Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na severu Čech, který o víkendu zasáhly ničivé povodně, pokračuje likvidace jejich následků. Vláda premiéra Petra Nečase v úterý požádala poslance o důvěru. Vláda slíbila, že bude pravidelně jednat s Asociací krajů o krocích, které chystá. Schodek státního rozpočtu by měl být příští rok 135 miliard korun. Cestovní ruch v Česku ožívá, po prudkém propadu se k nám začali vracet cizinci. Bývalý mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek v úterý zemřel.

Foto: ČTK
Na severu Čech, který o víkendu zasáhly ničivé povodně, pokračuje likvidace jejich následků. Liberecký kraj v neděli navštívil prezident Václav Klaus. S ministrem vnitra Radkem Johnem se při návštěvě Chrastavy shodli na tom, že prioritou musí být obnova silnic a mostů.

Severočeské regiony předběžně vyčíslily škody na miliardy korun. Jen na Liberecku záplavy zasáhly více než čtvrtinu obcí - 57. Vláda hned v pondělí uvolnila na pomoc Liberecku 40 milionů korun. Ve středu pak pro oblasti postižené povodněmi uvolnila dalších 350 milionů korun.

Do zatopených míst putuje i pomoc humanitární organizace Člověk v tísni. První kamiony vezly hlavně vodu, nářadí a čisticí a dezinfekční prostředky. Podle vedoucího povodňových programů Igora Klimeše se v Česku v poslední době kombinují bleskové záplavy a povodně, které sice přicházejí pomaleji, ale voda se v oblasti déle drží:

"Je trošku neobvyklé to, že se nám kombinuje efekt, který způsobují bleskové povodně, kdy ničivá síla povodňové vlny je opravdu veliká, a zároveň takových těch dlouhodobých povodní, kde je potřeba na relativně dlouhou dobu evakuovat větší množství lidí. Tady se nám zkombinovaly tyto dva faktory. Nejen, že tam šla ta rychlá povodňová vlna, ale zároveň voda zůstala také relativně dlouho v těch oblastech."


Foto: ČTK
Vláda premiéra Petra Nečase v úterý požádala poslance o důvěru. Premiér před poslanci řekl, že veřejné rozpočty by se měly reformovat tak, aby byly v roce 2016 vyrovnané. Hlavním cílem kabinetu budou škrty a šetření. Podle Petra Nečase ale nemají zemi úplně vysílit:

"Každý občan musí vědět, že nehodláme společnost ušetřit k vysílení a nehybnosti, nýbrž naopak, že smyslem dočasného odříkání je učinit naši zemi způsobilejší k nové dynamice a lepší konkurenceschopnosti. Zkrátka, nejsou škrty, které jsou pouze dočasným opatřením, ale skutečné a hluboké reformy všech klíčových systémů."

Opozice program vlády podrobně probírala více než sedm hodin. Obě opoziční strany v debatě daly jasně najevo, že důvěru vládě nedají. Vzhledem k tomu, že koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných má ve dvousetčlenné sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů, dolní parlamentní komora vládě důvěru vyjádřila.

Odbory kritizují chystané vládní škrty. Podle nich povedou k odchodu odborníků do soukromé sféry, k propouštění a snižovaní platů. Odbory sdružující policisty a hasiče jsou připraveny k protestním akcím.


Petr Nečas,  foto: www.vlada.cz
Vláda slíbila, že bude pravidelně jednat s Asociací krajů o krocích, které chystá. Dohodli se na tom v úterý premiér Petr Nečas a šéf asociace, hejtman Michal Hašek. Mezi hlavní témata má patřit dopravní infrastruktura v regionech nebo zajištění sociálních služeb. Další oblasti přiblížil premiér Petr Nečas:

"Chceme se určitě věnovat otázce rozpočtu a nastavení veřejných rozpočtů, včetně rozpočtového určení daní. Chceme se věnovat problematice, která tam je zařazena nikoliv proto, že je teď aktuální, ale kterou opravdu považujeme dlouhodobě za otázku společného zájmu, to je otázka protipovodňových opatření, kde musí být vzájemná spolupráce krajů a státu. Chceme se věnovat problematice zdravotnictví."

Předseda Asociace krajů, hejtman Michal Hašek ocenil finanční pomoc, kterou trojkoaliční kabinet uvolnil do povodní postižených regionů.


Bohuslav Sobotka
Schodek státního rozpočtu by měl být příští rok 135 miliard korun. S tímto deficitem ve středu souhlasila vláda. Po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Nečas s tím, že nejde o rozpočet reformní, ale úsporný. Podle podkladů od správců jednotlivých rozpočtových kapitol připraví teď ministerstvo financí do konce srpna návrh rozpočtu na rok 2011 pro jednání vlády. Resorty už dostaly pokyn, že bude nutné šetřit. Podoba škrtů se nelíbí lídrovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi:

"Já myslím, že koalice se dostala do začarovaného kruhu škrtů. Dostala se tam sama tím, že bývalá Topolánkova vláda snižovala nepřiměřeně příjmy státu, a současně také tím, že rezignovala na zvýšení daňové progrese a vyšší zdanění firem. V této situaci, kdy vláda rezignovala na zvýšení příjmů státu, je v tuto chvíli ve slepé uličce škrtů, které poškodí českou ekonomiku."


Foto: Archiv Radia Praha
Cestovní ruch v Česku ožívá, po prudkém propadu se k nám začali vracet cizinci. Zůstávají ale kratší dobu než dřív. Český statistický úřad v úterý uvedl, že počet zahraničních hostů ve druhém čtvrtletí vzrostl o více než 4 procenta, naopak počet domácích hostů o 4,5 procenta klesl. Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří sdělil, že kvalita služeb v Praze nebo v Karlových Varech je vysoká. Regiony ale v mezinárodním srovnání v kvalitě služeb pokulhávají:

"To je jedna z věcí, se kterou nejsme spokojeni. I když v regionech je samozřejmě spousta lidí, kteří velmi poctivě pracují na tom, aby zlepšili jak infrastrukturu, tak především nabídku ostatních služeb, jako jsou různé výlety, projížďky na koních, raftingy a podobně, tak především úroveň ubytování v regionech pokulhává po Rakousku, po Německu a dokonce už dneska pokulháváme i za Maďarskem."


Radomír Šimůnek,  foto: ČTK
Bývalý mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek v úterý zemřel. Bylo mu 48 let. Nejlepší sportovec roku 1991 a několikanásobný amatérský světový šampión podlehl dlouhé těžké nemoci. Jak řekl jeho bývalý reprezentační kolega Roman Kreuziger, pro český cyklokros je to velká ztráta:

"Určitě přišel o nejlepšího závodníky, který reprezentoval český cyklokros nejenom na naši úrovni, ale i na celosvětové. Myslím si, že stanovil hranice, které nebudou jen tak lehce překonány. Radek byl vždycky připraven k profesionalismu, to znamená, že se snažil v každém závodě odvést maximum a my všichni jsme se od něj mohli s dalekým předstihem jenom učit."