V Česku mi chybí pouze sluníčko
Rozion Dzian se vydal před lety do Česka na studia. Zatímco jeho kamarádi z Konga většinou míří do Francie nebo Belgie, on toužil zkusit něco jiného.
„Zpočátku jsem měl denně intenzivní kurz. Bylo to hodně náročné, něco jiného než na co jsem byl zvyklý, hlavně skloňování. A to mi dělá problémy dodnes“, říká skromně Konžan, který pracuje v Karlíně jako IT odborník pro Deutsche Börse. Jeho čeština je téměř bezchybná.
„Máme tu mezinárodní kolektiv, v mém oboru samozřejmě převažuje angličtina, ale s kolegy tu neformálně mluvíme česky.“
Rozion Dzian měl původně v plánu v Praze vystudovat a vrátit se zpět do Konga. V Česku se mu ale zalíbilo, navíc si tu našel manželku, a tak se rozhodl zůstat. Domů se tak dostane pouze občas.
„Bohužel je to daleko, rád bych tam jezdil častěji. Život u nás mne zklamal. Je tam velká korupce. Měl jsem nějaké nápady, ale tamní podmínky jsou špatné, takže se nedá nic dělat.“
V Kongu řešíme věci více společně
Na životě v Česku se mu líbí, že tu vše funguje.„Praha je nádherné město, architektura je výjimečná. Praha je taky hodně zelená, což se mi líbí. V Kongu je hodně zeleno a tady je hodně parků. Oceňuji i to, že život je tu klidnější než v Paříži nebo Londýně. Akorát mi tu schází sluníčko, zvláště teď. Přál bych si, aby vůbec nebyla zima. A musím přiznat, že atmosféra je tu trochu jiná, každý tu jedná sám za sebe. Od nás z Konga jsem byl zvyklý, že sousedé řeší věci společně.“
Ani v Čechách mu ale rodinné zázemí neschází. A při takových příležitostech má šanci si pochutnat i na pravé české kuchyni.
„Když jezdíme za babičkou, tam máme pořádné české jídlo jako například knedlo-vepřo-zelo. To mi moc chutná.“
Rozion Dzian svůj exotický původ nezapře. Pražský Karlín je dnes takovým Babylónem národů. V pražské pobočce Deutsche Börse pracují cizinci doslova z celého světa. Jak je tomu ale jinde, při cestách na venkov?
„To je další věc, která se mi tu líbila. V jiných zemích je to horší. Ať už ve škole nebo práci jsou všichni příjemní. Od kamarádů někdy něco slyším, ale osobně jsem se s tím nesetkal. A to je jeden z důvodů, proč jsem tady zůstal.“