V Česku se loni stalo 150 vražd, o 45 více než předloni

V Česku se loni stalo 150 vražd, o 45 více než předloni. Téměř polovina zůstala ve stadiu pokusu. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo policejní prezidium. Podle policie vývoj kopíruje negativní změny v současné společnosti, která je orientovaná na materiální hodnoty a má tendencí k silovému řešení problémů. Údaje zahrnují nejen dokonané skutky a pokusy o vraždu, ale i jejich přípravu. Většinu vrahů i nadále motivují osobní rozepře, loni takových vražd bylo 76. Stále platí, že oběť vraždy obvykle zná svého vraha - bývají to příbuzní nebo partneři.

Kriminalita v Česku loni oproti předchozímu roku stoupla. Policie zaznamenala 181.991 trestných činů, meziročně o 18,8 procenta více. Statistiky představili policejní prezident Martin Vondrášek a jeho náměstek Tomáš Kubík. Počet registrovaných skutků je ale stále nižší než v roce 2019, tedy před pandemií nemoci covid-19. Tehdy policie evidovala 199.221 trestných činů. Na výrazném poklesu kriminality v letech 2020 a 2021 se podle Vondráška podílela zejména protikoronavirová opatření.

Proti roku 2021 přibylo trestných činů páchaných v kyberprostoru o 9036 na 18.554 skutků, tedy téměř o 100 procent. Případů hackingu přibylo za loňský rok více než 50 procent. Nejvíce těchto trestných činů meziročně přibylo na Karlovarsku, vysoký počet policisté evidovali i ve Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji a také v Praze.

Nárůst trestné činnosti cizinců na českém území byl loni nevýznamný, uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. U Ukrajinců podíl na kriminalitě stoupl meziročně o půl procenta a násilí se dopouštějí téměř výhradně uvnitř své komunity. Celkově se cizinci v loňském roce podíleli na trestné činnosti z 10,5 procenta, předloni to bylo z 9,3 procenta. Vondrášek zmínil, že kriminalita cizinců je často předmětem takzvaných fake news.