Týden v ČR

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Předseda ODS Mirek Topolánek odstoupil z prvního místa jihomoravské kandidátky do sněmovních voleb, jako volebního lídra ODS navrhl místopředsedu Petra Nečase.

Předseda ODS Mirek Topolánek odstoupil z prvního místa jihomoravské kandidátky do sněmovních voleb, jako volebního lídra ODS navrhl místopředsedu Petra Nečase.

"Po diskusi a na výzvu výkonné rady odstupuji z pozice volebního lídra občanských demokratů pro sněmovní volby 2010 i z jihomoravské kandidátky."

Na základě doporučení výkonné rady zváží Topolánek také setrvání v čele strany. Petr Nečas prohlásil, že zatím neví zda se bude ucházet o funkci předsedy ODS, důležité jsou podle jeho slov sněmovní volby.

Mirek Topolánek a Petr Nečas,  foto: ČTK
Podle zpravodajského serveru novinky.cz prošel návrh na Topolánkovo odvolání 37 hlasy z 45. Topolánek sám dal v minulých dnech najevo, že by z čela strany odešel ve chvíli, kdy by byla zpochybněna jeho pozice jedničky na jihomoravské krajské kandidátce. Topolánek čelí v posledních dnech kritice za své kontroverzní výroky o homosexuálech, Židech a církvi, které unikly do médií z jeho neformálního rozhovoru pro gay magazín LUI. Svá slova označil za vytržená z kontextu, přesto se za ně omluvil. Jako první jej k odchodu z čela ODS vyzval předseda Senátu Sobotka.

"Proto doporučuji Mirkovi Topolánkovi, aby odstoupil z kandidátky ODS pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010 a aby zvážil své působení ve vedení ODS."

Sobotka jednání výkonné rady ODS brzy po zahájení opustil, neboť jej prý Topolánek obvinil z organizace spiknutí.


Ondřej Liška,  foto: ČTK
Strana zelených už nebude podporovat úřednický kabinet Jana Fischera. Oznámil to její předseda Ondřej Liška. Posledního ministra, kterého ještě zelení ve vládě mají -Michaela Kocába- strana vyzvala, aby rezignoval. Ten zatím neodstoupí. Nechce prý teď destabilizovat vládu. Poslední kapkou prý pro Zelené bylo, že premiér Jan Fischer jmenoval do čela ministerstva životního prostředí šéfa resortu zemědělství Jakuba Šebestu, který nahradil ve funkci ministra životního prostředí Jana Dusíka. Ten minulý týden kvůli plánům na modernizaci elektrárny Prunéřov odstoupil.

"Především vláda ztratila svou původní vyváženost. Nečekané rozhodnutí premiéra pověřit ministra zemědělství řízením ministerstva životního prostředí považujeme za bezprecedentní oslabení ochrany životního prostředí a zdraví lidí u nás, které nemá obdobu od roku 1989. Zároveň však jde o posílení vlivu jedné z politických stran na úkor ostatních bez jakéhokoliv pokusu o předchozí jednání,"

řekl předseda zelených Ondřej Liška. Šéf ČSSD Jiří Paroubek však početní převahu ministrů nominovaných ČSSD odmítá.

"Ve vládě je osm nominantů ODS, osm nominantů sociální demokracie, zelení se sami připravili o nominanta tím, že politickým tlakem se snažili pana ministra Dusíka dovést k tomu, aby nereagoval. Jeho odchod je svým způsobem logický, pokud nechce žádné stanovisko vydat, ale je také neodpovědný jako celé chování Strany zelených v této věci."

Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí zelených na vědomí a lituje ho. Podle něj ale k odchodu zelených z vlády není žádný racionální důvod.


Foto: ČTK
Kvůli elektrárně Prunéřov, konkrétně proti její nedostatečné modernizaci protestovali na jejím komíně aktivisté Greenpeace. Ti také chtějí, aby nový ministr životního prostředí Jakub Šebesta rozhodl o posouzení vlivu na životního prostředí, řekl rozhlasu Jan Piňos z hnutí Greenpeace a ministrovi vzkázal.

"Vzkazujeme mu důrazně, že by měl bezodkladně vydat negativní stanovisko k posouzení vlivu chystané rekonstrukce na životní prostředí."

Šebesta zatím stanovisko k plánované rekonstrukci elektrárny nevydá. Nejdřív se chce podle svých slov s celou situací seznámit:

"O Prunéřovu a o celé kauze mám pramálo informací. Potřebuji určitou dobu, abych se s tím seznámil. Po nějaké době, během níž se seznámím s názory odborníků, pak rozhodnu. Mohu vás ujistit, že na mě nebyly ze strany pana premiéra ani zadávány žádné úkoly ani tlaky jak rozhodnout."


Princ Charles v Hoštětíně,  foto: ČTK
Setkání s politiky, návštěva univerzity, jednání s památkáři i návštěva vesničky Hostětín. Takový byl program čtyřdenní návštěvy britského následníka trůnu Charlese a jeho choti Camilly. První den návštěvy vyvrcholil státní večeří s prezidentem Václavem Klausem, jeho ženou Livií a osobnostmi veřejného života. Princ Charles se setkal také s premiérem Fischerem. Navštívil i ekologickou vesnici Hostětín na jižní Moravě. Nevybral si ho náhodou. V malé obci je výtopna na biomasu, pasivní dům, kořenová čistírna odpadních vod, výrobna jablečných moštů a sirupů. Vedoucí biomoštárny Radim Machů na závěr s princem zasadil u obecního úřadu mladou jabloň.

"Neberu to z pohledu jenom naší obce, ale spíš ze širšího pohledu enviromentálního hnutí a věcí, které by bylo potřeba dělat pro přírodu a pro životní prostředí. O tom se princ z Walesu zmínil při té debatě, kterou jsme měli na centru Veronika. Zdůrazňoval, že cítí potřebu hájit a bránit životní prostředí a to bylo důležité poslání a mise jeho návštěvy."

Princ Charles poté odjel do Brna, kde si prohlédl kampus Masarykovy univerzity a setkal se i se studenty. Výraznou část programu věnoval britský pár také prohlídce historické Prahy a rozhovorům s památkáři. Na obnovu pražských památek poslal princ v minulosti miliony korun. Například i na obnovu palácových zahrad, které si prohlédl.


Foto: www.ckrumlov.cz
Lidé se na hledišti v Českém Krumlově budou točit i nadále. Z jednání Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu i jihočeských politiků vyplynulo, že chtějí otáčivé hlediště v zámecké zahradě zachovat, a to i po roce 2015, kdy se český stát zavázal k tomu, točnu ze zahrady kvůli památkové ochraně odstranit. Ministerstvo kultury je připraveno pomoci partnerům z jižních Čech s vyřizováním žádostí o dotace Evropské unie i s dalšími debatami o konkrétní podobě nové točny. Záležet bude především na památkářích. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma si například nedovede představit, že by se kapacita otáčivého hlediště v budoucnu měla snížit:

"To divadlo také má svůj ekonomický rozměr. Snižování kapacity ze současných takřka 400 sedadel, která tam jsou, má samozřejmě naprosto zásadní vliv na ekonomiku té točny a na ekonomiku divadla. To jsou samozřejmě věci, které nás teď v nejbližších dnech čekají k diskusi, která primárně musí proběhnout s památkáři."