Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus jmenoval v úterý novou vládu a ministři se ujali svých úřadů. Pražská TOP 09 pošle do boje o primátorské křeslo v hlavním městě bývalého guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmu. Byl zahájen velký proces s představiteli české ultrapravice. Křišťálový glóbus za nejlepší film získal na 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu španělský film Moskytiéra. Ve věku 84 let zemřel v Londýně slavný dirigent a propagátor české hudby Charles Mackerras.

Foto: ČTK
Prezident Václav Klaus jmenoval v úterý novou vládu a ministři se ujali svých úřadů. Premiérem se stal předseda Občanské demokratické strany Petr Nečas. Vládnout bude koalice občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných. Prezident Václav Klaus kabinetu popřál, aby byl stabilní.

"Začínáte fungovat v nelehké výchozí situaci. Jsme v momentu doznívající globální krize, jsme v situaci výrazného zpochybnění dosavadního průběhu evropské integrace. Jsme v momentu, kdy se musí ukázat, jestli ČR má na to, aby byla fungující a prosperující zemí."

Občanští demokraté mají ve vládě šest zástupců, TOP 09 pět a Věci veřejné čtyři. V kabinetu se objevují známé tváře, ale i úplní nováčci. Premiér Petr Nečas se v politice pohybuje už od roku 1991, kdy vstoupil do ODS. Je mu 46 let, má čtyři děti a je to vystudovaný fyzik. Byl ministrem práce a sociálních věcí, prošel řadou parlamentních i stranických funkcí. Do čela ODS byl zvolen po rezignaci Mirka Topolánka. Má korektní vztahy s prezidentem a neprovází ho žádné skandály. Co vnímá jako prioritu své vlády?

"Toto je vláda rozpočtové odpovědnosti, vláda, která má klíčový cíl zabránit pokračování zadlužování této země a hrozbě řeckého scénáře. Pak samozřejmě občany naší republiky trápí korupce. Trápí nás všechny, musíme proti ní jednoznačně vystoupit. Nesmí to být vystoupení pouze slovní, ale cestou praktických kroků. To je další z klíčových priorit má vlády,"

uvedl nový premiér Petr Nečas. Do funkce ministra zahraničí se po roce opět vrátil Karel Schwarzenberg, ministerstvo obrany bude řídit zkušený diplomat Alexandr Vondra. Vnitro patří předsedovi Věcí veřejných Radku Johnovi, který avizoval personální změny a šetření. Státní finance bude řídit místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Všichni ministři chtějí ve svých rezortech výrazně šetřit. Co na vládní program říká politolog Jan Kubáček z Univerzity Karlovy?

"Je to jeden z nejambicioznějších programových textů českých vlád od roku 1989. Je poměrně detailní na termíny a na požadavky a je velmi silně proreformní."


Zdeněk Tůma,  foto: ČTK
Pražská TOP 09 pošle do boje o primátorské křeslo v hlavním městě bývalého guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmu. S kandidaturou Tůma souhlasil ještě před tím než odjel na dovolenou do zahraničí. Jeho oficiální kandidaturu potvrdilo předsednictvo strany. Místopředseda Miroslav Kalousek v rozhodnutí Tůmy kandidovat na primátora vidí projev vlastenectví.

"Tržní cena někoho jako je Zdeněk Tůma, je na trhu pracovních sil několikanásobně vyšší, než je jakýkoliv plat pražského primátora. Když se pro něco člověk jako on rozhodne, tak se pro to rozhodne z důvodu, že chce spolu s námi něco změnit, nikoliv že běží za kariérou nebo za postavením."


Byl zahájen velký proces s představiteli české ultrapravice. Podle obžaloby obvinění vylepovali propagační materiály neonacistického Národního odporu, podíleli se na uspořádání demonstrace na podporu padlých vojáků wehrmachtu a organizovali koncerty takzvané white power music. Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše se jedná o zásadní proces.

"Výsledek procesu může být různý. Myslím si, že i pokud budou nyní obvinění odsouzeni, tak se budou snažit odvolávat k vyšším a vyšším instancím, včetně třeba žaloby k Ústavnímu soudu a nebo žaloby na Českou republiku k Evropskému soudu pro lidská práva, protože je zřejmé, že tady se jedná skutečně o důležitý proces z hlediska mezí svobody projevu a to bych řekl, že i v evropském rámci."


Nikita Michalkov  (vlevo) a Jan Svěrák,  foto: ČTK
Křišťálový glóbus za nejlepší film získal na 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu španělský film Moskytiéra. Natočil ho režisér Augustí Vila a roli němé ženy, která trpí Alzheimerovou chorobou, v něm ztvárnila herečka Geraldina Chaplinová. Ta označila scénář k filmu za jeden ze tří nejlepších, které kdy četla. Bodoval i zástupce české kinematografie - Jan Svěrák. Za film Kuky se vrací převzal zvláštní cenu poroty. Dobrodružná komedie je kombinací hraného a animovaného příběhu. Jan Svěrák už během festivalu oznámil, že film dostane i anglický dabing.

"My jsme zjistili, že ten film je velice upovídaný a na rozdíl od jiných našich filmů, kde vystupovali skuteční herci, tak je vizuálně natolik jiný, že vyžaduje velkou pozornost od diváků. Ve chvíli, kdy začnete číst titulky, tak nemůžete sledovat obraz a ztratíte se. Myslím, že ten film je pro zahraniční diváky velmi náročný a proto chceme udělat anglicky mluvenou verzi, abychom jim to ulehčili, aby to měli tak jako Češi."

Prezident festivalu Jiří Bartoška na závěrečném vyhlašovaní předal ruskému režisérovi Nikitu Michalkovi křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii. Dalším vyznamenaným je Juraj Herz, šestasedmdesátiletý scénárista, režisér a herec, mezi jehož nejslavnější filmy patří Morgiana, Petrolejové lampy nebo Spalovač mrtvol.


Charles Mackerras,  foto: ČTK
Ve věku 84 let zemřel v Londýně slavný dirigent a propagátor české hudby Charles Mackerras. Žák Václava Talicha se zasloužil o to, že díla Leoše Janáčka nebo Bohuslava Martinů dnes běžně uvádějí operní domy a orchestry po celém světě. S českou hudbou se setkal v r. 1947. Jako dvaadvacetiletý přijel tehdy do Prahy studovat na Akademii múzických umění. Naučil se kvůli tomu dokonce česky:

"Já jsem jel do Prahy, protože byla stipendia a dostal jsem jedno z těch stipendií,"

zavzpomínal po více než půl století Charles Mackerras, který nastudoval a nahrál všechny opery Leoše Janáčka.