Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Poslanecké sněmovně se ve středu rozhořel boj o každý hlas. Odpůrci výstavby amerického radaru Jan Tamáš a Jan Bednář přerušili o půlnoci z pondělí na úterý hladovku, kterou drželi od 13. května. Zdá se, že tolik diskutované poplatky ve zdravotnictví se budou měnit. Odboráři se v pondělí už potřetí sešli k protestu před úřadem vlády v době jejího zasedání. Průměrná mzda v Česku dosáhla v prvním čtvrtletí 22.531 korun.

Foto: ČTK
V Poslanecké sněmovně se ve středu rozhořel boj o každý hlas. Sociální demokracie "vypověděla" léta fungující pravidlo, že si opozice s koalicí párují nepřítomné poslance. Na vině je spor o obsazení sněmovních výborů. ODS totiž chce, aby v nich měla vládní koalice většinu, což by ji umožnilo prosazovat své pozměňovací návrhy, říká předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř:

"Je naprosto legitimní, aby se koaliční většina, která tady funguje, odrazila i ve většině ve výborech."

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek to vidí zcela jinak:

"Je to taková ukázka totalitního uvažování, protože vláda koneckonců může rozhodovat ty věci podle Ústavy bez ohledu na výbory."

I když by se podle Petra Tluchoře, který s návrhem na změnu přišel, měl počet členů výborů zvýšit, ČSSD se naopak obává, že v každém výboru přijde o jednoho poslance. V tom případě se, podle šéfa svého klubu Michala Haška, obrátí na soud:

"Byl by to ohromný precedent, který, jasně říkám, by měl další právní konsekvence, včetně zvážení podání soudní žaloby, možná až k Ústavnímu soudu České republiky, protože tady už se jednoznačně jedná o záležitostí ústavní. A sociální demokracie se nenechá v této věci natlačit do kouta."

Odmítnutí párování poslanců má vážné následky. Někteří ministři totiž museli zrušit zahraniční služební cesty, aby ve sněmovně nechyběli při klíčovém hlasování. Přestali také chodit na jednání horní parlamentní komory, kde pak zákony nemá kdo obhajovat, říká předseda Senátu, občanský demokrat Přemysl Sobotka:

"Obrovský problém. Od rána nedělám nic jiného než komunikuji s ministry, respektive úředníci s jejich sekretariáty. Téměř jsme rozbourali celý program."

Opozice dokonce hrozí předčasnými volbami.


Jan Tamáš  (vlevo) a Jan Bednář,  foto: ČTK
Odpůrci výstavby amerického radaru Jan Tamáš a Jan Bednář přerušili o půlnoci z pondělí na úterý hladovku, kterou drželi od 13. května. Další protest proti základně by mohl mít podobu symbolické, vždy jednodenní řetězové hladovky. S touto formou protestu přišli sociální demokraté. Lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová vidí pravý důvod této iniciativy někde jinde:

"Jinak než jako pokus o politické divadlo a další surfování na vlně veřejného mínění to označit nemůžu."

Jan Tamáš z iniciativy NE základnám zase tvrdí, že s touto myšlenkou přišli oni:

"Ti, kdo by tu hladovku drželi, by byli z řad umělců, z řad bývalých disidentů, sportovců, vědců a představitelů akademické sféry, a samozřejmě i těch politiků."

Prezident Václav Klaus odmítl s hladovkáři jednat, protože způsob jejich protestu považuje za vydírání. K iniciativě ČSSD řekl:

"Některým politikům by pár dní hladovky určitě prospělo. Přidal bych se k tomu eventuálně. Takže jestli sociální demokracie cítí, že to je pro ní zrovna nejvhodnější terapie, kterou mají nyní podstoupit, tak možná to je dobrý nápad."


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek,  foto: ČTK
Zdá se, že tolik diskutované poplatky ve zdravotnictví se budou měnit. Lídři vládních stran v pondělí mimo jiné navrhli osvobodit od poplatků dárce orgánů a lidí, kterým nařídil hospitalizaci nebo léčbu soud. Další změny oznámil premiér Mirek Topolánek:

"Děti do šesti let věku budou od poplatku za návštěvu lékaře osvobozeni. Bude snížen limit spoluúčasti pro děti do 15 let o 40 procent na částku 3000 korun. Zdravotní pojišťovny budou moci pokutovat zdravotnická zařízení, která opakovaně vybrala regulační poplatek v rozporu se zákonem. Soustavné opakované vybírání poplatků v rozporu se zákonem a nevybírání poplatků je důvodem k rozvázání smlouvy se zdravotnickým zařízením."

Menším koaličním stranám se mimo jiné nepodařilo neprosadit požadavek na zrušení poplatků pro seniory.


Odboráři se v pondělí už potřetí sešli k protestu před úřadem vlády v době jejího zasedání. Předchozí protesty se soustředily na konkrétní kroky kabinetu - zdravotnickou a penzijní reformu. Tentokrát byl protest zaměřen na dopady reforem obecně, uvedl před jeho začátkem místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil:

"Na tom shromáždění se mají ozvat hlavně hlasy vůči drahotě, některé věci proti reformám, dát akcent na všechny reformy, které se připravují. A samozřejmě i to, co ty reformy přinášejí, to znamená drahotu, která zatěžuje peněženky našich občanů."


Průměrná mzda v Česku dosáhla v prvním čtvrtletí 22.531 korun. Podle Českého statistického úřadu si lidé oproti loňsku nominálně polepšili o 10 procent, tedy nejvíce za deset let. Inflace ale snížila růst platů v podnikatelském sektoru na čtyři a půl procenta, ve státní sféře platy dokonce reálně téměř o čtyři procenta klesly, říká analytik ČSOB Petr Dufek:

"Odborům ve veřejném sektoru se nyní dostává do rukou velmi silný argument k prosazování vyšších mezd. V tuto chvíli se rozdíl mezi platy v podnikatelském sektoru a veřejném sektoru zvýšil na téměř 2 300 korun. Tak velký rozdíl tady v minulosti dlouhodobě nebyl."


Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus podstoupil v úterý v pražské Fakultní nemocnici Bulovka plánovanou operaci výměny kyčelního kloubu. Úspěšnou operaci provedl špičkový ortoped Pavel Dungl se svým týmem lékařů. Podle dostupných informací měl Václav Klaus potíže s kyčlí už léta, proto mu nyní lékaři vyměnili kyčelní kloub za umělý. Operaci prezident už jednou odložil kvůli prezidentské volbě.