Cestu po boku milovaného muže zaplatila před 110 lety hraběnka Chotková smrtí

Žofie Chotková a František Ferdinand d'Este v Sarajevu

Cesta do Sarajeva byla jejich první a zároveň poslední společnou oficiální cestou. 28. 6. 1914 na automobil následníka trůnu několikrát vystřelil srbský student Gavrilo Princip. Manželé atentát nepřežili.

Žofie Chotková | Foto: Národní památkový ústav,  CC BY-NC-ND 3.0 CZ

Žofie Chotková pocházela z urozeného rodu. Její matkou byla Vilemína Kinská z Vchynic a Tetova a jejím otcem hrabě Bohuslav Chotek, velmi úspěšný ve službách Habsburkům. Podle císaře Františka Josefa to ale vhodná nevěsta pro jeho synovce a v té době už i následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este nebyla. Podle tradic museli členové habsburské dynastie uzavírat manželství pouze s příslušníky panovnických rodin. Františka Ferdinanda ovšem pojila s Žofií silná láska a nehodlal se jí vzdát. Svatbu si nakonec doslova vyvzdoroval.

Musel ale složit tzv. renunciační přísahu. Žofie tak věděla, že kvůli morganatickému (nerovnému) sňatku nikdy nebude císařovnou, ale jen manželkou císaře a jejich děti nebudou mít právoplatné postavení na dvoře, ani nárok na trůn. Vysněná svatba se ale nakonec konala, a to 1. července roku 1900, i když bez hostů císařského dvora, který svatbu bojkotoval. Císař tehdy Žofii povýšil na kněžnu a o devět let později ji udělil titul vévodkyně z Hohenbergu.

Žofie Chotková a František Ferdinand d´Este | Foto: Národní památkový ústav,  CC BY-NC-ND 3.0 CZ

Osudová cesta do Sarajeva

Konopiště | Foto: Miloš Turek,  Radio Prague International

Manželé, kteří si byli velkou oporou, většinou žili na Konopišti, které se arcivévoda snažil spolu s hospodářstvím dostatečně zmodernizovat. Zámek přestavbou získal elektrický proud a osvětlení, ústřední topení, a dokonce i hydraulický výtah. Vévoda jako schopný hospodář založil také známý benešovský pivovar Ferdinand.

Při státních ceremoniích nesměla Žofie zaujmout místo vedle svého muže, ani ho nemohla oficiálně doprovázet na jeho cestách. Příležitost vystoupit společně na veřejnosti se naskytla až po čtrnácti letech. Jejich první a poslední společná cesta vedla osudově do Sarajeva. Tam 28. 6. 1914 vystřelil smrtící kulky na automobil následníka trůnu mladý srbský student Gavrilo Princip, který o pár let později zemřel v těžkém žaláři v Terezíně.

Žofie Chotková a František Ferdinand d´Este | Foto: Národní památkový ústav,  CC BY-NC-ND 3.0 CZ

"Žofinko, Žofinko, neumírej! Zůstaň na živu pro naše děti!", zněla poslední slova Františka Ferdinanda d'Este. "Nic mi není," odpověděla Žofie. Oba manželé následkům smrtících střel podlehli. Na jejich náhrobku na rodinném zámku Artstetten pak stojí „Svázáni svazkem manželství, spojeni stejným osudem“.

František Ferdinand d'Este a Žofie Chotková | Foto: public domain

Atentát v Sarajevu rozběhl kolotoč událostí, který rozpoutal první světovou válku.

klíčová slova:

Související