Ústavní soud: Senátní volby v Praze 11 se nemusí opakovat

Senátorem za Prahu 11 bude Jan Nádvorník z ODS, opakované senátní volby se konat nebudou. Rozhodl o tom ve středu Ústavní soud, když anuloval verdikt Nejvyššího správního soudu, který v prosinci výsledek hlasování zrušil na návrh kandidáta KDU-ČSL pro porušení pravidel volební kampaně. Představitelé ODS rozhodnutí ústavních soudců přivítali a prý i očekávali. Verdikt naopak trochu zklamal lidovce.

Správní soud výsledek listopadových voleb v Praze 11 zrušil kvůli tomu, že podle jeho názoru se volební kampaň v tomto obvodu nekonala čestně a poctivě a poškodila kandidáta KDU-ČSL Antonína Zápotockého. Soud souhlasil s tím, že články v místních listech mohly mít vliv na výsledky voleb.

Podle ústavních soudců zařadil správní soud chybně obecní list do stejné kategorie jako například výlepové plochy. V tisku šlo navíc o spor dvou starostů v názoru na místní investice, a ne o střet dvou senátních kandidátů, uvedl ústavní soudce Jiří Nykodým.

Prezident Václav Klaus si byl podle svého mluvčího od počátku jistý tím, že rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bylo principiálně špatné. Na jeho slova došlo, dodal mluvčí. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase nemohl Ústavní soud rozhodnout jinak. "Jsme samozřejmě rádi, že se potvrdil náš postoj," řekl ČTK. Podle předsedy senátorů ODS Tomáše Julínka soud potvrdil vůli voličů a neoslabil fakticky předvolební boj. Šťastný byl hlavně sám Nádvorník, podle něhož "konečně zvítězila pravda nad láskou". Nádvorník chce nastoupit do Senátu hned ve čtvrtek ráno.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal ČTK řekl, že výrok Ústavního soudu musí respektovat. "Stejně mně to není nic platné, co si o tom myslím," uvedl. Zklamáním se netajil lidovecký kandidát Zápotocký, na jehož žádost Nejvyšší správní soud výsledky podzimních voleb v Praze 11 zrušil. Jednání u Ústavního soudu označil za velice podivné. "Mně bylo celkem jasné, že to je politicky ovlivněný proces," řekl ČTK.