Přehled tisku

0:00
/
0:00

Absolventy čeká supertěžký rok, nižší platy a pomalejší kariéra, varují Hospodářské noviny. Udělej si školu a seženeš dobře placenou práci, to už několik let neplatí. Mladí lidé, kteří nyní odcházejí ze středních nebo vysokých škol, končí - na rozdíl od spolužáků třeba jen o dva roky starších - často na pracovních úřadech.

Absolventy čeká supertěžký rok, nižší platy a pomalejší kariéra, varují Hospodářské noviny. Udělej si školu a seženeš dobře placenou práci, to už několik let neplatí. Mladí lidé, kteří nyní odcházejí ze středních nebo vysokých škol, končí - na rozdíl od spolužáků třeba jen o dva roky starších - často na pracovních úřadech. Za poslední rok jich přibylo téměř 12 tisíc a rok 2010 nebude o nic milosrdnější. Diplom už totiž většině firem v Česku nestačí. Kromě vzdělání je žádána dostatečná praxe. V Británii nebo Španělsku se v souvislosti s rostoucí nezaměstnaností absolventů mluví dokonce o 'ztracené generaci', která nedostane šanci včas nastartovat kariéru ve svém oboru. V Česku jde zatím spíše o generaci 'ztracených iluzí'. V předchozích letech totiž firmy mladé lidi rozmazlovaly vysokými platy, což už teď neplatí. Nástupní mzdy pro absolventy klesly i o třetinu, dodávají Hospodářské noviny.


Za války v Kosovu se podle Srbů ve velkém obchodovalo s lidskými orgány. Jak píše Mladá fronta Dnes, srbský vyšetřovatel válečných zločinů Vladimir Vukčevič teď oznámil, že oběťmi se stali také tři Češi. Ministerstvo zahraničí o tom zatím informaci nemá. Důležitou otázkou samozřejmě je: pokud opravdu zahynuli Češi, co byli zač? Vojáci ani policisté ne, ti se v Kosovu neztratili. Mohli by to být například nájemní žoldáci, kteří tam byli nelegálně. Nebo pohřešování lidé, o kterých není jasné, kde se ztratili. Česká policie zatím moc informací nemá. Je ale možné, že půjde o těla tří Čechů, kteří se ztratili v roce 2001 v Albánii. Česká policie tamním úřadům poslala jejich dentální karty a vzorky DNA, řekla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.


Nejvíc kriminality je na severu Moravy a v Praze, píše Právo. Naopak nejbezpečněji se mohou lidé cítit na jihu Čech. Vyplývá to ze statistik kriminality od ledna až do konce listopadu letošního roku. V případě metropole, kde letos policie řešila více než čtvrtinu ze všech zločinů, i severu Moravy je příčinou to, že je nejlidnatější. Navíc prý jde o dlouhodobější trend. U Prahy je to dáno tím, že je tam velké množství lidí na malém prostoru. Navíc velká část kriminality je z Prahy organizovaná. Je zde i spousta zahraničních pachatelů. U severní Moravy jde hlavně o problém vysoké nezaměstnanosti a navíc je to příhraniční kraj, upřesnila mluvčí kriminální policie.


Ústavní soud
Ústavní soud se tvrdě obořil na advokáty, kteří jej zahlcují amatérsky sepsanými stížnostmi, píší Lidové noviny. Od začátku je sice jasné, že je Ústavní soud kvůli elementárním chybám odmítne projednat, soudci se ale jimi musejí stejně zabývat a to prý zdržuje. Jmenovitě rozhořčení ústavních soudců odnesl pražský advokát Jan Kutěj. Ústavní soudkyně Eliška Wagnerová odmítla jím vypracovanou ústavní stížnost, protože ji podal jménem člověka, který ji vůbec neměl právo podat. Nebyl totiž účastníkem sporu. Své rozhodnutí navíc doplnila ostrým komentářem, ve kterém advokátovi vyčítá liknavost a neprofesionalitu. Celkem banálnímu rozhodnutí Wagnerové pak dodalo váhu plénum Ústavního soudu, když zrovna toto usnesení vybralo spolu s několika jinými k publikaci. Advokát tvrdí, že případ je sporný a vytržený z kontextu.


České automobilky letos i přes dopady světové hospodářské recese prodaly nejvíc osobních aut v historii země. Prodej vozů automobilek Škoda Auto, TPCA Kolín a Hyundai Nošovice se v tomto roce meziročně zvýšil o více než 11 procent na 1 milion 125 tisíc vozů, informují Hospodářské noviny. "Rekordní odbyt má dvě příčiny. Jednak náběh výroby automobilky Hyundai v Nošovicích, jednak extrémní nárůst produkce škodovek v Číně,"řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu České republiky Antonín Šípek.


Letiště Ruzyně
Stavba ranveje, která by rozšířila pražské letiště nabírá zpoždění. Jak píší Hospodářské noviny, Praha ji nechce povolit, dokud na místo nepojede vlak nebo metro. Na rychlodráhu ale nemá ministerstvo dopravy peníze a trasu metra na letiště Praha ve svém novém územním plánu nemá. Druhá ranvej, která by zvýšila kapacitu letiště, se měla začít stavět počátkem roku 2013 a měla být hotova do konce roku 2014. Letiště Ruzyně loni přepravilo více než 12 milionu cestujících. Dvakrát tolik co před šesti lety a je už na hranicích své kapacity. Nová dráha má umožnit přepravit v roce 2020 až 20 milionů lidí. Potřebnou rychlodráhu ale ministerstvo před rokem 2017 nepostaví. Chybějí mu peníze. A Praha, která by stavbou metra uvolnila letišti ruce, bude další územní plán zpracovávat až před rokem 2021. Problémy tak nahrávají společnosti Penta. Ta chce totiž otevřít kousek za Prahou ve Vodochodech vlastní letiště. Denně by na něm mohlo vzlétnout a přistát na 140 letadel. Penta ale musí překonat odpor obyvatel okolních obcí, kteří se snaží výstavbě zabránit.


Chcete zažít pocit procházet se po ulici v policejní uniformě? Žádný problém, kupte si stejnokroj od policisty.V internetových bazarech jich s výstrojí obchoduje spousta. Jak píše Mladá fronta Dnes, výstroj se tak může dostat i mezi kriminálníky. Rozeznat pravého policistu od falešného je pro laika téměř nemožné. Od policie odcházejí stovky lidí kvůli novému služebnímu zákonu. A s nimi odcházejí i jejich uniformy. Zákon jim umožňuje ponechat si všechny části výstroje, které za svou službu nafasovali. Nesmí mít jen služební odznak a výzbroj. Prodej uniforem není v rozporu se zákonem, zvlášť když prodávající opatří inzerát slovy, že prodává jen pro sběratelské účely. Samo zneužití uniformy už je trestným činem, za nějž mohou jít pachatelé až na dva roky do vězení.