Otevřel se Máj v Praze! Kromě obchodů tu najdete třeba minigolf, panoramatické terasy a restauraci s výhledem na Prahu

Závodní simulátory, minigolf, šipky či biliárd. To vše si můžete zahrát v nově zrekonstruovaném obchodním domě Máj v Praze. Rekonstrukce začala v polovině roku 2022 a stála 4,5 miliardy korun. 

Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Máj návštěvníkům v devíti patrech nabízí obchody, restaurace, zábavní centrum a střešní vyhlídkovou terasu. Zábavní centrum sídlí ve třetím a čtvrtém patře. V oddělení Levels budou například stovky počítačových arkádových her.

V pátém patře se pak pro menší děti otevře zábavní park Lvíčkov. Šesté patro bude zasvěcené historické expozici Back in Time (Zpátky v čase) a do sedmého patra budou moci fanoušci superhrdinů a komiksů. V osmém patře se otevírá restaurace s výhledem na Prahu a v posledním, devátém patře byly vystavěny panoramatické terasy.

Foto: Ruzbeh Oweyssi,  Český rozhlas

Na fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě dělníci už dříve namontovali dva několikametrové pohyblivé motýly od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. Pražští památkáři umístění plastik na Máj povolili na jeden rok. V uplynulých týdnech instalaci kritizovali někteří odborníci.

Původní Máj vyvolal pozornost západních architektonických časopisů

Obchodní dům Máj byl vybudovaný v letech 1972-1975 pod názvem 02. Krátce po dokončení byl přejmenován na Máj. A pod tímto označením byl obchodní dům známý až do pádu komunistického režimu. Po roce 1992 došlo k dalšímu přejmenování na Kmart podle amerického řetězce, který jej vlastnil. Později se jmenoval na My. A dnešní název je Máj Národní. Od roku 2007 je dům chráněný jako Kulturní památka České republiky.

Obchodní dům Máj je jedním z nejvýznamnějších zástupců české architektury 70. let 20. století. Z architektonického hlediska jde o stavbu pozdně funkcionalistickou s prvky brutalismu a high-tech architektury architektů z ateliéru SIAL (architekti John Eisler, Miroslav Masák a Martin Rajniš). Obchodní dům vyvolal ve své době velkou pozornost západních architektonických časopisů.

Na rekonstrukci spolupracovali i s původními architekty

Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Bratři Václav a Martin Klánovi, vlastníci společnosti Amadeus Real Estate, která je od roku 2019 majitelem objektu, na rekonstrukci spolupracovali s architekty původní budovy Rajnišem a Eislerem.

"Byli nadšení, protože v nás viděli někoho, kdo chce Máj znovu oživit," sdělili Klánovi. Každé patro v Máji Národní bylo podle nich přizpůsobeno různému způsobu využití. "Muselo se tedy budovat tak, aby každý koncept, který dané patro má, měl svou vlastní specifickou tvář. Je to několik odlišných pojetí, které se spojují v ideální koncept," dodal Václav Klán.

Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Ještě před otevřením se na základě zveřejněných fotografií na sociálních sítích objevily negativní komentáře, které nové interiéry Máje přirovnávaly ke kasinu, cirkusu nebo Las Vegas. "Interiéry jsou strašné, je to úplný protiklad a až skoro výsměch k původní architektuře," řekl ČTK architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš. Architekti se v době vzniku Máje inspirovali projektem pařížského muzea Centre Georges Pompidou. Jak si Pražané a návštěvníci nový Máj oblíbí, ukáže čas.

Foto: Kateřina Šulová,  ČTK
16
50.08222222222223
14.419722222222221
default
50.08222222222223
14.419722222222221
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Moderní paláce v Praze

    Vydejte se s námi na procházku za zajímavými stavbami, které dotvářejí jedinečnou tvář české metropole.

  • Století architektury

    Vydejte se s Radiem Prague International poznat skvosty architektury České republiky v této videosérii.