U hesla na podporu Palestiny musí úřady zvažovat kontext a význam, řekl soud

Heslo "From the river to the sea, Palestine will be free" (Od řeky k moři bude Palestina svobodná) má více významů, samo o sobě tak není důvodem pro zákaz či rozpuštění shromáždění. Vždy záleží na kontextu, plyne ze dvou nových rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), která jsou dočasně zpřístupněná na úřední desce. Omezení svobody projevu nebo shromažďovacího práva připadá v úvahu ve chvíli, kdy konkrétní okolnosti svědčí o užívání hesla v nepřípustném, genocidním či extremistickém významu.

NSS se zabýval dvěma rozhodnutími pražského magistrátu. Loni v listopadu magistrát nejprve doporučil pořadatelům shromáždění, aby heslo neskandovali, jinak akci rozpustí. Účastníci shromáždění pokyn dodrželi. Později pak magistrát předem zakázal jinou akci, která byla svolaná právě na podporu kontroverzního hesla, a to přesto, že pořadatelé se výslovně hlásili k jeho "nenásilné původní podobě za rovnost, svobodu a spravedlnost pro všechny lidi žijící od řeky Jordán ke Středozemnímu moři".

NSS uvedl, že magistrát v obou případech pouze převzal názor ministerstva o genocidním charakteru hesla, aniž by sám hodnotil konkrétní okolnosti a kontext.