Ústecká soudkyně rezignovala, údajně kvůli ministru spravedlnosti

Ústecká soudkyně Hana Vondráčková se rozhodla k 30. dubnu odejít do starobního důchodu. Podle předsedkyně ústeckého okresního soudu Eleonory Studničné původně slíbila, že bude soudit do konce roku, než se vrátí její kolegyně z mateřské dovolené. "Poté, co ji ministr spravedlnosti Pavel Němec poslal před kárný senát Nejvyššího soudu, se rozhodla odejít dřív," řekla ČTK Studničná. Vondráčkovou se ČTK nepodařilo zastihnout.

Vondráčkovou zprostil loni kárný senát pražského vrchního soudu obvinění z nečinnosti ve sporu o zajištění kontaktu syna s jeho otcem Lubošem Paterou. Němec ale podal proti verdiktu odvolání, protože byl přesvědčen o tom, že Vondráčková při své práci vážně pochybila a zaslouží nejméně důtku.

"Vzdání se funkce je právem každého soudce. Ministerstvo spravedlnosti nemůže hodnotit důvody, které k tomu paní soudkyni Vondráčkovou vedly," řekl ČTK mluvčí ministerstva Petr Dimun. Odvoláním ke kárnému senátu Nejvyššího soudu podle něj ministerstvo pouze obhajovalo svůj právní názor na danou kauzu.

Studničná podotkla, že kvůli tomuto kroku ministra přijde okresní soud o soudce se 460 nerozhodnutými opatrovnickými věcmi. Podle tabulek by měl mít její soud 26 soudců. Na ústeckém okresním soudu je jich ale kvůli mateřským dovoleným a stážím jen 21. "Podle počtu podaných žalob a obžalob bychom měli mít 31 soudců," zdůraznila. "Ministr Němec hodlá prosadit navýšení počtu soudců a jeho snahou bude, aby doplnil právě stavy na severu Čech," řekl Dimun.