Střídavá a společná výchova

0:00
/
0:00

V dnešní rubrice "Ptejte se právníka" se přesuneme z ochrany osobních údajů do práva rodinného. Konkrétně se budeme zabývat střídavou a společnou výchovou dítěte při rozvodech manželství či vzájemném odloučení partnerů - rodičů. Odpovídat bude právnička Lenka Pavlová.

Měl by soud upravit režim střídavé případně společné výchovy?

"Já bych se vás nejdříve zeptala, zdali není možné vaše manželství nebo partnerství udržet. Vedla bych vás k poznání, kde jsou konflikty, pro které jeden nebo oba máte pocit, že už další společné soužití není možné. Ve většině případů totiž lidé rozvodem svá trápení a zklamání neodstraní, pouze si vytvoří prostor, aby je mohli znova - pouze v obměněné podobě - zopakovat. Pokud by rodiče opravdu neměli zájem manželství udržet, tak bych se je snažila vést, např. cestou rodinné mediace nebo rozvodového managementu k rozchodu formou, která upraví vzájemné vztahy a pochopení mezi rodiči na úroveň, která umožní, aby i po svém rozchodu mohli zůstat ve vzájemném kontaktu a být schopni udržovat vzájemnou komunikaci způsobem, který nebude jejich děti ohrožovat. Ale připouštím, že je to velmi nelehké. Je těžké si představit, že dva lidé, kteří ztratili schopnost vzájemné komunikace, porozumění, mají odlišné názory na život a mají pocit, že se nesnesou, najednou jako mávnutím kouzelného proutku ( což si většina myslí, že je rozsudek o rozvodu ) se stanou „ kvůli dětem „ přáteli a souhlasně komunikujícími bytostmi. Střídavá výchova toto však předpokládá a v tom je ta obtíž. Jen málokdo to skutečně zvládne. Když to nezvládli do rozvodu, jak si můžeme myslet, že to dokáží bez ničeho po rozvodu, který navíc zanechá v obou rodičích včetně jejich rodin duševní, emoční a psychické šrámy a často hluboká zklamání, nenávist a zlobu? Jinými slovy především bych vedla rodiče k tomu, aby pracovali na sobě a změnili se.

Jinak soud ze zákona je povinen pravomocně upravovat vztahy s dětmi případně v režimu schválení dohody rodičů. V tomto případě není podstatné, zda jsou rodiče manželé. Soud také zasahuje do života při rozvodu manželství. Základním předpokladem pro možnost rozvedení manželství je stanovení výše výživného a určení, u koho dítě bude vyrůstat. Primárně by režim výchovy dítěte nastavovat rodiče. To se ale bohužel daří méně a méně. Narůstá počet rodičů, kteří se nejsou schopni dohodnout. V praxi momentálně justice nastavila režim společné či střídavé výchovy takto: Stále se dává větší prostor tomu, že dítě je po rozvodu odsouzeno k neustálému pendlování mezi jedním a druhým rodičem."


V případ jakéhokoliv dotazu, týkajícího se nejen českého právního řádu, ale i mezinárodní problematiky nás neváhejte kontaktovat na mailové adrese:[email protected].

Děkujeme.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio