Týden v ČR

0:00
/
0:00

Prezident republiky Václav Klaus přijal v úterý na Hradě expremiéra Miloše Zemana, šéfa přípravného výboru nově vzniklé Strany práv občanů, přestože obvykle představitele menších stran nepřijímá. Ministerstvo financí ve čtvrtek zlepšilo odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok. Vláda odmítá, že jsou čeští Romové nejdiskriminovanější menšinou Evropské unie. Počet HIV pozitivních v Česku strmě stoupl. Výbor dobré vůle ve středu odhalil v Praze pamětní desku své zakladatelce Olze Havlové.

Václav Klaus a Miloš Zeman  (vpravo),  foto: ČTK
Prezident republiky Václav Klaus přijal v úterý na Hradě expremiéra Miloše Zemana, šéfa přípravného výboru nově vzniklé Strany práv občanů, přestože obvykle představitele menších stran nepřijímá. Shodli se na tom, že dnešní politika je vyprázdněná, redukovala se pouze na souboj o mocenské pozice a politici se uchylují k laciným slibům. Klaus prý vyjádřil "jisté sympatie" nově vzniklé Straně práv občanů, se kterou se Zeman chystá do květnových voleb. Miloš Zeman upozornil, že se s prezidentem shodují také na nutnosti změnit volební systém:

"Nejzajímavější část diskuse, kde jsme se výrazně shodli, se týkala právě potřeby změny volebního systému, protože bez této změny zde budou stále generovány velmi slabé vlády, které budou spíše předmětem útrpnosti než předmětem obdivu."

Schůzka obou politiků vyvolala rozhořčení menších stran. Podle předsedy zelených Ondřeje Lišky hlava státu porušila nadstranickost:

"My jsme pochopili tyto kroky pana prezidenta jako pomoc ve volební kampani pro Miloše Zemana, a stejně tak pozvání, kdy ignoroval ostatní politické strany kromě ODS a ČSSD, jako snahu pana prezidenta ovlivnit to, jakým způsobem se má vyvíjet ústavní pořádek a volební zákon v České republice. To znamená signál pro obě velké strany, že se mají domluvit na změně volebního zákona a ústavního pořádku a eliminovat menší politické strany."

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek však řekl, že pro jeho stranu není Zemanovo nové politické uskupení žádnou konkurencí:

"Můj osobní názor je, že to tak vážná konkurence není. Miloš Zeman je určitě významná a velká postava v sociální demokracii, ale právě proto mě mrzí, že tu poměrně zajímavou kariéru hodlá teď riskovat v klání, kdy celá ta věc je trochu nedomyšlená a kdy možná zjistí, že to není tak jednoduché dnes oslovovat lidi, jako to bylo v minulosti. Mrzí mě to, že si neuvědomuje, že se vlastně spíš nechal zneužít a propůjčit k něčemu, co samozřejmě sociální demokracií nemusí prospět."


Foto: Archiv Radia Praha
Ministerstvo financí ve čtvrtek zlepšilo odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok. V dosavadní makroekonomické prognóze ministerstvo počítalo s růstem hospodářství o 3 desetiny procenta, s nímž operuje i státní rozpočet. Lepší prognóza ale podle ministra financí Eduarda Janoty nic nemění na podobě státního rozpočtu:

"Ta lednová predikce se zvýší na 1,3 a v tomto smyslu dochází i k určitým dílčím korekcím let 2011 a 2012. My v tomto punktu nebudeme měnit rozpočet, rozpočet je dán, jak je dán, čili budou-li v důsledku vyššího HDP vyšší příjmy, plně je využijeme na snížení deficitu, jak nám nařizují rozpočtová pravidla. Nesmíme takto případně zvýšené příjmy použít na navýšení výdajů, což si myslím, že je jedno z velmi dobrých opatření platných rozpočtových pravidel."


Michael Kocáb,  foto: ČTK
Vláda odmítá, že jsou čeští Romové nejdiskriminovanější menšinou Evropské unie. Stanovisko Fischerova kabinetu, který tak reagoval na studii Agentury Evropské unie pro základní lidská práva, potvrdil ministr Michael Kocáb:

"Nám se to nezdálo, protože naše poznatky mluví o tom, že institucionální zabezpečení z naší strany je naopak velmi dobré, ne-li jedno z nejlepších. A i když probíhá kritika směrem dovnitř, domů, protože si uvědomujeme, že tento problém musíme řešit otevřeně a transparentně, tak přesto ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie nemůžeme přijmout, že by diskriminace byla nejvyšší."

Ministr Kocáb naopak upozornil na zlepšení situace, které vyplývá ze zprávy o kanadské imigraci. Kabinet také přijal manuál pro česká velvyslanectví týkající se romské problematiky.


Počet HIV pozitivních v Česku strmě stoupl. Za loňský rok přibylo 157 nakažených, což je největší nárůst v historii. V devadesáti procentech nových případů se lidé nakazili pohlavním stykem. Celkem se u nás virem HIV nakazilo už více než 1300 lidí, z toho u necelých tří stovek propuklo onemocnění AIDS, 156 lidí na tuto nemoc zemřelo. Sdělila to v úterý manažerka Národního programu HIV/AIDS Džamila Stehlíková. Vedoucí AIDS centra pražské Fakultní nemocnice na Bulovce doktorka Marie Staňková vidí příčinu nárůstu mimo jiné v tom, že se lidé přestali nemoci bát:

"Lidé hodně čtou, hodně vidí kolem sebe, vidí celou řadu svých kolegů, kteří jsou HIV pozitivní a daří se jim dobře, jsou bez problémů, užívají léky. To, že mají pocit, že toto onemocnění už není tak závažné jako bylo dříve, když jsme léky neměli a když jsme tyto možnosti terapeutické neměli."


Foto: ČTK
Výbor dobré vůle ve středu odhalil v Praze pamětní desku své zakladatelce Olze Havlové. Na svou první ženu přišel zavzpomínat také Václav Havel. Podle něj by byla ráda, že její nadace už dvacet let úspěšně funguje a podává pomocnou ruku lidem, kteří to potřebují:

"Byla by ráda, kdyby to věděla. Je to takové její dítě. To byla jedna z prvních nadací po revoluci, která vznikla, a Olga to dělala s takovým rozmyslem a osobitou energičností. A kdykoliv mám co do činění s Výborem dobré vůle, tak se mi připomíná i toto její dílko."