V Česku začala registrace lidí nad 80 let na očkování, termíny byly po hodině vyčerpány

Stát v pátek spustil online registrační systém očkování proti covidu-19 pro lidi starší 80 let. Těch je v Česku celkem asi 440 tisíc. S registrací jim můžou pomáhat příbuzní, zapojí se i praktičtí lékaři, jednotlivé kraje nebo neziskové organizace. Ministerstvo zdravotnictví systém spustilo v 8 ráno. Za první hodinu se registrovalo k vakcinaci podle dat Chytré karantény přes 44 tisíc tidí, přímo termín očkování dostaly 3 tisíce z nich. Po více než hodině byla podle webu systému kapacita zadaných termínů pro očkování vyčerpaná. Rezervační web doporučuje další volnou kapacitu ověřit za několik dní, až budou další dodávky vakcín a očkovací místa doplní termíny. Lidé, kterým se v pátek nepodařilo si hned volný termín zarezervovat, tak mohou učinit kdykoliv později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon. Některá očkovací centra prozatím ani první termíny nevypsala, v systému bylo v pátek ráno jen 47 center. „Jen co přijdou nové vakcíny budou otevřené i další nová místa pro registraci na očkování,“ uvádí Twitter Chytré karantény. V registračním systému museli technici ráno odstranit chybu s ověřováním krátkých rodných čísel. Problémy byly taky se zasíláním SMS s registračními kódy, které lidem přicházely se zpožděním.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na Twitteru uvedl, že na očkování se mohou přihlásit lidé nad 80 let kdykoliv. Třeba i za týden. A to bez obav, že by přišli o svoji prioritu. Systém je podle něj nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Dodal, že vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně. Každý týden má přijít 70 000 dávek očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11 600 dávek od firmy Moderna.

V Česku je podle odhadů zatím oočkovaných zhruba 75 tisíc lidí. V první fázi je rezervace dostupná pro seniory starší 80 let. Jako další se budou moci v očkovacím systému registrovat od 18. ledna zdravotníci, od začátku února pak přijde řada na ostatní zájemce.  Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se pro spuštění další vlny registrací uvažuje o rozdělení do několika skupin.

Kritika opozice

Opoziční politici hodnotí start registrací k očkování jako selhání, za které je odpovědný premiér Andrej Babiš (ANO). Systém je podle nich komplikovaný a nefunguje správně. "Vláda vymyslela složitý systém rezervace na očkování, že se do něj většina seniorů nedokáže ani přihlásit. A přesto se ho podařilo pět minut po zapnutí shodit. Byla by to možná sranda, kdyby tady nešlo o zdraví lidí," uvedl na twitteru poslanec Petr Třešňák (Piráti). Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že má zkušenost z blízkého okolí, že systém nefunguje správně. Předseda ODS Petr Fiala ČTK napsal, že organizace očkování selhává čím dál víc a odpovědný za to je premiér Andrej Babiš. Připomněl, že blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09 navrhuje projednat strategii očkování příští týden ve Sněmovně. Pokud to vládní strany nepodpoří, počítá se svoláním mimořádné schůze.