Unie kosmetiček: Testy z certifikovaných míst budou komplikací, chceme samotesty

Povinnost zákazníků vybraných služeb prokázat se při vstupu potvrzením o negativním testu na koronavirus z certifikovaného místa bude podle Unie kosmetiček velkou komplikací. Obává se, že kvůli tomu část klientů návštěvu raději odloží do doby, kdy tato podmínka přestane platit. Unie chce proto ministerstvo zdravotnictví žádat, aby umožnilo využití samotestovacích sad. ČTK to dnes řekla prezidentka Unie kosmetiček Anna Menzelová.

Vláda v pondělí rozhodla, že od 3. května budou moci obnovit provoz služby spojené s péčí o tělo, tedy kadeřnictví, manikúry, pedikúry, masáže či kosmetické salony. Klienti ale budou muset předložit doklad o negativním PCR nebo antigenním testu provedeném v certifikovaném odběrovém místě. Antigenní test bude platný 72 hodin od odběru, PCR test sedm dní. Lidé očkovaní, kteří mají 14 dní od poslední dávky, nebudou muset mít test, stejně jako ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19.

Kvůli pandemii a zákazu provozu služeb dost kosmetiček podle Menzelové skončilo. V oboru pracuje také mnoho zdravotních sester a některé odešly do zdravotnictví, část se podle Menzelové ke kosmetice už pravděpodobně nevrátí. Další kosmetičky se kvůli krizi zadlužily, některé na státní podporu nedosáhly vůbec, pro mnohé byla nedostatečná.