Týden v ČR

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, tedy možné vládní koalice, zatím neuzavřeli ani jednu z kapitol programu budoucí vlády. Mezi celkem 23 domluvenými body jsou i taková opatření, jako závazek vlády posílat do kontrolních orgánů státních a polostátních firem především odborníky a nedělat z těchto funkcí "trafiky" pro vysloužilé politiky. Lídři tří stran se také shodli na zavedení odloženého školného, které by studenti vysokých škol spláceli po dosažení průměrného platu.

Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas,  Radek John,  foto: ČTK
Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, tedy možné vládní koalice, zatím neuzavřeli ani jednu z kapitol programu budoucí vlády. Mezi celkem 23 domluvenými body jsou i taková opatření, jako závazek vlády posílat do kontrolních orgánů státních a polostátních firem především odborníky a nedělat z těchto funkcí "trafiky" pro vysloužilé politiky. Lídři tří stran se také shodli na zavedení odloženého školného, které by studenti vysokých škol spláceli po dosažení průměrného platu. Pokud se tak nestane, zaplatí za něj školné stát. Výši školného si budou vysoké školy určovat samy. Maximálně by ale šlo o částku 10 tisíc korun za semestr. Zavedení školného by mělo předcházet zřízení grantů nebo studentských půjček. Jak řekl předseda Věcí veřejných Radek John, na různých školách by se mohlo platit různě vysoké školné:

"Školy si výši školného regulují převisy. Tam, kde je dramatický zájem, tam očekávám, že bude 10 tisíc školné, tam, kde se lidé nehlásí, samozřejmě ta vysoká škola musí jít na nízké školné, protože má zájem o studenty. Takže je to i regulační a motivační způsob, jak dostat studenty i do technických oborů, kde je země nejvíce potřebuje a kde je největší problém je získat."

Sociální demokracie podle svého statutárního místopředsedy Bohuslava Sobotky trvá na tom, aby všechny stupně vzdělávání byly dostupné bez poplatků. Bohuslav Sobotka během diskuse o školném zaznamenal dvě znepokojující informace:

"Za prvé vyjádření pana Matějů, který je dlouhodobě zastáncem zavedení školného, o tom, že onen limit 20 tisíc korun ročně nemusí platit věčně a že během pěti let by se mohl přežít. A za druhé je tady vážné riziko, že veřejné vysoké školy o ty peníze přijdou poté, kdy jim budou v příštích letech kráceny dotace ze státního rozpočtu."


Petr Nečas,  foto: ČTK
S ostrým prohlášením se ve čtvrtek vrcholní představitelé ODS, TOP 09 a Věcí veřejných obrátili na končící vládu premiéra Jana Fischera. Úřednický kabinet by podle nich neměl provádět personální změny. Výzvu kabinetu tlumočil lídr ODS Petr Nečas:

"Je to i ve vazbě na situaci, která nastala v dceřiné firmě Českých drah ČD Cargo, kdy je pro nás nepřijatelné, aby probíhaly tak významné změny u tak významné pozice, mimochodem bez toho, aby se o tom vůbec dozvěděl ministr dopravy. Za další vyzýváme vládu, aby její členové již neotevírali žádné velké veřejné zakázky."

Předseda Věcí veřejných Radek John prohlásil, že vyhlašování nových veřejných zakázek, "výprodej této země, rozdělování křesel kamarádíčkům, kteří neuspěli v nejrůznějších věcech", je velmi vážné.


Sociální demokracie v pondělí stáhla žalobu na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Strana se domáhala omluvy a finanční satisfakce ve výši 1 milionu korun kvůli tomu, že ji prý dokument poškodil před sněmovními volbami v roce 2006. Jak řekl Radiu Česko místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, žaloba už ztratila smysl:

"Když jde o ochranu dobrého jména, tak bych si samozřejmě přál, aby podobná věc byla vyřešena nejlépe v řádu měsíců. Ale pokud takovou kauzu řešíte čtyři roky, tak to samozřejmě už ztrácí smysl. Tady šlo o dobré jméno sociální demokracie a vlivem, podle toho, jak vím, závažných průtahů a chyb, kdy rozhodoval vyloučený soudce, ta věc prostě nebyla v rozumné době vyřešena."

Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost krátce před parlamentními volbami v roce 2006 a objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy.


Lékařská komora v úterý vyzvala lékaře v nemocnicích, aby se připojili k akci lékařských odborů a podali ke konci roku výpověď, pokud nedostanou přidáno. Tak radikální cestu použili zatím jen lékaři v Polsku. Do ciziny přitom od nás hlavně kvůli nízkým platům odchází každý rok kolem 200 lékařů. Chybějí hlavně na internách, chirurgiích a odděleních ARO. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je potřeba situaci řešit co nejdříve:

"Ten problém tady je mnoho let. Politici lžou, problém neřeší, a my nemámě trpělivost čekat na nějaké další reformy, koncepce a podobně. To jsou prostě sliby chyby a jediný jejich účel je přimět lékaře, aby zůstali nadále těmi nedobrovolnými sponzory, kteří na úkor své práce, na úkor svého volna, na úkor svých rodin a svého života v podstatě tento špatný systém dotují. Nikdo pochopitelně nechce, aby naši lékaři měli stejný plat jako lékaři v Německu, to by bylo naivní. Jde o ty relace."

Podle nejčerstvějších údajů hrozí hromadnou výpovědí na konci roku už 2500 nemocničních lékařů. V nemocnicích jich pracuje celkem 16 tisíc. Ministerstvo zdravotnictví ale akci zpochybňuje.


Jan Fischer a Jana Kánská odhalují sousoší Mater Mortis,  foto: icv.vlada.cz
Sousoší s názvem Mater mortis - matka smrti - od středy připomíná výročí popravy Milady Horákové. 60 let po této justiční vraždě plastiku sochaře Jiřího Sozanského před úřadem vlády odhalil premiér Jan Fischer společně s dcerou popravené političky Janou Kánskou. Ta Českému rozhlasu řekla, jak je důležité, že se na to, co se dělo hned ve dvou totalitních režimech - nacismu a komunismu - v Česku nezapomíná:

"Samozřejmě jsem velmi potěšená, že lidé vzpomínají a nezapomínají. Socha symbolizuje obě tvrdá období pro naší zem a oběma moje matka prošla. Takže jsem velmi ráda, že tady bylo zdůrazněno právě to, že ona prošla oběma těžkými obdobími, která potlačovala svobodu v této zemi, a že si na to ještě do dneška vzpomínáme."