V Beskydech se přemnožily tři druhy šelem

medvěd hnědý

V Beskydech na moravsko-slovenském pomezí se v poslední době přemnožily šelmy - vlci, rysi a medvědi. Podle ochránců přírody je tato lokalita jediným místem v České republice, kde se všechny tři druhy lesních predátorů vyskytují. Pro tamní obyvatelstvo jsou však tyto šelmy velkým problémem. Další informace má Josef Kubeczka.

medvěd hnědý
V Beskydech se v současnosti pohybuje minimálně 15 rysů, pět medvědů a smečka dvou až tří vlků se štěňaty. Jejich počet se ale podle Dany Bartošové z Chráněné krajinné oblasti Beskydy pravidelnou migrací mění:

"Ten biotop rozlohou a zalesněností možná předčí i některé horské oblasti na Slovensku, takže ty šelmy tady určitě mají vhodné podmínky. Navíc zde mají kořist, což je zásadní věc."

V průběhu několika týdnů však šelmy v Beskydech zaútočily i v blízkosti lidských obydlí. Více než stokilový medvěd několikrát zničil včelstva a úly u Valašského Meziříčí. Vlčí smečka také dvakrát zaútočila na ovčí stádo Petra Koblovského z Trojanovic, který přišel o dvě plemenné ovce:

"Právě proto asi už skončíme s chovem ovcí. Když je napadnou vlci, tak by měli být odstřeleni."

Všechny tři zmíněné druhy šelem jsou však chráněny a o odstřelu nemůže být řeč. Chovatelé se ale mohou obrátit na stát se žádostí o náhradu škody, což potvrdila Dana Bartošová z Chráněné krajinné oblasti Beskydy:

"Každopádně mají nárok na plnou náhradu té škody. Je ovšem třeba dodržet postup podle zákona, čili škodu ihned nahlásit správě Chráněné krajinné oblasti Beskydy nejpozději do 48 hodin, správa provede šetření a pokud se potvrdí chráněná šelma, příslušný okresní úřad tu škodu uhradí."

Averze místních obyvatel vůči všem třem druhům šelem je však značná. Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha má pro to vysvětlení:

Rys ostrovid
"Je to otázka toho, že zde tyto šelmy určitou dobu nebyly a nyní se vracejí. Lidé si odvykli soužití s těmito šelmami. V době, kdy se vlci do Beskyd vrátili před šesti lety a kdy byla ta největší tzv. vlčí aféra v Beskydech, já jsem byl několik dnů na Čergově na Slovensku, kde vlci mají svá trvalá teritoria. Ptal jsem se jedné paní v Dědinné, zda se nebojí vlků. Ona nevěděla, že vlky má takřka za humny, zato mě upozornila na tu krvelačnou vlčí smečku v Beskydech. Takže je to otázka času, kdy si zase navykneme s těmito šelmami žít, a otázka toho, kde ještě v podmíněné krajině vůbec žít mohou. V Beskydech ukázaly, že ano. Otázka je - mouhou žít ještě někde jinde? Tuto otázku ale musí zodpovědět šelmy jako je vlk, medvěd nebo rys samy."

Na moravsko-slovenském pomezí si všechny tři velké šelmy - vlk, medvěd i rys - vytvořily trvalé teritorium. O jejich přirozené migraci budou v nejbližších týdnech jednat zoologové obou zemí.