Ekonomický souhrn týdne

Foto: Štěpánka Budková
0:00
/
0:00

Bankovní rada České národní banky opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Petruš. Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již déle než rok.

Foto: Štěpánka Budková
Bankovní rada České národní banky opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Petruš. Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již déle než rok.

Zahraniční obchod Česka skončil loni v přebytku přes 350 miliard korun, meziročně byl o 45 miliard korun vyšší. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem téměř 10 miliard korun. Čísla oznámil tento týden Český statistický úřad.

České stavebnictví má za sebou další velmi špatný rok. Stavební produkce loni klesla meziročně o dalších 8,3 procenta. Informoval o tom statistický úřad. Stát a veřejná správa posílají do sektoru stále méně peněz, stavební firmy nezachraňuje ani soukromý sektor. Klesá totiž i počet zahájených a dokončených bytů. S tím souvisí to, že stavební firmy musí propouštět. Loni klesl počet zaměstnanců ve větších společnostech.

Zavedení eura v Česku není podle ministra financí Andreje Babiše cílem současné vládní koalice. Babiš to prohlásil ve Sněmovně v rámci interpelací. Reagoval tak na slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), podle něhož bude snahou nynějšího koaličního týmu připravit ČR na přijetí eura v co nejkratším čase. Andrej Babiš v České televizi řekl, že euro v Česku nebude zavedeno dřív než za šest let.

Ministr průmyslu Jan Mládek odvolal šéfa státní agentury CzechInvest Mariána Piechu. Vedením agentury pověřil Ondřeje Votrubu, dosavadního ředitele divize investic. CzechInvest by se podle ministra měl vrátit ke svému původnímu poslání, tedy získávání zahraničních investic.

Prodej nových osobních aut v lednu stoupl meziročně o 13 procent na 13.638 vozů. To je nejlepší výsledek za tento měsíc v posledních nejméně deseti letech. Uvedl to tento týden Svaz dovozců automobilů.

Jiří Rusnok,  foto: Filip Jandourek
Prezident Miloš Zeman jmenoval novým členem bankovní rady České národní banky bývalého premiéra Jiřího Rusnoka. V sedmičlenné bankovní radě nahradí Evu Zamrazilovou, její šestiletý mandát končí 28. února. Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních.

Sněmovna v prvním čtení podpořila novelu zákona o potravinách, která mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází většina jejich zboží.

Praze loni přibylo návštěvníků, kteří se v ní i zdrželi delší dobu. V místních hotelech a penzionech se ubytovalo 5,5 milionu zahraničních i domácích turistů, což je proti roku 2012 o dvě procenta více.

Letiště Václava Havla v Praze finišuje přípravy na odbavování obřích letadel, jako je například Airbus A380 nebo nejdelší verze konkurenčního Boeingu 777. Tato letadla by mohla v Praze bez omezení přistávat od poloviny příštího roku, kdy by mělo být hotové stanoviště na odbavení těchto letounů. Samotná přestavba stání pro letadla by podle odhadů letiště měla vyjít na 138 milionů korun.

Rakousko nesouhlasí s plánem prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany na 60 let. V připomínkách k návrhu energetické koncepce tvrdí, že Dukovany vykazují slabá místa, která nelze vyřešit modernizací. Podle předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ale prodloužení životnosti Dukovan z technického hlediska nic nebrání.

Vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie v souvislosti s dostavbou Jaderné elektrárny Temelín. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dříve podle Hospodářských novin uvedl, že společnost nepodepíše smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny nebo jiné obchodní schéma.