V Česku se nyní s nákazou koronaviru potýká téměř 99 tisíc lidí

Hygienici za úterý evidují dalších 9.144 lidí s pozitivním testem na koronavirus. Podle údajů zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví je to o přibližně 400 míň než před týdnem. Aktuálně je tak v Česku téměř 99 tisíc nakažených, v přepočtu na sto tisíc obyvatel je v posledním týdnu nejvíc lidí s covidem-19 na Trutnovsku a Chebsku. V nemocnicích se lékaři v současnosti starají o víc než 6 tisíc lidí, volné kapacity na odděleních ARO a jednotkách intenzivní péče jsou na 18 procentech, nejhorší je situace v Karlovarském kraji.

Skóre protiepidemického systému PES zůstává na 68 bodech ze sta. Zvýšilo se reprodukční číslo, které udává kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Teď je na hodnotě 0,94. I když index už třináctým dnem odpovídá čtvrtému stupni rizika, v Česku dál platí protiepidemická opatření odpovídající pátému stupni.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se protiepidemická opatření uvolní až poté, co počet hospitalizovaných s covidem-19 klesne pod tři tisíce.