Týden v ČR

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
0:00
/
0:00

V Karlových Varech před týdnem skončil 42. Mezinárodní filmový festival. Měřeno návštěvností, vede si stále lépe. A v nabídce 250 filmů si zase dobře vedly české filmy: zejména Vratné láhve, které letos získaly diváckou cenu.

Leccos naznačil už jejich úspěch v domácí distribuci, kde se staly nejnavštěvovanějším českým filmem posledních šesti let. A teď poputují z Varů do dalších deseti zemí, včetně Austrálie. Ani mezi čtrnácti snímky hlavní soutěže se Vratné lahve neztratily, Zdeněk Svěrák si odnesl zvláštní uznání za scénář. Mohl tak nakonec poděkovat režisérovi, který původní verzi odmítl a pak nechal vlastního tátu scénář ještě několikrát předělávat. Režisér se totiž jmenuje Jan Svěrák a pro svého otce má evidentní slabost: "Já mu vlastně ten jeho materiál udělám tak, jak žádnej jinej by se s tím nepáral."

Cenu za nejlepší dokumentární film nad 30 minut si navíc odnesla Lucie Králová za Ztracenou dovolenou, jak se jmenuje její dokumentární detektivka o hledání lidí v internetem propojeném světe jen podle jejich fotek.

Jméno České republiky by naopak mohlo navždy hřát u srdce Baltasara Kormákura. Za svůj film Severní blata, který zvítězil v hlavní soutěži, si z Karlových Varů odvezl Křišťálový globus až na Island.


Karlův most
Z neděle na pondělí Pražané i návštěvníci české metropole oslavili 650. výročí Karlova mostu. Traduje se totiž, že astrologové svému císaři a králi tehdy doporučili položit základní kámen v časných ranních hodinách, kdy letopočet, měsíc, den a přesný čas vytvoří magickou číselnou řadu: 1357, 9. 7., 5.31. Lidé si tak celou noc mohli vychutnávat třeba návštěvy kouzelníka Žita v kočáru taženém kohouty, bezhlavého templáře či lazebnice Zuzany ze staropražských legend, podívat se na rytířský turnaj, bránit most proti Švédům nebo navštívit středověké tržiště.

V pondělí ráno se pak v onu minutu po půl šesté rozezněly staroměstské zvony... a pražský primátor Pavel Bém spolu s velmistrem křižovnického řádu Jiřím Kopejskem znovu poklepali na kameny mostu, kterému velmistr požehnal: "Požehnej toto veliké dílo našeho krále Karla IV. Most králův, který slouží lidem z Prahy i z dálky."


Česko v Bruselu opět sklidilo kritiku za stav veřejných financí. Ministři financí Evropské unie vyzvali českou vládu, aby zpřísnila rozpočtovou politiku, která by umožnila snížit v co nejbližší době schodek veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Češi se podle Unie dostali do problémů zejména kvůli tomu, že nevyužili období silného hospodářského růstu k reformám a ke snižování rozpočtových schodků.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska je kritika objektivní a nezbývá nic jiného, než s ní souhlasit. Na nápravu rozpočtového schodku je podle něj stále čas, pokud projdou navrhované vládní reformy: "Ono je to ve skutečnosti mnohem jednodušší. Buď vládní návrh bude přijat, a pak je možné sestavit rozpočet s deficitem do tří procent, nebo přijat nebude, a pak to prostě možné není."


Uprostřed týdne byla odhalena smrtící forma viru ptačí chřipky na dalších dvou východočeských farmách, jen několik kilometrů vzdálených od vůbec prvních případů, zjištěných v červenci. Loni se totiž virus H5N1 objevil jen u volně žijících ptáků, letos poprvé se našel i v chovech, kterých je v asi 15kilometrovém pásu obcí severně od Litomyšle hned několik. Škody dosáhnou výše nejméně desítek milionů korun, jen na farmách v Kosoříně a v Netřebech se ve čtvrtek začalo vybíjet přes 70 tisíc slepic.

Podle Radka Axmana z Krajské veterinární správy ale skutečná epidemie nehrozí a veřejnost by mělo uklidnit právě včasné odhalování těchto případů: "To, že tyto dva chovy byly detekovány v rámci pravidelného virologického monitoringu potvrzuje, stejně tak jako v případě Nořína, že my ty nákazy detekujeme dříve, než se klinicky rozvinou. V obou dvou ohniscích je stav takový, že ta drůbež je klinicky zdravá. Pouze infikovaná, to znamená virologicky pozitivní."


Schwarzenberský palác
Ve čtvrtek se veřejnosti, i když zatím jen na půl dne, po čtyřleté rekonstrukci otevřel Schwarzenberský palác. Jedna z nejkrásnějších renesančních staveb Prahy, která stojí u hradní brány a byla dlouho sídlem Vojenského muzea je totiž zatím jen ve zkušebním provozu, vysvětlila nám mluvčí Národní galerie Petra Jungwirthová: "Zkušební provoz znamená, že se testují klimatizační zařízení, bezpečnostní zařízení a to bez přítomnosti exponátů. V březnu 2008 se brány Schwarzenberského paláce otevřou pro veřejnost se zbrusu novou expozicí Národní galerie - sbírky starého umění nazvané Baroko v Čechách."