Týden v ČR

Foto: Štěpánka Budková
0:00
/
0:00

Česko slavilo v úterý 20. výročí pádu komunistického režimu a připomínalo si i listopad roku 1939. Česká republika dostala první várku 95 000 vakcín proti prasečí chřipce, dostanou je chronicky nemocní lidé a zdravotníci. České aerolinie mají nového předsedu dozorčí rady. Astrofyzik Jiří Grygar odmítl cenu Česká hlava a s ní i odměnu půl milionu korun.

Foto: Štěpánka Budková
Česko slavilo v úterý 20. výročí pádu komunistického režimu a připomínalo si i listopad roku 1939.

Tehdy po pohřbu nacisty zabitého studenta Jana Opletala došlo k dalším vystoupením proti německým okupantům. Nacisté reagovali zatýkáním studentů, popravami a uzavřením českých vysokých škol.

Na události let 1939 a 1989 vzpomínal u Hlávkovy koleje i prezident Václav Klaus. Zdůraznil propojení obou událostí a varoval, že se stále rodí nové zhoubné ideologie, které mají stejné základní charakteristiky, jako měly nacismus a komunismus.

"Takové ideje se v různých podobách rodí stále. Mohou být na první pohled mírnější, méně agresivní a méně přímočaře brutální než byla ideologie nacistická nebo komunistická. Ale jejich strukturální charakteristiky jsou obdobné."

Foto: Štěpánka Budková
V úterý se ale především připomínalo výročí sametové revoluce. Už od rána chodili lidé na pražskou Národní třídu položit květiny a zapálit svíčky. Právě tam totiž 17. listopadu 1989 sametová revoluce začala. Národní třída byla i cílem průvodu, který v podvečer vyrazil z pražského Albertova. Stejnou trasou jako studenti před dvaceti lety prošlo na 4 a půl tisíce lidí, další tisíce je pak čekaly na Národní třídě, kde průvod vyvrcholil koncertem. Výročí pádu totality se připomínalo i v dalších městech v republice. V Brně se lidé např. sešli na Filosofické fakultě, kde před dvaceti lety sídlil stávkový výbor.

Největší oficiální akci u příležitosti dvacátého výročí 17. listopadu uspořádal Senát. Tam se na konferenci Cesta z okovů sjeli šéfové parlamentů postkomunistických zemí. Před účastníky vystoupil i bývalý prezident Václav Havel. Vzpomněl hlavně lidi, kteří za svobodu v minulosti bojovali - politiky, herce ale i hudebníky.

Foto: ČTK
"Mnozí z těchto našich spoluobčanů, ať už ti známí nebo neznámí už zemřeli. Někteří z nich se dožili změn v naší zemi a stihli se ještě podílet na tvorbě demokratických poměrů. Mnozí se toho už nedožili a zemřeli s pouhým přesvědčením, že dělali něco, co mělo smysl."

V závěrečné výzvě zazněla na konferenci myšlenka, že popírání a zlehčování zločinů komunismu a nacismu by mělo být v Evropě postihováno stejnou měrou. Podle výzvy by se mělo včas a rázně vystupovat proti všem formám politického i náboženského fundamentalismu a extremismu.

Oslavy výročí se několikrát pokusili narušit extremisté. Došlo i ke střetům s policií a okolo padesáti lidí bylo zadrženo.


Foto: ČTK
Česká republika dostala první várku 95 000 vakcín proti prasečí chřipce, dostanou je chronicky nemocní lidé a zdravotníci. Vláda ve čtvrtek změnila očkovací strategii proti nové chřipce - vakcíny budou pro víc lidí - celkem by mohlo být očkováno okolo milionu osob. Zdraví lidé - tedy zdravotníci a ti, kdo jsou nezbytní pro chod státu, dostanou totiž oproti původním plánům jen jednu dávku. Další postup objasňuje ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

"Je jasné, že zdravotníci a osoby zajišťující chod státu budou očkovány jednodávkovým schématem a nám v tu chvíli ´zbývá´ 700 000 vakcín pro očkování rizikových skupin obyvatelstva. Z těch rizikových skupin obyvatelstva jsou doporučena dvoudávková očkovací schémata pro osoby, které jsou např. po transplantacích, osoby dialyzované a osoby s imunodeficiencí."

Hlavní hygienik ČR Michael Vít očekává, že epidemie chřipky začne v Česku na začátku prosince. Prasečí chřipka má už v republice třetí oběť, V Karlových Varech zemřel šestapadesátiletý muž.


Michal Mejstřík,  foto: ČTK
České aerolinie mají nového předsedu dozorčí rady. Na mimořádné valné hromadě se jím stal dosavadní člen rady Michal Mejstřík. Ve funkci nahradí Miroslava Zámečníka, který se uchází o místo ředitele pražské ZOO. Valná hromada schválila také snížení počtu členů dozorčí rady na šest a redukci odměn radních zhruba o 30 procent. Podle ministra dopravy Gustava Slamečky už ČSA bankrot nehrozí.

"Ta situace je stabilizovaná v tom směru, že aerolinky mají dostatek finančních prostředků, aby fungovaly dále. Mají už rozjednané i komerční úvěry, což je velmi dobrý signál, protože se začíná vracet důvěra bank a samozřejmě to je velmi potřebný signál, abychom mohli aerolinky nejen zachraňovat, ale je i dále rozvíjet."


Jiří Grygar
Astrofyzik Jiří Grygar odmítl cenu Česká hlava a s ní i odměnu půl milionu korun. Za popularizaci vědy ho chtěla vyznamenat vládní rada pro výzkum a vývoj. Grygar ale nesouhlasí se změnami ve financování Akademie věd, které právě rada zavedla.

"V příštím roce podle doporučení rady má přijít o dvacet procent rozpočtu, pak se to podařilo nějakým způsobem snížit na deset procent, ale to je myslím osobní zásluha pana premiéra. Nicméně rady tvrdila, že to je nesystémové opatření a chce v tom pokračovat i nadále, čili každý rok chce snížit salámovou taktikou to financování pro akademii věd o další částky stejné velikosti. Jinými slovy, za tři roky už bude akademie mít jen čtyřicet procent dnešního rozpočtu."

Premiér Jan Fischer rozhodnutí Jiřího Grygara respektuje, i když ho mrzí. Současně ale doufá, že bude mít možnost si s Grygarem o důvodech jeho výhrad promluvit. Laureátem Ceny Česká hlava jsou například onkolog Josef Koutecký, imunogenetik Jan Klein nebo i firma C.C. Novasoft, která vyvinula systém na převod mluvené řeči do psaného textu.