeřadit své děti do třídy 1. B, která bude Comenia skript učit."

V řadě škol budou v nabídce nové předměty, jako například etická nebo filmová výchova.