Unikátní nezávislost

Pozorovatelé se vesměs shodují v názoru, že Ústavní soud svým středečním rozhodnutím o České národní bance opětovně zasáhl do politiky. V reakci na rozhodnutí zároveň mnozí zdůrazňují, že ve sporu mezi prezidentem a vládou zvítězila nezávislost ústřední banky. Jak ale soudí Zdeněk Vališ, možná je vše poněkud složitější.

Šéf sněmovny Václav Klaus už loni na jaře při projednávání novely zákona o České národní bance řekl německého deníku Handelsblatt, že centrální banka nemůže provádět jakoukoliv měnovou a peněžní politiku, ale má se řídit politikou státu. Byl to přitom Václav Klaus, který se začátkem devadesátých let významně podílel na přípravě příslušné legislativní normy o centrální bance a tehdy se celému světu pyšně chlubil právě vysokou mírou nezávislosti centrální banky. Je také zřejmé, že svůj názor pozměnil v druhé polovině devadesátých let. Bance nemůže Klaus dodnes zapomenout, že svou neúměrně silnou restriktivní měnovou politikou přivedla podle jeho názoru zemi do hospodářské krize a nepřímo tak způsobila pád jeho vlády koncem roku 1997.

S názorem někdejšího premiéra souhlasí i řada zahraničních ekonomů. Také oni připomínají, že Česká národní banka se příliš striktně držela instrukcí Mezinárodního měnového fondu v době, kdy naopak měla začít spolupracovat s vládou a uvolnit měnové otěže. Na daleko tenčí led bychom se ale pouštěli, pokud bychom přijali Klausovu tezi, že ústřední banka se stala dalším mocenským centrem v zemi, které kolem sebe soustředilo politické síly snažící se odstavit Klause a ODS od moci. Každopádně velká část odborníků připouští, že Ústava vznikající překotně v době dělení Československa delegovala České národní bance až příliš vysokou míru nezávislosti na kontrolních mechanismech státu.

kdo je jejím zřizovatelem. A žádná právní úprava rovněž neřeší tak podstatnou otázku, jakou je stanovení výše jejího základního kapitálu.

Ústavní soud dal ve středu za pravdu prezidentu Havlovi, že může jmenovat celou Bankovní radu ústřední banky sám a nepotřebuje k tomu souhlas vlády. Soud zároveň zrušil nové pasáže o České národní bance, které do zákona prosadily ODS spolu se sociální demokracií. Většina komentátorů to nadšeně hodnotí tak, že soud vrací centrální bance její nezávislost. Není vyloučeno, že titíž komentátoři budou za nějaký čas bít na poplach a žádat novelu zákona o České národní bance v době, kdy funkční období dosavadní bankovní rady vyprší, a jmenování nových členů bude záležet čistě na vlastním uvážení jiného prezidenta.