Ústecký soud v případu vraždy třebenického faráře vyslýchá svědky

Výslechem svědků pokračoval ve čtvrtek ústecký krajský soud v projednávání případu brutální vraždy třebenického faráře. Dveře jednací síně zůstaly pro veřejnost uzavřené, protože jeden ze dvou obžalovaných byl v době vraždy mladistvý. Podle zákona o soudnictví nad mládeží nesmí veřejnost znát totožnost mladistvého pachatele.

Šestadvacetiletý Rudolf Šamko a patnáctiletý mladík podle obžaloby vnikli loni 11. září mezi čtvrtou a šestou ranní do třebenické fary, kde je při krádeži přistihl osmasedmdesátiletý farář Ladislav Kubíček. Dvojice kněze usmrtila a založila požár, aby zahladila stopy. Pitva prokázala, že útok byl brutální. Kubíček podle lékařů umíral v krutých bolestech.

Hlavního líčení se účastní i Marie Svatošová, která zastupuje poškozeného bratra zavražděného faráře Kubíčka. "On v osmačtyřicátém emigroval do Austrálie a já si s ním léta dopisuji. Požádal mě o pomoc při zajištění pohřbu a vyřízení pozůstalosti," vysvětlila svou účast u soudu.

Starosta Třebenic Václav Vobořil (nezávislý) ČTK řekl, že radnice připravuje odhalení pamětní desky s bustou na budově fary, kde byl loni 11. září farář Kubíček zavražděn. Autorem desky a busty bude litoměřický sochař Libor Pisklák.