V bývalých holešovických jatkách vzniká kulturní lahůdka

meetfactory.jpg

V prostorách bývalé továrny na výrobu šunky v pražských Holešovicích vzniká ojedinělé kulturní centrum s příznačným názvem Meet Factory. Majitelkou bývalé masotovárny je Helena Wiegandová, která se překvapivě rozhodla celý objekt bezúplatně poskytnout umělcům v čele se sochařem Davidem Černým.

Továrna původně patřila podnikatelské rodině Jeřábků, která tu od roku 1856 začala vyrábět slavnou Pražskou šunku. Na začátku padesátých let byl veškerý majetek rodiny Jeřábků znárodněn. Později se v továrně vyráběly speciální lahůdky pro členy vlády a byla zde také restaurace. Paní Wiegandová zdědila objekt v roce 1999 po svém druhovi Robertu Jeřábkovi, který byl posledním potomkem rodiny Jeřábků.

"On si přál, aby tyto budovy zůstaly v mé správě a potom byly případně předány do správy jiných jako celek. Já jsem tuto továrnu propůjčila na padesát let a samozřejmě i na další léta, pokud tato továrna zase bude splňovat účel, jaký splňuje dnes,"říká paní Wiegandová.

Kontroverzního umělce Davida Černého zahlédla paní továrnice v ranním vysílání České televize a krátce na to mu nabídla objekt k vybudování kulturní instituce. David Černý je držitelem Ceny Jindřicha Chalupeckého a je známý tím, že svoje objekty instaluje na neobyvklá venkovní místa. K jeho nejznámějším sochám patří několikametrová mimina umístěná na žižkovský televizní vysílač. Přestože byl mladý umělec velkorysým návrhem paní Wiegandové zprvu zaskočen, brzy se rozhodl vytvořit největší nestátní výstavní prostor v Praze. V Meet Factory tak budou prezentovány aktuální umělecké trendy, které nemají dostatek místa například na půdě Národní galerie.

David Černý při realizaci jednoho ze svých projektů,  Foto: ČTK
"Je to standardní záležitost, která funguje v každém městě v zahraničí. Těch příkladů je mnoho, jsou různě obměňované. Je to tedy kulturní centrum, které není státní, je neziskovou organizací a velmi často tyto instituce vznikají z rekonsturovaných industriálních prostor,"říká David Černý.

Na ploše 350 metrů čtverečních bude fungovat galerie, internetová kavárna, hudební a divadelní sál a také kino. Nejdůležitější součástí Meet Factory budou však rezidenční pobyty zahraničních umělců, jak potvrzuje David Černý.

"Pro nás je stěžejní ateliérový program zahrnující dvanáct ateliérů. Budou sem moct přijet mezinárodní umělci a rok tu pracovat."

Černý se už v minulosti věnoval podobnému projektu v Karlíně, ten ale nevyšel z důvodu nezájmu ze strany města. Tato situace se však v případě Meet Factory neopakuje. Proběhla už řada jednání, která vyzněla ve prospěch fungování takového kulturního centra.

"To jednání probíhalo beze mě i se mnou v takovém duchu, že všichni projevili obrovský zájem a mají radost z toho, že Holešovice budou obohacené a takovou budovu jako je Meet Factory. Co se týká Ministerstva kultury a primátora Jana Kasla, všude to má velkou odezvu a my věříme, že to tak zůstane,"říká Helena Wiegandová.

Původní plán počítal se započetím rekonstrukce objektu už letos na jaře, chybí však stále řada povolení.

"V tento moment je hotový projekt, jsou přislíbené peníze od města, máme jednoho investora. Doufám, že začneme stavět nejpozději na začátku září, počítá se šest měsíců na rekonstrukci. Bohužel se to trochu protáhlo, což je způsobené prváním vyřešením smluv," komentuje David Černý.

Na přípravách projektu Meet Factory připomínající Soap Factory ve Frankfurtu nebo Rote Fabrik v Curychu se podílejí další významné osobnosti jako například filmový a televizní producent Čestmír Kopecký nebo výtvarný kritik a kurátor Tomáš Pospiszyl. Centrum otevřené komunikace Meet Factory by mělo své první návštěvníky uvítat na jaře příštího roku.

Autor: Martina Reková
spustit audio