V Brně soutěží ohňostrůjci

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jednou z událostí těchto dní v moravské metropoli Brně je festival ohňostrojů Ignis Brunensis, který se letos koná už po dvanácté. Na Brněnské přehradě sledují světelné show českých i zahraničních skupin desetitisíce až statisíce lidí. Naposledy se Brňanům představili tvůrci z Barcelony.

Foto: ČTK
Přírodní scenérii pro noční ohňostroje festivalu Ignis Brunensis poskytuje Brněnská přehrada. Světlice jsou odpalovány z pontonu uprostřed vodní plochy. Čeští organizátoři, společnost Flash Barrandov letos použili novou bezdrátovou technologii.

"My jsme testovali na naší show nový prodigitální bezdrátový systém odpalování, který na jednu stranu ulehčuje práci a zároveň dává možnosti dát až 1 400 pokynů během 22 minut, takže ty show jsou daleko přesnější, daleko synchronnější, dají se lépe gradovat."

Foto: ČTK
Říká Jan Štolba, který je zároveň ředitelem Ignis Brunensis. Ohňostroje jsou koordinovány s hudbou, kterou dokonce mohou během produkce slyšet i Brňané na lokálních rádiích.

Letošní ročník nabízí jen tři soutěžní ohňostroje, organizátoři se na rozdíl od předchozích let soutěže neúčastní.

"Byli jsme to my, kteří jsme upozornili na to, že se v této dvojaké pozici necítíme dobře, především já, který jako ředitel festivalu mám mít především za úkol pozvat sem zdárné soupeře."

Hlavní organizátoři si přáli českého zástupce, ale podle Štolby jiný konkurenceschopný zatím v Čechách není. Je to mj. otázka financí, protože organizátor hradí soutěžícím příspěvek 22.000 eur na pyrotechnický materiál, zahraniční účastnící však z vlastních zdrojů dodávají jednou tolik.

Foto: ČTK
Ve středu jsme tu na Brněnské přehradě sledovali efektní show španělské skupiny Pirotecnia Igual. Jeden z jejích tvůrců Xaver Galan mi řekl, že jejich společnost má mnoha letou tradici a zaměstnává 90 lidí.

"Pirotechnia Igual je společnost z Barcelony, která zaměstnává asi 90 lidí. Provádíme ohňostroje po celém světě, vyrábíme techniku a pyrotechnický materiál, máme megastore, prodáváme v Chille, Saudské Arabii i v Číně."

Ohňostroj Zápas pekla s nebem podle Galana vznikal na míru Brněnské přehradě. Těšil se na spolupráci přírody, bouřkové blesky se ale nakonec na rozdíl od předchozí noci nekonaly.

Soutěž uzavře společnost z Portugalska, říká Jan Štolba: "Luso Pirotecnia, která je portugalskou společností a která bude uzavírat soutěžní přehlídku ohňostrojů, ta loni vyhrála Montreal. Montreal je je největší setkání ohněstrůjců na světě."

Ohňostroj portugalské společnosti Luso Pirotecnia nazvaný Velký třesk uvidí diváci tady na Brněnské přehradě 3. června.