V Dobrušce se opět koná letní kurz pro krajany

Účastníci letních kurzů v Dobrušce navštívili v roce 2011 Český rozhlas, foto: Kristýna Maková

Dobruška v podhůří Orlických hor se i letos stala cílem krajanů doslova ze všech koutů světa. Už po 24. se totiž koná kurz krajanů, kteří si do rodného města Jiráskova F.L. Věka přijíždějí zlepšit češtinu a poznat, jak se ve vlasti jejich předků dnes žije.

Kromě výuky se krajané seznamují i s památkami a přírodou východních Čech, sportují a třeba se také učí české tance. Rozhovory s některými z krajanů, kteří se letos v Dobrušce sešli, přinese i Radio Praha, řeč v nich bude nejen o jejich kořenech, krajanských organizacích, českých filmech nebo kulturních rozdílech mezi Českem a jejich současným domovem, ale také o jídle. Za typicky české jídlo, které si jejich předkové přinesli z Čech do nové vlasti, označují očekávatelné knedlíky a koláče, ale také polévky, rohlíky a "sladké okurky", tady ty, které typicky českým jazykům připadají kyselé. A nebyli by to lidé s českými kořeny, kdyby nezmínili také pivo, jako třeba Nataša Urošević: "Srbsko nemá tak dobrá piva, má jich jenom málo a tady je jich moc moc moc!" Ostatně návštěva pivovaru nemohla v programu chybět. Téměř měsíční kurz je zakončen slavnostním programem v Dobrušce, předáním certifikátů o absolvování kurzu a prohlídkou hlavního města.