Týden v ČR

0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus ve středu jmenoval předsedu ODS Mirka Topolánka premiérem. Jaderná elektrárna Temelín je po téměř šesti letech provozu zkolaudovaná. V rámci týdne vědy a techniky se v pražské centrále Akademie věd na Národní třídě představily projekty, které umělci vytvořili s využitím biotechnologií.

Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus ve středu jmenoval předsedu ODS Mirka Topolánka premiérem. Podle šéfa občanských demokratů je druhý pokus o sestavení vlády novou politickou situací, která otevírá možnosti využít i nové varianty. Občanští demokraté vzápětí zahájili jednání o podobě nové vlády. Předpokládají, že by jejich předseda a premiér Mirek Topolánek mohl prezidentovi Václavu Klausovi přinést zprávu o výsledcích příští týden. "Běží řada neformálních jednání, informačních schůzek,"řekl místopředseda ODS Petr Nečas. Podle něj stále platí, že ODS uvažuje o mnoha variantách podoby vlády a neupírá se pouze na jednu. Potvrdil to i Mirek Topolánek:

"To pověření je velmi široké a v usnesení Výkonné rady ODS říkáme, že se nebojíme oprášit i doposud neúspěšné varianty a že se nebudeme bát nabídnout i nové. Ten mandát je opravdu široký, ale nic bližšího k tomu říkat nebudeme v této chvíli."

Sociální demokraté jsou ochotni jednat s ODS o podpoře menšinového kabinetu občanských demokratů, který by vládl dva roky. Odmítají ale duhovou koalici i snahu oživit trojkoalici ODS, lidovců a zelených. Předseda ČSSD Jiří Paroubek předpokládá, že Mirek Topolánek přijde s nějakým tvůrčím řešením:

"Můžeme jednat o menšinové vládě ODS, ale chceme písemné návrhy tak, aby nám bylo jasné, o co se jedná, abychom pak nebyli v nějakých trapných dohadech, kdo co zavinil či nezavinil. Zkrátka od začátku chceme hrát naprosto otevřenou hru, a myslím si, že tak je to správné."

KDU-ČSL chce s ODS jednat o duhové koalici. Úřadující předseda strany Jan Kasal ale nevyloučil ani návrat k trojkoaličnímu projektu:

Jan Kasal,  foto: ČTK
"Ta dohoda byla životaschopná od samého začátku, byla tou nejlogičtější variantou, která se na základě výsledku voleb nabízela. To, že nikdy nebyla realizována, z mého pohledu byla škoda. Jestli bude možno se k této variantě vrátit, to ukáží příští hodiny nebo dny."

Ochotu ČSSD diskutovat s ODS o podpoře menšinového kabinetu občanských demokratů, který by vládl dva roky, komentoval předseda Strany zelených Martin Bursík takto:

"ODS dlouhodobě nepřijímá velkou koalici, stejně tak, jako prosazuje volby co nejdříve. Mluvilo se o přelomu jara a léta příštího roku. Při těch diskusích, které jsme měli u pana prezidenta, jsme mluvili o nejzazším možném termínu do konce roku 2007, což není ten návrh pana Paroubka. Já tomu tedy vlastně neříkám vůbec nic."

Menšinový kabinet ODS, který by zemi vládl dva roky, jak chce ČSSD, zelení nepodpoří. Nejlepším řešením je proto pro ně vláda odborníků, která by zemi příští rok dovedla k předčasným volbám. Přijatelná je pro ně i varianta, kdyby v čele poloúřednického kabinetu stál Mirek Topolánek.


Jaderná elektrárna Temelín,  foto: ČTK
Jaderná elektrárna Temelín je po téměř šesti letech provozu zkolaudovaná. O kolaudaci rozhodl Krajský úřad Jihočeského kraje. Celý proces začal před dvěma roky. Proti tomuto kroku se postavili ekologičtí aktivisté. Jejich odvolání ale bylo označeno za neodůvodněné. Před dvěma roky také elektrárna ukončila zkušební provoz podle atomového zákona a dostala povolení přejít na plný režim. Znamená to, že provoz Temelína je povolen na deset let od prvního spuštění jaderné reakce. Úterním rozhodnutím o dokončení kolaudace získal Temelín podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové poslední z řady povolení nutných pro trvalý provoz.

"Je to poslední záležitost, která ukončuje sérii právních kroků. To, co do budoucna jadernou elektrárnu čeká, je obnovování povolení podle atomového zákona po deseti letech."

Kolaudace elektrárny podle očekávání vyvolala rozruch mezi některými ekologickými aktivisty. Kritika se snáší na Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který má být nezávislým dozorem. Úřad prý jde příliš na ruku elektrárenské společnosti ČEZ. Myslí si to například podle Moniky Wittingerové občanské sdružení Jihočeské matky.

Foto: ČTK
"My se domníváme, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost neplní zcela dobře svou kontrolní funkci. Hlavně nám vadí, že není nikdo, kdo by mohl kvalitu jeho práce zkontrolovat."

Předsedkyně úřadu Dana Drábová takový názor jednoznačně odmítá a tvrdí, že o nezávislosti úřadu nemůže být pochyb. Ozvali se také rakouští politici. Ti zvažují, že na Česko podají žalobu. Nejostřeji protestuje spolková země Horní Rakousy. Dohody podepsané v roce 2001 v Melku a Bruselu prý jasně stanoví, že kolaudaci musejí předcházet nezbytná bezpečnostní vylepšení elektrárny. Co tedy Česko podle Dany Drábové nesplnilo?

"To je otázka, na kterou nemohu odpovědět jinak než tím, že z české strany je melkská a bruselská dohoda plněna. Mezi experty existují samozřejmě různé názory na to, jaké technické řešení bylo použito. Cíle ale bylo dosaženo. Jaderná elektrárna Temelín je srovnatelná s moderními jadernými elektrárnami kdekoliv na světě."


V Praze proběhla tento týden neobvyklá výstava. V rámci týdne vědy a techniky se v pražské centrále Akademie věd na Národní třídě představily projekty, které umělci vytvořili s využitím biotechnologií. Návštěvníci mohli na výstavě například vytvořit animovaný film pomocí své mozkové a srdeční aktivity či se pomazlit s rostlinami, jejichž digitální kopie rostly lidským dotekem na promítacím plátně.

Výstavu nazvanou "TransGenesis - Biotechnologie v současném umění" připravila Petra Vargová, která sama jako umělkyně v minulosti za pomoci biotechnologií tvořila:

"Já jsem vytvořila projekt DNA, kde jsem podstoupila genovou manipulaci, a potom mi místo řas rostly z očí vlasy, dlouhé prameny vlasů. A je to dokumentované jako fotografie."