Týden v ČR

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

ODS bude i nadále podporovat vládu Jana Fischera. Česká republika bude od ledna součástí aliančního systému včasné vzdušné výstrahy. Vláda v pondělí určila limity pro držení drog. Tichomořské ostrovy chtějí zaslat své připomínky k modernizaci hnědouhelné elektrárny v severočeském Prunéřově. Českomoravský fotbalový svaz chce předejít možné korupci. Nedávno se v evropském fotbale provalil sázkařský skandál, kdy mafie měla ovlivnit až 200 zápasů v devíti zemích.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
ODS bude i nadále podporovat vládu Jana Fischera. Premiér to sdělil po úterním jednání s předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem. Ten mu sdělil, že by vláda neměla souhlasit s žádným návrhem, který by mohl deficit veřejných financí prohloubit.

"Očekáváme negativní stanovisko celé vlády vůči zrušení zdravotnických poplatků - náklady pro státní rozpočet 7 miliard korun, očekáváme negativní postoj celé vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon o nemocenské - náklady pro státní rozpočet 1,5 miliardy korun, očekáváme negativní postoj celé vlády k novele služebního zákona - náklady pro státní rozpočet 2,7 miliardy korun, vláda rozhodne o tom, že český stát nezačne vyplácet šrotovné - náklady pro státní rozpočet 2,5 miliardy korun."

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by ale vláda měla šetřit jinde, například při zadávání veřejných zakázek:

"Ve změně praxe těch státních zakázek, také třeba - to už jsou stamiliony potom - v odměnách managementu státních a polostátních firem. Takže je tam celá řada věcí, kde může odvést Fischerův kabinet velmi slušnou práci."


Česká republika bude od ledna součástí aliančního systému včasné vzdušné výstrahy. Rozhodla o tom v pondělí vláda. I nad českým územím tak bude fungovat síť letadel AWACS s charakteristickým více než devítimetrovým "talířem" nad trupem, potvrdil ministr obrany Martin Barták:

"Systém AWACS včasné výstrahy, monitorace vzdušného prostoru, dopadl dobře, vláda souhlasila s naším přistoupením do tohoto systému i do řídících struktur. Zmocnila nás podpisem, tudíž se staneme v roce 2010 členy systému AWACS."

Česko bude ročně přispívat do programu zhruba 7,5 miliony korun z rozpočtu ministerstva obrany. Vstupem do programu se podle armády zkvalitní a posílí celková obranyschopnost země a upevní se postavení Česka v NATO.


Vláda v pondělí určila limity pro držení drog. Od nového roku může mít každý pro vlastní potřebu až 15 gramů marihuany. Trestné nebude ani držení méně než 1,5 gramu heroinu, gramu kokainu a 2 gramů pervitinu. Tabulka hodnot vychází podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové z nynější právní praxe:

"Výsledek této tabulky je vlastně akceptace stávající praxe soudní a praxe státního zastupitelství a policie. To znamená, že hodnoty, které jsou v té tabulce obsažené, jsou hodnoty, které soudy v současné době a v minulých obdobích judikovaly jako hranici mezi trestním jednáním a jednáním přestupkovým."

Už minulý týden vláda rozhodla, které rostliny a houby se budou považovat za omamné. Patří mezi ně například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky. Vládní nařízení upřesňují nový trestní zákoník, který bude účinný od 1. ledna.


Ilustrační foto
Tichomořské ostrovy chtějí zaslat své připomínky k modernizaci hnědouhelné elektrárny v severočeském Prunéřově. Mikronésie se obrátila na české ministerstvo životního prostředí, aby se mohla zapojit do procesu, ve kterém se posuzuje vliv modernizace elektrárny na životní prostředí. Ostrovní státy kvůli změně klimatu ohrožuje hlavně stoupající hladina oceánu. Český ministr životního prostředí Jan Dusík ohledně mikronéské žádosti v úterý řekl:

"Ta žádost souvisí s tím, že tady paralelně běží konference. Bohužel přišla velmi pozdě v tom celém procesu. Teď skončilo veřejné projednání, skončila lhůta pro vyjadřování veřejnosti, takže my teď neumíme celý tento proces vrátit na začátek. Navíc si myslíme, že jak jsme vyhodnocovali dopady na klima, tak informace o konkrétních dopadech na klima Mikronésie by nevnesly nové informace do našeho procesu posuzování."

Prunéřovská elektrárna je 18. největším zdrojem emisí oxidu uhličitého v Evropě. Vlastník elektrárny ČEZ se pře s ekologickými organizacemi o to, jaký způsob modernizace použít. Ekologové chtějí o 3 procenta účinnější způsob než ČEZ teď garantuje. Rozdíl ale zřejmě neovlivní tichomořský stát, soudí ČEZ.


Českomoravský fotbalový svaz chce předejít možné korupci. Nedávno se v evropském fotbale provalil sázkařský skandál, kdy mafie měla ovlivnit až 200 zápasů v devíti zemích. V Česku by v boji proti korupci měly pomoci samotné sázkové kanceláře. Spolu se svazem chtějí připravit nový systém. Pokud se objeví překvapivě vysoký tip na některé z utkání, ihned se o něm dozví i fotbalový svaz. Ten následně vymění rozhodčí a bude utkání přísně sledovat. Jak ale ve středu ujistil šéf Asociace provozovatelů sázkových kanceláří Marek Herman, u nás se zatím žádný velký sázkařský skandál neobjevil a nový systém je preventivním opatřením:

"Já jsem se bavil s generálním ředitelem Tipsportu Petrem Knyblem a Martinem Todtem, šéfem Fortuny, a oni mě ujistili, že za posledních 5 - 7 let ten systém běží velmi dobře, a že pokud se něco stalo, tak velmi sporadicky a šlo například o druhou, třetí ligu."

Podle Marka Hermana se také uvažuje o tom, že by do nového systému vstoupil i hokejový svaz.