Týden v ČR

0:00
/
0:00

Odpůrci umístění amerického radaru v Česku Jan Tamáš a Jan Bednář budou nadále pokračovat v protestní hladovce. Nic na tom nezměnila ani jejich schůzka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Odpůrci umístění amerického radaru v Česku Jan Tamáš a Jan Bednář budou nadále pokračovat v protestní hladovce. Nic na tom nezměnila ani jejich schůzka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

"Máme z té schůzky dost negativní pocit. Velká její část byla spíše o monologu pana ministra, než o nějaké opravdové diskusi,"

uvedl Jan Tamáš. Sedmnáctý den své hladovky působili zesláble a vyčerpaně. Podle ministra však aktivisté již nemají důvod hladovku držet. "Jak teď sami vidí, tak s nimi dialog vedeme," tlumočila Schwarzenbergův názor jeho mluvčí. K ukončení hladovky je vyzvali také senátoři ČSSD.


Jiří Paroubek
Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek hodlá v nejbližších dnech napsat americké ministryni zahraničí Condoleezze Riceové a požádat ji, aby nepodepisovala smlouvy o radaru. Paroubek soudí, že těsně před americkými volbami už stávající americká reprezentace nemá k podpisu mandát. Když ministr zahraničí Karel Schwarzeneberg tuto zprávu uslyšel, ptal se, jestli je ještě ministr zahraničí České republiky nebo "Absurdistánu", reagovala mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.


Tomáš Julínek u Ústavního soudu,  foto: ČTK
Na popud sociální demokracie rozhodoval Ústavní soud o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. I přesto, že projednávání trvalo oproti jiným částem reformy veřejných financí nejdéle, poplatky soudci ponechali v platnosti. Rozhodnutí soudu bylo ale velmi těsné - poplatky prošly o jediný hlas. Soudci, kteří hlasovali pro zrušení poplatků u lékaře zpochybnili právní čistotu nálezu. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek rozhodnutí Ústavního soudu přivítal.

"Ústavní soud potvrdil, že poplatky tak, jak jsme je nastavili, mají efekt. To znamená, že zabránily plýtvání a pomohly přesunout tyto prostředky k vážně nemocným. Poplatky mají sociální aspekt, a naopak dávají možnost ještě daleko více rozlišit některé individuální potřeby některých lidí, kteří jsou v sociální nouzi, a jsou zároveň ústavní."

Stínový ministr zdravotnictví a poslanec za ČSSD David Rath řekl, že Ústavní soud nerozhodl dobře.

"Ústavní soud se podle mého shodil před českými občany, protože rozhodl o tom, že jakýkoliv nárok ze zákona - bezplatná zdravotní péče - je iluzí a hlasováním se dá rozhodnout o pravém opaku."


Foto: ČTK
S poplatky ani s ekonomickou reformou nesouhlasí odboráři. Ti ve středu zaplnili prostranství před úřadem vlády v Praze. Demonstrace byla druhou akcí ze série čtyř naplánovaných protestů proti vládním reformám. Zatímco minulý týden se před Strakovou akademií sešli zdravotníci, aby vyjádřili svůj negativní postoj k reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, ve středu před vládou protestovali dělníci a horníci proti důchodové reformě ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Co konkrétně jim vadí, upřesnil šéf odborového svazu KOVO Josef Středula.

"Lidé přijdou podpořit odpor Českomoravské konfederace proti prodlužování věku pro odchod do důchodu, prodloužení doby pojištění."

Podle ministra práce a sociálních věcí protestují odboráři proti demografickému vývoji. Jak řekl Petr Nečas, v roce 2030 bude v Česku třetina obyvatel starší šedesáti let a do tohoto roku ubude z produktivní skupiny Čechů téměř tři čtvrtě milionu lidí. Protesty odborářů vyvrcholí 24. června, kdy uspořádají hodinovou výstražnou stávku.


Foto: ČTK
Nespokojení umělci, kteří demonstrovali před pražským magistrátem, po skončení akce přišli i s transparenty přímo na jednání zastupitelů. Mezi členy městské rady vyvolalo počínání demonstrantů ostré reakce. Primátor Pavel Bém zasedání dokonce na hodinu přerušil. Část umělců z neziskových organizací není spokojená s novým způsobem přidělování kulturních grantů. Letos totiž dostali většinou méně peněz než očekávali. Divadelní kritik Vladimír Just s jejich akcí souhlasí.

Foto: ČTK
"Mě se zdá nedostatek sebereflexe u radních tak strašlivý, že se těm lidem vůbec nedivím."

Současná grantová politika magistrátu má však i své příznivce. Se zástupci soukromých divadel se sešel ministr kultury Václav Jehlička. Byli mezi nimi i spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl a také herec Karel Heřmánek z Divadla bez zábradlí. Podle něj je celý problém obecnější.

"Je to složité. Je tady spousta divadel, tzv. příspěvkových, které se prostě nemohou rozloučit se socialismem. Myslíme si, že po těch letech tzv. revoluce, to je na pováženou. Nedělá to vůbec dobrý obraz o divadelnících. Je mi to líto."


Do roka by měl v pražských Kobylisích vyrůst pomník Operaci Anthropoid, při níž českoslovenští parašutisté spáchali v roce 1942 atentát na Reinharda Heydricha. Základní kámen byl odhalen v úterý, kdy od atentátu uplynulo 66 let. Myšlenka postavit pomník parašutistům Janu Kubišovi a Jozefu Gabčíkovi vznikla už těsně po válce, v roce 1946. po více než 60 let však zůstávala nenaplněna.

"Ze začátku to bylo díky komunistické diktatuře a pak už to byla spíš ostuda a dluh, že se tento pomník nepostavil dříve,"

řekl Radiu Praha starosta Prahy 8 Josef Nosek. Nedostatek se pokoušeli aktivisté odstraňovat různými lidovými pomníčky, jejichž instalace však podle místní radnice nebyly důstojné a jednu pamětní mosaznou desku zase někdo ukradl. Pomník bude stát takřka v místě, kde se atentát odehrál, i když dopravní řešení tam dnes vypadá jinak a osudná zatáčka v původní podobě dnes už neexistuje.