V červenci se uskuteční přehlídka Pražské hudební slavnosti

Oslovit co nejširší spektrum příznivců hudby si kladou za cíl organizátoři přehlídky Pražské hudební slavnosti, která se uskuteční od 4. do 10. července v Rudolfinu. "Neskrývám, že dramaturgie je konzervativní a tradiční," řekl ředitel festivalu Ilja Šmíd. Podle něj se možná někteří z návštěvníků metropole během přehlídky vypraví vůbec poprvé v životě na koncert symfonického orchestru. Hudební slavnosti budou obsahovat šest koncertů, na kterých zazní hudba českých autorů i zahraničních skladatelů, jejichž osudy byly spjaté s Českem. Na úvodním koncertě nazvaném Pocta českým velikánům zahraje 4. července Pražská komorní filharmonie a Smetanovo trio například skladby Bedřicha Smetany nebo Antonína Dvořáka. O den později v programu Pocta smyčcům zazní rovněž Dvořákova hudba, stejně jako například skladba Leoše Janáčka, v podání Talichova komorního orchestru s houslistou Romanem Patočkou.

Další koncert se uskuteční 7. července v Zrcadlové kapli Klementina. V programu Pocta českému baroku a folkloru bude hrát Musica Bohemica s dirigentem Jaroslavem Krčkem. Následující den na koncertě Čechy - hostitel mistrů zazní opět v Rudolfinu například skladby Wolfganga Amadea Mozarta nebo Josepha Haydna.

Festival pokračuje 9. července koncertem Pocta českým mistrům, na kterém vystoupí Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Jakubem Hrůšou za doprovodu harfenistky Kateřiny Englichové. Na závěrečném koncertě nazvaném Česká hudba světu zahraje hudbu Josefa Suka, Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka Státní filharmonie Brno s dirigentem Petrem Altrichterem s houslisty Marií Gajdošovou a Leošem Zavadilíkem.

Na letošní nultý ročník přehlídky chce Šmíd navázat v příštích letech. Již za rok počítá s prodloužením festivalu do několika týdnů. I za rok se festivalová dramaturgie zaměří na známá jména.