Ústřední výbor ČSSD v sobotu rozhodne o osudu Paroubkovy vlády

Grémium ČSSD v pátek akceptovalo výsledky formování nové vlády. Osud formované koaliční vlády v čele s Jiřím Paroubkem mají ale v rukou aktéři sobotního jednání Ústřední výkonného výboru ČSSD. I když jednání zdaleka nebude formální, všeobecně se předpokládá, že většina členů výboru jen mírně pozměněný kabinet ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podpoří, i když někteří se skřípěním zubů. Nasvědčuje tomu doporučení předsednictva ČSSD i vyjádření regionálních politiků strany.

Optimistou je i Paroubek, jehož nominaci na premiéra má výbor potvrzovat. Předpokládá, že výbor by neměl mít výhrady ani k dalšímu personálnímu složení vlády. Největší námitky se ale přesto budou zřejmě týkat opětovného jmenování ministrů za KDU- ČSL, byť se vzdali místopředsednických funkcí ve straně v souladu s někdejšími požadavky ČSSD na vládu bez lídrů stran. Sociální demokraté viní lidovce z rozpoutání vládní krize a rozpadu kabinetu šéfa ČSSD Stanislava Grosse, který byl kritizován za nevyjasněné majetkové poměry své rodiny. Některým členům ČSSD proto není moc pochuti obnovení vládního spojenectví s křesťanskými demokraty. I krajští představitelé strany ale úterní dohodu o staronové koaliční vládě označovali jako východisko z vleklé vládní krize. Někteří jako "nejlepší možné", jiní jako "nejméně špatné".

Pokud by ústřední výkonný výbor dohodu odmítl, přiblížil by tím dozajista variantu předčasných voleb do sněmovny, které by ČSSD podle průzkumů voličských preferencí nevyhrála, a ztratila by tak velkou část vlivu. Sjezd sociálních demokratů na konci března sice vyzval představitele strany, aby v případě rozpadu vládní koalice pokračovali v plnění volebního programu ČSSD prostřednictvím menšinové vlády, současně je ale vyzval i k tomu, aby zabránili konání předčasných voleb.

Prezident Václav Klaus navíc již oznámil, že vznik menšinové vlády ČSSD bez předem sjednané podpory by nebyl ochoten umožnit. Tuto podporu by sociální demokraté mohli dostat jen od komunistů, spolupráci s nimi na vládní úrovni mají ale sjezdem zakázánu.