Týden v ČR

Krupobití na pražském Chodově, foto: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

Šest zraněných, desítky poničených aut a vyvrácené stromy. To jsou následky bouřek, které v neděli večer a v noci potrápily Prahu a Středočeský kraj. Lidé v hlavním měste zaznamenali až pěticentrimetrové kroupy. Pojišťovny hlásí stovky poničených vozů. Vytopená byla stanice metra Můstek, voda se dostala i do suterénů několika divadel. Bouře vyřadila z provozu semafory na zhruba 50 křižovatkách v Praze.

Krupobití na pražském Chodově,  foto: Barbora Kmentová
Šest zraněných, desítky poničených aut a vyvrácené stromy. To jsou následky bouřek, které v neděli večer a v noci potrápily Prahu a Středočeský kraj. Lidé v hlavním měste zaznamenali až pěticentrimetrové kroupy. Pojišťovny hlásí stovky poničených vozů. Vytopená byla stanice metra Můstek, voda se dostala i do suterénů několika divadel. Bouře vyřadila z provozu semafory na zhruba 50 křižovatkách v Praze.


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Letošní rozpočet, rozpočet na rok 2011, ale i reformní plány vlády - to byla témata, o kterých hovořili na Pražském hradě prezident Václav Klaus s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Shodli se na tom, že škrty v rozpočtu jsou nezbytné pro stabilizaci veřejných rozpočtů. Jak řekl Miroslav Kalousek po úterní schůzce, z prezidenta cítil podporu pro vládní plány:

„Myslím, že mám právo na silný pocit, že pan prezident je přesvědčen o nutnosti aktivních kroků za účelem konsolidace veřejných rozpočtů, o nezbytnosti úsporné politiky vlády a mám tedy pocit, že z tohoto hlediska má celá vláda jeho podporu.“

Prezident setkáním s ministrem Kalouskem pokračoval v sérii schůzek se členy nové vlády.


Josef Dobeš,  foto: ČTK
Státní maturity mají žáci skládat už příští rok na jaře a ještě letos na podzim má proběhnout jejich generálka. Rozhodla o tom vláda. Jednotné zkoušky se připravovaly 14 let a do roku 2012 spolknou celkem 725 milionů korun.

Ministr školství Josef Dobeš jednal také s rektory vysokých škol o jejich rozpočtu na letošní a příští rok. Jen pro letošek by měly mít české univerzity o jednu miliardu korun méně, z toho tři sta milionů korun budou muset ušetřit na provozních nákladech. Jak uvedl ministr školství Dobeš příští rok plánuje ministerstvo škrtat v celém rozpočtu.

„V té ekonomické základně pro rok 2010, která byla 125 miliard, máme na rok 2011 narýsovánu základnu 120 miliard. Je tam 5 miliard rozdíl a k tomu je třeba počítat, že z této základny garantujeme navýšení mezd v regionálním školství o 2,1 miliardy a zrealizujeme státní maturitu.“


Foto: www.ssmsk.cz
Rozhodnutí ministra dopravy Víta Bárty zastavit tři velké silniční stavby v Moravskoslezském kraji platí. S ministrem jednali zástupci obyvatel severní Moravy a Slezska, kterým vadí, že ze čtyř zcela zastavených projektů jsou tři právě v jejich kraji. Označili to za nekoncepční postup a vyzvali ministra, aby se lépe seznámil s problematikou celého regionu a dopadu zastavení staveb na životní prostředí. Ministr Bárta po jednání znovu zopakoval, že je to jediné řešení, jak postupovat při nedostatku financí:

„Stojím si za tím, že to řešení, které jsme učinili, je opravdu nejméně špatné řešení z množiny špatných řešení, která jsme měli k dispozici.“

Ministr Bárta zároveň uvažuje o tom, že by dálnice u nás mohly stavět také čínské firmy. Podle dopravního experta Petra Moose by to českému trhu pomohlo.


Jaromír Drábek,  foto: ČTK
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce výrazně zjednodušit systém sociálních dávek. Oproti současným dvaceti by měly existovat jen tři dávky - pro sociálně slabé, při ztrátě zaměstnání a pro zdravotně postižené. Důvody změny vysvětlil ministr Jaromír Drábek ve vysílání Českého rozhlasu:

„Dnešní systém je velmi složitý na administrativu a to jak ze strany státních orgánů, které dávky vyplácejí, tak ale i ze strany klientů. A ti si oprávněně stěžují, že často vypisují několik žádostí, které musí být potom posuzovány, k nimž přikládají přílohy, které se v řadě případů opakují, různé lékařské posudky, a přitom je to zbytečná zátěž jak klientů, tak úředníků.“


Daniel Herman
V čele Ústavu pro studium totalitních režimů začal úřadovat Daniel Herman. Rada instituce ho vybrala z devíti zájemců a nový ředitel prohlásil, že se chce soustředit hlavně na stabilizaci úřadu. Ten už řadu měsíců provázejí nesrovnalosti a hádky vycházející z personálních změn a fungování Archivu bezpečnostních složek. Herman má za to, že Ústav musí sloužit jako badatelská i veřejně popularizační instituce zároveň.

„Ten badatelský rozměr je rozhodně velmi důležitý, ale není možné akcentovat pouze jeden přístup. Je třeba zároveň zpřístupňovat a otevírat, zkrátka umožňovat veřejnosti, aby se seznamovala s těmi věcmi aby opravdu naše společnost byla schopna se s těmi věcmi poctivě vyrovnat.“


Adolf Loos
Nová expozice na hradě Špilberk mapuje veškeré dílo světoznámého architekta Adolfa Loose na českém území, a zejména v jeho rodném Brně. Výstava původně vznikla v Muzeu hlavního města Prahy jako chronologický přehled Loosových českých projektů a návrhů z let 1890 až 1933. Brněnská repríza je rozšířena o nové poznatky a exponáty, jež se vztahují ke stopám Loose na jihu Moravy.