V armádě je ještě zhruba 2000 vojáků základní služby

V české armádě je ještě zhruba 2000 vojáků základní služby, což je asi o 20.000 méně než loni touto dobou. Poslední z nich odejdou do civilu příští týden a na jejich místa nastoupí profesionálové. Armáda se bude postupně profesionalizovat ještě v následujících dvou letech, řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Jaroslav Kolkus. "Do popředí se dostávají požadavky na rychlá, mobilní, vysoce kvalifikovaná a specializovaná vojska. Dosavadní způsob výcviku a systém povinné základní služby se stává neefektivním," zdůvodnil Kolkus rozsáhlé změny při slavnostním nástupu na letecké vojenské základně v Čáslavi.

Kolkus také připomněl, že všeobecná branná povinnost byla v Evropě poprvé zavedena v roce 1793 ve Francii a nebylo možné se z ní vykoupit ani se nechat někým zastoupit. V habsburské monarchii, kam patřily i české země, do roku 1802 platila celoživotní služba. V roce 1811 byla stanovena na 14 let a o čtvrt století později zkrácena na osm let. Všeobecná branná povinnost byla zavedena v roce 1858, řekl.

Prezident republiky Václav Klaus podepsal 18. listopadu 2004 branný zákon, jímž se v České republice ruší vojenská základní služba. Od 1. ledna bude armáda tvořena výhradně profesionálními vojáky.